Films / Series / Televisie Kunst / Cultuur / Evenementen

Alles over het Imagine Film Festival 2017

10 april 2017

Vanaf 12 april zal de EYE in Amsterdam net als voorgaande jaren elf dagen lang in het teken staan van bijzondere films tijdens het Imagine Film Festival. Naast dat er een unieke selectie uit de beste fantastische films van het afgelopen jaar wordt vertoont, is er uiteraard ook weer ruimte voor klassiekers en onontdekte parels uit het verleden, workshops, inleidingen, nagesprekken, masterclasses, lezingen en tentoonstellingen.

Het themaprogramma van dit jaar is Fantastic Fashion en in een breed en gevarieerd themaprogramma richt Imagine zich op de rol van kostuums en stilering bij het creëren van de fantastische illusie. Niet alleen kleding, maar ook het maken van bijzondere wezens en het gebruik van special effects is vaak cruciaal voor de geloofwaardigheid van een karakter en zijn of haar wereld. Er is gekozen om de focus te leggen op powervrouw en stripheldin Wonder Woman. Naast het feit dat dit karakter dit jaar haar eigen film krijgt, is ze ook interessant als je kijkt naar haar ontwikkelingen en veranderingen die ze zowel uiterlijk als innerlijk heeft ondergaan in de loop der jaren.

De films

Het festival wordt dit jaar geopend met het in Nederland nog niet verschenen Get Out. Deze Amerikaanse horrorfilm wordt wereldwijd goed ontvangen en het feit dat de makers van films als The Gift (klik hier voor de review), The Visit en de Insidious-serie eraan hebben meegewerkt stemt mij zeer positief.

De rest van het programma bestaat naast horror uit spannende thrillers, documentaires, animatie, sciencefiction en bizarre cultfilms. Ook mag een echte Fright Night niet ontbreken en die zal in de nacht van zaterdag 15 april op zondag 16 april plaatsvinden in Pathé de Munt.

Hieronder heb ik een kleine selectie trailers voor je verzameld van bijzondere films die gedurende het festival te zien zullen zijn.

For the Love of Spock

Even hartverwarmende als geestige documentaire over Leonard Nimoy, de man die Star Treks Mr. Spock zijn onsterfelijke gezicht én karakter gaf.

The Girl With All The Gifts

Een Britse zombiefilm die het genre, dat na 28 Days Later een beetje is ingedut, een schop onder de kont moet geven.

Guardians

Film die iets wegheeft van een Russische variant van X-Men, waarin Sovjet-superhelden het moeten opnemen tegen een mutant met een klonenleger.

Buster’s Mal Heart

De hoofdrol in deze raadselachtige thriller is voor niemand minder dan Mr. Robot acteur Rami Malek. De film gaat over paranoia en verlies van identiteit en is daarmee een psychologische hersenkraker.

Bijzondere gasten

Bij het zien van de naam van kostuumontwerpster en Oscarwinnares Lindy Hemming als eregast binnen het themaprogramma Fantastic Fashion, werd ik direct enthousiast. Ze komt tijdens deze editie een Masterclass geven, waarin zij aan de hand van haar werktekeningen en overig materiaal komt vertellen over hoe haar ontwerpen tot stand komen en hun uiteindelijk vorm krijgen. Deze vrouw is verantwoordelijk geweest voor de kostuums van de James Bondfilms Goldeneye, Tomorrow Never Dies, Die Another Day en Casino Royale. Waarom ikzelf heel nieuwsgierig ben naar haar verhaal is omdat ze ook heeft meegewerkt aan The Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan en ze tevens de aankomende Wonder Woman film van prachtige kostuums heeft voorzien. Hemming’s Custume Design Masterclass zal plaatsvinden op dinsdag 18 april om 17:45 in EYE2.

Een andere bijzondere gast die een masterclass zal komen geven is visual effects supervisor Staffan Linder. Deze horrorspecialist en filmliefhebber heeft onder andere gewerkt aan Peter Jackson’s imposante King Kong, maar had ook de supervisie over de visuele effecten van The Walking Dead en Fear The Walking Dead. Voor zijn werk aan The Walking Dead ontving hij vorig jaar zelfs een Emmy-nominatie. De Masterclass met de naam Slashing Zombies: A Visual Artform zal op zaterdag 22 april om 16:00 plaatsvinden in EYE2.

Overig informatie

Zoals ik al eerder aangaf zal het Imagine Film Festival van 12 tot en met 22 april plaatsvinden in de EYE in Amsterdam Voor alle overige informatie, het uitgebreide programma en het kopen van kaartjes kan je terecht op de officiële site van het festival die hier te vinden is.

Ben jij van plan om dit jaar naar het Imagine Film Festival te gaan?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply De Protagonisten (m) 10 april 2017 at 11:40

  Ik ben zaterdag wel in Amsterdam, maar ik denk niet dat ik het festival bezoek. Lijkt me wel heel leuk trouwens. Jij wel van plan te gaan?

  • Reply Patricia 11 april 2017 at 20:04

   Ik ga naar een paar films en masterclasses, maar ben er niet elke dag 🙂

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.