Films / Series Persoonlijk / Lifestyle

Films en series kijken nu versus vroeger

23 november 2017

Na voor de zoveelste keer overweldigd te worden door het aanbod van Netflix, denk ik regelmatig vol weemoed terug aan de tijd dat de keuzestress nog een stuk minder aanwezig was als het ging om het kijken van films. On demand films en series kijken is iets van de laatste jaren en ik moet zeggen dat ik niet altijd zo blij ben met al deze nieuwe ontwikkelingen.

Mijn kindertijd

Ik ben geboren in 1981 en in mijn jeugd was het kijken van tekenfilms op zaterdagochtend en naar de film gaan op kinderpartijtjes een terugkerend fenomeen. Er waren echter een aantal periodes in het jaar waar ik als filmliefhebber ontzettend naar uitkeek en een voorbeeld daarvan was Kerst. Ik ben nooit zo’n liefhebber (en nog steeds niet) geweest van de (verplicht gezellige) feestdagen, maar het was wel het moment dat bijna elke televisiezender toffe films uitzond. Aangezien het in die tijd nog vrij bijzonder was om films op televisie te kijken, maakte het mij dan ook niet uit om een film als Home Alone vijf jaar op rij te zien. Ik en mijn familie genoten er desondanks elke keer van. Ik kan mezelf ook nog een Kerstdag herinneren waarop mijn vader en ik na het gourmetten The Dark Crystal gingen kijken. Ik vond (net als mijn pa) The Muppets te gek en hoewel ik achteraf niet snap dat ik de poppen in The Dark Crystal niet doodeng vond, is deze herinnering mij zeer dierbaar.

Andere periodes in het jaar waar mijn zus en ik naar uitkeken waren de vakanties en dan met name de vakanties waarin het weer niet meer zo lekker was. Dat waren de momenten dat we in de videotheek rond mochten neuzen om vermaak voor de aankomende week uit te gaan zoeken. Ik weet nog goed dat het bij Videoland in verhouding altijd veel goedkoper was om meerdere films voor meerdere dagen te huren, dus dat deden/mochten we dan ook. Het kiezen van maar één enkele film was namelijk vrij onmogelijk, want naast het feit dat mijn zusje en ik allebei iets anders wilde zien, hadden mijn ouders (helaas) ook inspraak in de keuze. Meerdere films betekende dan ook dat we allemaal in ieder geval één en soms zelfs twee films mochten uitkiezen, wat op zichzelf al 1 groot feest was.

Het voordeel van die tijd was ook dat er niet tien films per week in de bioscoop uitkwamen en de keuzestress een stuk minder groot was. Dit betekende echter ook dat het nog wel eens voorkwam dat je een film onbedoeld vaker zag. Ik weet nog goed dat ik dolgraag naar Lady en de Vagebond wilde en na veel smeken gingen mijn moeder (en volgens mij ook mijn zusje, maar dat weet ik niet meer zeker) naar de bioscoop om deze film te zien. Ik had toen nog niet kunnen weten dat ik die week erna twee uitnodigingen voor partijtjes zou krijgen en dat we op beide feestjes naar dezelfde film zouden gaan.

Vernieuwend

Hoewel er de laatste jaren natuurlijk heel veel vernieuwing is als het gaat om betere special effects, animaties en 3D effecten, moet ik zeggen dat ik niet snel meer omver wordt geblazen door nieuwe ontdekkingen. Dit in tegenstelling tot een aantal vroege filmervaringen. In mijn geheugen gegrift zit het moment dat ik voor de eerste keer Jurassic Park aanschouwde. Noodgedwongen zaten ik en één van mijn beste vriendinnen op de eerste rij vanwege een bijna uitverkochte zaal, maar daardoor maakte de eerste opwachting van de Tyrannosaurus extra indruk. Ik weet nog goed dat ik werd overweldigd en geschokt was en naast zeer enthousiast en gelukkig stiekem toch ook wat angstig genoot. De film heb ik daarna nog een aantal keer op het witte doek gezien, want ik besefte mezelf toen al dondersgoed dat ik iets heel bijzonders had gezien en dat weinig een dino op een bioscoopscherm zou kunnen overtreffen. Jurassic Park is tot op de dag van vandaag nog steeds één van mijn grote favorieten.

Films maakten in die tijd sowieso wat meer indruk, wat denk ik naast het feit dat er minder aanbod was ook zeker lag aan mijn leeftijd. Van een film als IT, die ik met twee vriendinnen in het donker in een huis zonder ouders heb gekeken, heb ik bijvoorbeeld zeker nog een week wakker gelegen.

Series

Het kijken van series was vroeger natuurlijk ook een stuk simpeler dan nu. Er kwam gewoon elke week een aflevering op televisie en daar moest je het mee doen. In de tijd dat internet opkwam maakte ik ook nog regelmatig gebruik van mijn geliefde videotheek om de hoek. Eén van de fijnste kerstvakanties die ik heb gehad was thuis met een volledig seizoen van een nieuwe serie in mijn bezit. Ik zapte de week ervoor per toeval langs een zender waarop een aflevering van het tweede seizoen van Lost werd uitgezonden. Ik was direct geïntrigeerd en besloot uit te gaan zoeken of het mogelijk was om het eerste seizoen te kunnen bemachtigen, zodat ik deze geweldige serie op televisie kon gaan volgen. Tot mijn grote vreugde bleek de videotheek het complete eerste seizoen te hebben liggen en dat was mijn eerste en gelukzaligmakende ervaring met het fenomeen bingewatchen.

Fijne herinneringen

Als ik nu teruglees wat ik hierboven allemaal heb neergezet heb ik bijna de neiging om als 36-jarige al te roepen dat vroeger alles beter was, maar dat ga ik niet doen. Ik ben echter wel heel blij dat ik een tijd heb meegemaakt waarin je je kerstvakantie nog met haperende videobanden doorbracht en je als gezin echt voor een film ging zitten, inclusief een bakje chips. Het fijne van nu is natuurlijk wel dat ik on demand nog steeds kan genieten van de films die mij in mijn jeugd zoveel plezier hebben gebracht en ik dat oude gevoel soms toch nog even naar voren kan halen.

Wat is jouw ervaring met het kijken van films en series nu vergeleken met vroeger?

You Might Also Like

46 Comments

 • Reply Vera 23 november 2017 at 09:23

  Wat ik een erg leuke serie vind is ‘Grimm’. Het is nog niet een erg bekende serie maar dat vind ik ook niet zo erg. De muppets vond ik vroeger, maar nu eigelijk nogsteeds, erg leuk!

 • Reply Anouk 23 november 2017 at 09:40

  Ik ben in 1990 geboren dus de dertig nog niet gepasseerd maar ik herken wel alles wat je zegt 😉 Zat ik weer uit te vogelen hoe de videorecorder werkte zodat ik Buffy op kon nemen want als je het niet keek dan miste je gewoon een hele aflevering!

  Atm zit ik in een camper met mijn ouders en spelen we af en toe een spelletje. Als iemand genoeg krijgt van scrabble en we hebben wifi dan zoeken we samen een film uit (wat ook best lastig is haha). Kreeg wel echt een ouderwets gevoel om op een relatief klein scherm met een zakje chips samen een film te kijken. Soms is de luxe van uitkiezen wel fijn want iedereen genoot.

  Oja ik herinner me zo goed de videotheek waar ik als dertienjarige de film Thirteen wilde huren die een 16+ rating had. Moest ik mijn moeder bellen of het goed was haha.

 • Reply Krystle/Batboy 23 november 2017 at 09:47

  Ik ben geboren in 82 en ik herken het precies wat je zegt. Op zaterdagochtend lekker naar Telekids kijken en ’s avonds mochten we langer opblijven en een filmpje kijken, heel spannend! Home alone vind ik trouwens vreselijk haha

 • Reply Susan 23 november 2017 at 10:26

  Grappig hé, hoe anders het “vroeger” was! Was zelf groot videoband-fanaat, terwijl ik nu nooit meer films kijk eigenlijk. Éen keer in de zoveel tijd gezellig naar de bios, maar verder helemaal geen tijd voor!

 • Reply Natalie 23 november 2017 at 11:09

  Vroeger moest je echt verplicht op dat uur kijken of je miste alles 😀 Het had eigenlijk wel z’n charmes moet ik zeggen! “Nee ik kan niet komen spelen, want xxx is er op’ haha

 • Reply Jeroen 23 november 2017 at 13:28

  Ja leuk, ik mis wel de videotheek….met de foute horror actie films….boze blikken als ik de banden niet had terug gespoeld….5 keer dezelfde film kijken. En toen waren komedies nog grappig! Good times!! 🙂

 • Reply Axel 23 november 2017 at 14:59

  Omdat je vroeger een week moest wachten, bestond er ook een zeker verlangen naar. Je keek er naar uit. En juist dat verlangen voedt de nostalgische kracht. Denk maar aan Dallas en wie JR schoot.
  Series bingen is zeer vergankelijk. Je hebt geen tijd om te verteren wat je ziet. 1 bekeken, en de volgende dient zich aan. En zo verder. De details gaan verloren.
  Het overaanbod speelt ook een rol. Er is gewoon te veel om uit te kiezen. Staat de eerste aflevering je niet aan, kijk je niet verder. Er is immers meer dan genoeg keuze.

 • Reply nicole 23 november 2017 at 15:29

  Ik keek veel minder. Mijn favoriete serie was destijds de Familie Knots. Dat kwam een keer per week, en daar ging ik dan echt voor zitten : )

 • Reply Wendy 23 november 2017 at 16:08

  Ja, hier ook herinneringen van haperende videobanden en een bakje chips op schoot, haha. Nu zijn mijn man en ik echte Netflix-fans en bingewatchen we wanneer we maar kunnen maar die momenten op een regenachtige zondag met de kindjes voor de tv een disneyfilm kijken houden we er af en toe wel in, zo gezellig!

 • Reply Marleen 23 november 2017 at 16:31

  Ha, herkenbaar. Ik ben van 84. Inderdaad, naar de videotheek toe, dat was wat. Home Alone, Beethoven, Free Willy… 🙂
  Maar het bingewatchen van series, wat ik tegenwoordig geregeld doe, vind ik ook heerlijk.

 • Reply Judith 23 november 2017 at 17:02

  Ik kom uit 1976, en oh wat haatte ik het dat je een week moest wachten op weer een nieuwe aflevering. Doe mij maar Netflix

 • Reply Sofie 23 november 2017 at 17:19

  Ik ben eigenlijk wel opgegroeid met Netflix en Youtube aangezien ik nog vrij jong ben. Netflix vind ik wel nog steeds erg leuk en prettig.

 • Reply Melissa Krijns 23 november 2017 at 18:32

  vroeger keek ik weinig tv. Nu vind ik netflix echt ideaal. Kijk daar ook sleepy hollow, the 100, lucifer en wel meer series

 • Reply Girls-Things 23 november 2017 at 19:06

  Nu is er inderdaad veel keuze. Als klein kind keek ik altijd een video. Ik weet nog goed dat mijn buren veel Disney films op videoband hadden en vaak ging ik daar wel eens een film kijken.

 • Reply MC Kleuver 23 november 2017 at 20:37

  Ik vond het heerlijk om als jongetje zaterdagochtend te kijken naar mijn favoriete programma aller tijden: Telekids. Dat zal ik nooit vergeten.

 • Reply Sheila 23 november 2017 at 20:47

  Ik ben van ’78, dus ik ga zelfs nog verder terug :). Ik was lid van een geweldige videotheek die ook films uit het buitenland had. Hierdoor ontdekte ik geweldige pareltjes. En natuurlijk was ik ook wel eens te laat met inleveren, als ik geen zin had om in de regen te fietsen. Qua tekenfilms keek ik graag naar Candy Candy. Ik was fan van De Grote Meneer Kaktus Show en als student was Friends een vast moment voor de tv. Ik weet nog dat ik met de laatste aflevering dacht.. neeeheee….

  Leuke blog heb je trouwens! Voel me helemaal aangesproken als de nerd die ik ben 🙂

 • Reply Sanne 23 november 2017 at 21:04

  Het zelfde als jouw eigenlijk, ik ben van 87. films kijken op cassette gebeurde af en toe. Ik heb nog steeds geen netflix aangeschaft.

 • Reply Dhini 23 november 2017 at 21:17

  Zo grappig kijk naar film van vroeger en nu terug kijken. En sommige film zie ik toch nep (dit is film ya… niet echt dus/onlogisch)

 • Reply Fleur 23 november 2017 at 22:31

  Wij keken ook altijd naar The Dark Crystal! Ik keek ook altijd uit naar kerst omdat dan veel goede film op de tv kwamen, die ik dan allemaal ging op nemen op video, omdat nog heel vaak terug te kijken later in het jaar. Dat hoeft nu ook niet meer met Netflix

 • Reply Jamey 23 november 2017 at 22:38

  Ik keek voorheen nooit zo veel tv. Maar echt de laatste jaren juist wel. Veel series vooral.

 • Reply Tamara 24 november 2017 at 07:49

  Het is wel een absurde luxe tegenwoordig netflix, film 1 on demand, amazon prime enz vind er hele leuke series op staan maar vind het af en toe ook verslavend en daardoor tijdrovend dus probeer er st eeds minder aan te zitten

 • Reply Michelle 24 november 2017 at 08:11

  Ik ben zelf in ’82 geboren dus heel herkenbaar! Inderdaad in de vroege ochtend lekker telekids kijken of wat dacht je van de film the ring? Ik durfde geen videoband aan te raken maandenlang!

 • Reply Lisa 24 november 2017 at 09:48

  Ik kan niet echt over ‘vroeger’ spreken, ik weet niet beter! Love voor Netflix!

 • Reply Cassandra 24 november 2017 at 11:14

  Oh man telekids, daar zette ik als kind de wekker voor. Oeh Ah Ochtend gymnastiek, oeh ah fanatiekkkkkk haha!

 • Reply Lodi 24 november 2017 at 11:34

  Ik kom uit 1974 en ik herinner me de woensdagmiddagen met de kinderbios en zondagochtend dan mocht ik naar Achterwerk in de kast kijken. Meer tv keek je eigenlijk niet.

 • Reply Rory 24 november 2017 at 11:41

  Ik kan je wel kussen! Dit had ik kunnen schrijven. Terwijl ik nu dus heel erg meedoe met de trend. Ik kijk nooit meer televisie, alleen maar Netflix (of Ziggo). Alleen maar series en het liefste twee (of meer) achter elkaar. Kind (5 jaar) kent het niet anders. Ze mag een keer per dag een minuutje of tien (en vooruit, soms een hele aflevering van 20 minuten) van My Little Pony kijken. Alleen het Sinterklaasjournaal is ‘live’ en zelfs dat kijken we terug als het even niet uitkomt met eten.
  Maar weet je dat ik voor vakanties in het buitenland (of binnenland) nog steeds dvd’s ‘huur’ bij Videoland (ja, bij ons heet het nog zo) en dat ik het gevoel zooooo herken wat je omschrijft. Vroeger was misschien niet alles beter, maar wel gezelliger.

  • Reply Patricia 24 november 2017 at 11:43

   Met dat laatste sla je de spijker op zijn kop 🙂

 • Reply Cindy 24 november 2017 at 11:43

  Ik krijg de kriebels van netflix. Ik geraak toch niet overeen met mijn man en elke keer terug is het zoeken. Geef mij dan maar liever dat je uitkeek tot er een bepaalde film op tv kwam…

 • Reply Amylia 24 november 2017 at 12:53

  goh, moeilijk vergelijk… want natuurlijk veranderen ook je interesses met de jaren…

 • Reply De Protagonisten (m) 24 november 2017 at 15:48

  Gisteren nog. Ik denk ik ga even een film kijken. En ik heb keuze uit Netflix, Film1, opgenomen films en films van Ziggo. En ik kwam er na een half uur gewoon niet uit. zoveel keuze waardoor ik stress kreeg van het kiezen. Toen heb ik besloten om maar gewoon te zappen. Niet dat het vroeger beter was, maar meer keuze wil niet zeggen dat het beter is. Het is haast een soort verzadiging.

 • Reply nicole 25 november 2017 at 10:45

  Mijn zusjes en ik hadden vroeger altijd ruzie in de videotheek. Dan mochten we een film uitzoeken, en konden we het niet met elkaar eens worden welke. Leuke herinnering achteraf : )

 • Reply Charlotte 25 november 2017 at 12:07

  Ik kijk tegenwoordig nog maar zelden tv. Gewoon gebrek aan tijd. Vroeger als kind vknd ik telekids geweldig. En nu vind ik CSI wel leuk maar dat zijn tegenwoordig bijna alleen maar herhalingen.

 • Reply Miranda de Jong 26 november 2017 at 09:27

  Ook wij kijken graag films en series. Grimm, warehouse 13 en game of thrones zijn toch we de favoriete series. Filma zijn er zoveel op te noemen die leuk zijn…

 • Reply Laura 26 november 2017 at 19:20

  Ik kijk ook graag series en films. Toch kijk ik wel liever series, dan films moet ik zeggen. Ik ben nu verslaafd aan stranger things en ik vond gilmore girls altijd echt The best. Echt tv kijk ik bijna niet meer! Leuk geschreven!

 • Reply Nostra 26 november 2017 at 21:53

  Het grote verschil nu is dat niet iedereen hetzelfde meer kijkt door het enorme aanbod. Het komt dus eigenlijk nog maar weinig voor dat je met een groepje mensen het even kan hebben over wat er in de laatste aflevering van een bepaalde serie gebeurd is en dat is soms wel jammer. Het is zoveel individualistischer geworden.

  • Reply Patricia 26 november 2017 at 22:55

   Helemaal waar. Dat is deels heel fijn omdat er meer keuze is en de kans groter is dat er iets bij zit wat je leuk vind. Aan de andere kant mis ik dat gevoel wel dat iedereen het in mijn omgeving heeft over de laatste nieuwe aflevering van een serie. In de tijd dat Lost bijvoorbeeld op tv was, was het de dag erna altijd uitkijken naar de onderlinge discussies over wat er nu echt gaande was 🙂

 • Reply querine 27 november 2017 at 09:00

  ik kom zelf uit 1987 maar wat ik vooral heb is bij het terug kijken van oude films dat ik denk was ik daar serieus van onder de indruk.
  zo zijn we al gewend aan dat alles zo snel veranderd en verbeterd ook qua effecten in de films

 • Reply Cassandra 27 november 2017 at 13:25

  Ik vind de televisie van tegenwoordig best wel ruk haha! Ik kijk alleen nog maar Netflix

 • Reply Merel 27 november 2017 at 14:59

  Ik heb me rot gelachen toen ik een tijdje terug Jaws zag: hoe kon ik ooit missen dat het duidelijk een machine is? Vond hem in groep 7 best eng namelijk haha. Vind zelf dat de films tegenwoordig wel een stuk mooier ogen. Maar we draaien ook nog steeds graag de good old getekende Disneys, stukje jeugdsentiment en de kinderen vinden het fantastisch. Wat ik alleen echt mis aan vroeger is Kindernet! En Bassie & Adriaan 😀

 • Reply Kiki 27 november 2017 at 16:59

  Ik ben van ’77, dus ik ga nog ietys verder terug. Maar heel herkenbaar. Ik keek vaak een serie Buck Rogers. Heel erg spannend!

 • Reply Amelie 27 november 2017 at 23:17

  Veel dingen keek ik toen ik klein was ook, net als jij, terwijl ik geboren ben in 1995. Gek he?

 • Reply Marion 28 november 2017 at 15:24

  Ik stam uit de tijd van Pipo de Clown en Zwiebertje. Series die jou waarschijnlijk niets zeggen.
  Uit de tijd van zwart-wit TV en slechts 3 zenders.
  Kortom uit de tijd dat er ook momenten waren dat er geen TV was. Niet te vergelijken met nu dus.

 • Reply Hanneke 29 november 2017 at 11:50

  Vroeger was alles beter? 😉 Ik vond het wel wat hebben dat je niet de keuze had uit meeeega veel films. Ikzelf draaide de videoband van Grease echt grijs, wat geweldig vond ik dat. Na school Grease aan zetten, heerlijk!

 • Reply Daan 30 november 2017 at 14:39

  Uit 1988. Wat me het meest bijstaat is het Disneyfestival ’s avonds op de Vlaamse zender ‘Ketnet’.

 • Reply Marla 2 december 2017 at 18:36

  Ik vind dit echt een super leuk artikel. 🙂
  ik ben van 85 dus ik heb die jaren ook nog meegemaakt. En alhoewel ik soms wel klaag over netflix… Ben ik er toch wel blij mee. Want ik kan mij nog herinneren dat ik vroeger avonden had waarop ik tv aan het kijken was dat ik echt niet leuk vond.

 • Reply Debbythechocoholic 4 december 2017 at 18:46

  Ik vind films/ series van vroeger leuk om te zien omdat je merkt dat de technologie niet zo gevorderd was als nu. Nu gebeurd alles met mooie special effects terwijl dat vroeger opvallend was dat het een special effect was. 3D vind ik persoonlijk maar niks 😳

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.