Films / Series / Televisie

8 bijzondere Valentijnsdag films

10 februari 2019

Het is weer bijna Valentijnsdag en elk jaar maken we ons rond 14 februari weer op voor de reeks standaard romantische films waar we al jaren naar kijken en die iedereen al 100 keer gezien heeft. Daarom dit jaar geen Love Actually, Sleepless in Seattle, You’ve Got Mail, Titanic, Alles is Liefde en Pretty Woman, maar een aantal films over liefde met een beetje een twist.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Ik begin met Eternal Sunshine of the Spotless Mind, één van mijn favoriete films allertijden en een pareltje in het oeuvre van Jim Carrey. Een film waarin hij niet leunt op een grappig personage, maar laat zien dat hij zoveel meer kan en overtuigend een complex karakter kan neerzetten. Carrey speelt in deze film de rol van Joel Barish, een ingetogen man die is gedumpt door zijn vriendin Clementine, een rol van Kate Winslet. Barish komt er op een dag achter dat zijn ex een bedrijf heeft ingehuurd dat is gespecialiseerd in het wissen van herinneringen. Lancuna Inc. biedt een bijzondere dienst aan, waarbij je specifieke herinneringen kan laten verdwijnen. Wanneer hij te horen krijgt dat zijn ex hun herinneren heeft gewist besluit hij in zijn boosheid, maar vooral wanhoop, om hetzelfde te doen. Tijdens de procedure komen echter ook alle mooie herinneringen voorbij en probeert Joel er alles aan te doen om die overgebleven herinneringen diep in zijn geest te verstoppen. Dit in de hoop Clementine niet volledig uit zijn geheugen te wissen.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een prachtig liefdesverhaal en is visueel surrealistisch en bijzonder. De herinneringen die voorbijkomen worden soms op een bijna sprookjesachtige wijze aan ons getoond. De film bevat geweldig acteerwerk van zowel Carrey als Winslet en ook de bijrollen worden niet vervult door de minste. Zo zien we in deze film ook Mark Ruffalo, Tom Wilkinson, Kirsten Dunst en Elijah Wood schitteren. Deze mooie, ontroerende, maar ook tragische film laat ons zien dat we zowel de mooie als de minder mooie herinneringen van ons leven moeten koesteren, omdat deze ons maken tot wie we nu zijn.

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona is een romantische dramafilm uit 2008 van regisseur Woody Allen, waarin de hoofdrol is voor de prachtige Scarlett Johansson. Zij schittert naast niemand minder dan Javier Bardem, Rebecca Hall en Penelope Cruz. Johansson speelt in deze film de rol van Cristina, een jonge vrouw die samen met haar beste vriendin Vicky naar Barcelona afreist om de zomer door te brengen. De nuchtere Vicky is van plan haar studie Catalaans af te ronden, om daarna met haar verloofde Doug te gaan trouwen. De spontane Cristina heeft echter nog geen idee wat ze wil gaan doen en is voor alles in. Wanneer ze in een restaurant aangesproken worden door een charismatische schilder die ze wel een heel bijzonder aanbod doet, wil Cristina daar dan uiteraard ook meteen op ingaan. Hoewel Vicky in eerste instantie tegen het onverwachte avontuur is, besluit ze toch op het aanbod van de Spanjaard in te gaan. Deze beslissing zorgt voor een flinke verandering in het leven van beide vrouwen, maar ook in dat van de gepassioneerde kunstenaar. Er blijkt namelijk ook nog een rancuneuze en gepassioneerde ex in het spel te zijn.

Het acteerwerk van Johansson in deze film uitmuntend. Ze weet haar impulsieve en naar passie hunkerende karakter geweldig neer te zetten. Haar constante zoektocht naar nieuwe en spannende dingen zorgt er uiteindelijk echter voor dat ze nooit tevreden is. Een bijzondere en gepassioneerde rol die haar op het lijf geschreven is. Vicky Cristina Barcelona is een mooi geschoten film in een prachtige stad met een bijzondere en aparte insteek, maar van Allen zijn we natuurlijk niet anders gewend.

(500) Days of Summer

Deze film is voor iedereen die gek is op romantische komedies, maar ook voor iedereen die niet houdt van de standaard verhaallijnen die de gemiddelde romantische komedie bevat. Deze film is misschien zelfs meer een tragikomedie dan een romantische komedie. Joseph Gordon-Levitt speelt in deze film de rol van Tom, een lieve jongen die gelooft in de liefde en als een blok valt voor de mooie Summer, een rol van de altijd charmante actrice Zooey Deschanel. De film begint met het moment waarop Summer het uitmaakt met Tom. Daarna springen we steeds door de tijd en zien we allerlei herinneringen van Tom die hij tijdens de bewuste 500 dagen dat ze bij elkaar waren heeft verzameld. Het enige wat Tom wil is Summer terugwinnen en erachter komen wat er fout is gegaan met de, in zijn ogen, perfecte liefde tussen de twee.

Aan de ene kant steekt de film een beetje de draak met de waarde die Tom aan de liefde hecht, maar aan de andere kant bevat het ook de boodschap dat liefde het leven de moeite waard maakt. Gordon-Levitt en Deschanel hebben een geweldige chemie in deze film en dat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ze al eerder samen in een film hebben gespeeld. Ze zijn geloofwaardig en je leeft vooral mee met de emoties van het karakter van Gordon-Levitt , die constant heen en weer worden geslingerd tussen hoop en wanhoop. (500) Days of Summer is een prachtige en lieve film die anders is dan alle andere en geen voorspelbaar ‘fairy tale ending’ heeft.

Don Jon

Don Jon is wederom een film waarin Joseph Gordon-Levitt een hoofdrol vertolkt en die naar mijn mening niet in dit lijstje mocht ontbreken. Het leuke aan deze film is, is dat hij er niet alleen in speelt, hij heeft Don Jon ook geschreven en geregisseerd. De film gaat over een gladde typische New Jersey jongen genaamd Jon, die maar een paar dingen belangrijk vindt in het leven: zijn familie, zijn huisje, zijn auto, zijn wekelijkse bezoekje aan de kerk, het trainen in de sportschool en het uitgaan met zijn vrienden. Met zijn strakke lijf en vlotte babbel is hij populair bij de vrouwtjes en daar maakt hij dan ook veelvuldig gebruik van. Iedere keer als hij uit gaat neemt hij weer een nieuw meisje mee naar huis. Hoewel hij genoeg seks heeft is er iets waar hij niet zonder kan en dat is porno. Hij heeft inmiddels een niet gezonde gewoonte ontwikkeld en geniet zelfs meer van zijn filmpjes dan wat er in zijn bed gebeurd.

Zijn leven wordt overhoop gegooid als hij de mooie Barbara (Scarlett Johansson) ontmoet. Zij laat zich namelijk niet zo snel het bed in kletsen en dwingt meer respect af van Jon. Wanneer Barbara erachter komt dat Jon veelvuldig naar andere vrouwen op het internet kijkt verbiedt zij hem dit. Op dat moment beseft Jon zich dat zijn hobby misschien toch iets verder gaat dan dat hij dacht. Leuke bijrollen in deze film zijn voor Tony Danza en Julianne Moore.

Gordon-Levitt maakt met deze film een overtuigend en ontzettend grappig regiedebuut. Hoewel de film in eerste instantie vrij luchtig lijkt, zit er wel degelijk een mooie boodschap in. Een heerlijke foute film die geschikt is voor zowel mannen als vrouwen.

I Love You Phillip Morris

Net als in Eternal Sunshine of the Spotless Mind, vertolkt acteur Jim Carrey ook een hoofdrol in deze filmtip. Dit verhaal gaat over Steven Russel (Carrey), die na een ernstig auto-ongeluk besluit om zijn leven totaal om te gooien. Hij besluit na jaren huwelijk uit de kast te komen en alles te kopen wat hem echt gelukkig maakt. Het probleem is alleen dat hij geen geld heeft om zijn nieuwe excentrieke levensstijl te bekostigen. Hij besluit daarom maar een oplichter te worden. Dit gaat een tijdje goed, maar uiteindelijk belandt hij in de gevangenis waar hij Phillip Morris, een rol van Ewan McGregor, leert kennen. De twee worden verliefd en Russel wil er vervolgens alles aan doen om hem en Morris uit de gevangenis te krijgen. Wanneer dat uiteindelijk lukt kost het Russel heel veel moeite om zijn nieuwe liefde bij zich te houden.

Carrey speelt zijn rol overtuigend en zorgt er gelukkig niet voor dat zijn homoseksuele karakter een karikatuur wordt. De liefde tussen de twee voelt oprecht en dat is een welkome afwisseling in een film die verder vol (niet flauwe) grappen zit.

Punch-Drunk Love

Punch-Drunk Love is een film uit 2002 met Adam Sandler in de hoofdrol. Dit is echter wel een film waarin je deze acteur niet zo snel zou verwachten. Dit is namelijk geen platte komedie, maar een heerlijke romantische arthouse film, waarin prachtig gebruik wordt gemaakt van de kracht van kleuren. Regisseur van deze film is Paul Thomas Anderson, die het prachtige Magnolia, maar ook de films There Will Be Blood en Inherent Vice op zijn naam heeft staan.

In Punch-Drunk Love speelt Sandler de rol van Barry Egan, die opgegroeid is in een gezin met zeven zussen. Hij wordt door al deze vrouwen flink bemoederd, maar helaas ook vernederd en gekleineerd. Deze bizarre thuissituatie heeft er dan ook voor gezorgd dat hij moeite heeft met het uiten van zijn emoties. Als hij boos is of zich beledigd voelt laat hij niks merken, om vervolgens als hij alleen is spullen te slopen om zijn frustraties eruit te kunnen gooien. Daarnaast zorgt zijn extreme gevoel van schaamte ervoor dat hij zijn eigen menselijkheid niet aan de buitenwereld durft te tonen en hij niet verliefd kan worden. Daar lijkt echter verandering in te komen wanneer hij de Engelse Lena (Emily Watson) ontmoet. Een aantal criminelen, die hem na een poging tot telefoonseks willen afpersen, maken het hem echter niet makkelijk om deze nieuwe kans op geluk te omarmen.

Deze originele, kleurrijke film met soms grappige, maar vooral aparte en bizarre scenes, is een pareltje in het oeuvre van Sandler.

Warm Bodies

We zijn de laatste jaren doodgegooid met series en films over zombies, maar Warm Bodies biedt net even iets anders. Het verhaal gaat over onze wereld, die inmiddels vooral bevolkt wordt door zombies. De overgebleven mensen hebben een klein plekje veroverd achter een enorme betonnen muur. We volgen in Warm Bodies de zombie R (Nicholas Hoult), die met een groep andere zombies leeft op een verlaten vliegveld. Wanneer R tijdens de jacht op mensen oog in oog komt te staat met de mooie Julie (Teresa Palmer) is hij op slag verliefd. Om haar te beschermen tegen zijn andere hersen etende vrienden en de gevaarlijkere skeletachtige zombies, neemt hij haar mee naar zijn veilige plek in een verlaten vliegtuig waar hij zich altijd terugtrekt. Julie zorgt ervoor dat R na jaren weer iets kan voelen. Het begint er ook al snel op te lijken dat er een mogelijkheid is om wat menselijker te worden nadat je bent getroffen door het virus wat een zombie van je maakt.

Warm Bodies is een lieve en grappige film met een originele insteek en leuke acteurs.

Love is Strange

Love is Strange gaat over kunstschilder Ben (John Lithgow) en pianoleraar George (Alfred Molina), die na een liefdesrelatie van 39 jaar de mogelijkheid krijgen om hun liefde te bezegelen met een huwelijk. De ceremonie vindt plaats in hun woonplaats New York en wordt afgesloten met een receptie in hun eigen knusse appartementje. Helaas is er al snel weinig rede tot vreugde, want wanneer George zijn baan bij een katholieke school verliest vanwege zijn nu officieel vastgelegde geaardheid, komen de twee in geldproblemen. Ze zijn genoodzaakt hun geliefde appartement te verkopen en op zoek te gaan naar een goedkopere plek om te wonen.

Het gelukkige stel wordt uit elkaar gehaald, wanneer blijkt dat er geen ruimte is bij familie om ze samen een tijdelijk bed aan te bieden. De heren moeten daarom noodgedwongen apart van elkaar gaan wonen. Ben mag tijdelijk intrekken bij zijn neef Elliot (Darren Burrows), zijn vrouw Kate (Marisa Tomei) en hun zoon Joey (Charlie Tahan) in Brooklyn. Met die laatste moet hij wegens ruimtegebrek een stapelbed delen, waar de tiener logischerwijs niet heel blij mee is. George blijft in het gebouw waar hij al woonde, maar trekt één etage lager in bij twee bevriende en tevens homoseksuele mannen genaamd Ted (Cheyenne Jackson) en Roberto (Manny Perez). Door de vele feestjes en aanloop van mensen in het kleine appartement raakt George de controle over zijn eigen leven kwijt en is hij overgeleverd aan het ritme van zijn nieuwe huisgenoten. Wanneer Ben merkt dat hij Kate en Joey in de weg loopt tijdens hun dagelijkse bezigheden, kan ook hij na een tijdje zichzelf niet meer zijn op zijn nieuwe logeeradres. Daarnaast zorgt de afstand tussen het pasgetrouwde stel voor veel verdriet.

Love is Strange is een lieve, pure en prachtige dramafilm over liefde en geluk, maar ook over verdriet, vooroordelen en acceptatie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.