Boeken / Podcasts

Boekreview: Leven zonder smartphonestress

5 januari 2017

Toen ik jong was bestonden er nog geen smartphones en hoewel ik de komst van de mobiele telefoon in mijn tienerjaren toejuichte, ben ik vandaag de dag soms erg in de war of ik nu blij of ongelukkig moet worden van alle nieuwe technologie die ik in het dagelijks leven tot mijn beschikking heb. Sinds ik ben begonnen met bloggen is social media voor mij belangrijker dan ooit, maar ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik vaker op mijn telefoon zit dan nodig en dat goed voor me is. Toen ik de kans kreeg om het boek ‘Leven zonder smartphonestress’ van Alexander Markowetz te reviewen hoefde ik dan ook geen moment na te denken, want zou het echt zo zijn dat mijn handige apparaatje regelmatig de oorzaak is van de onrust in mijn koppie?

Zo veel?!

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik blij ben dat dit boek op mijn pad is gekomen. Ik had er nog nooit zo bij stilgestaan dat het (verkeerde) gebruik van een smartphone en het gebruik van internet en social media voor zoveel ellende zou kunnen zorgen. Stiekem weten de meeste mensen (inclusief ik) wel dat ze teveel aan hun apparaten zitten vastgeplakt, maar beseffen we ons wel wat voor gevolgen dat kan hebben (op langere termijn)?

In dit boek weet onderzoeker Alexander Markowetz ons te vertellen dat we onze smartphone gemiddeld 53 keer per dag checken. We zijn met het versturen van mails, het spelen van spelletjes en het onderhouden van contacten uiteindelijk gemiddeld 2,5 uur per dag bezig en dat is een flinke tijd. Is er hiermee direct bij iedereen sprake van een smartphoneverslaving? Uiteraard niet, maar het is een feit dat het veelvuldige gebruik van smartphones gevolgen heeft voor de rest van ons leven en onze bezigheden. Het overmatige gebruik heeft vooral gevolgen voor je concentratie, je productiviteit, je geestelijke gesteldheid en daarmee uiteindelijk ook voor je geluk.

Multitasken blijkt volgens de onderzoeker in de meeste gevallen een illusie te zijn, want het zorgt uiteindelijk voor een stuk minder productiviteit. We komen niet meer in de noodzakelijke ‘flow’ die nodig is om een taak in opperste concentratie af te ronden, waardoor we ons aan het einde van de dag regelmatig afvragen waarom we zo weinig hebben afgekregen. Daarnaast lopen veel mensen het risico af te stevenen op een digitale burn-out als ze doorgaan op de manier waarop ze nu bezig zijn.

Oordeel

Hoewel er niet concreet een opsomming wordt gemaakt van alle stappen die je moet ondernemen om jezelf te verlossen van de smartphonestress, is het na het lezen van het boek toch wel vrij duidelijk wat er fout gaat en hoe je dit kan veranderen. Een aantal concrete tips in het boek maakt het een stuk makkelijker om minder afhankelijk te worden van je smartphone. Ik ben zelf na het lezen van dit boek veel bewuster gaan kijken naar mijn eigen ‘ongezonde’ smartphonegedrag en ik leg mijn telefoon tijdens het schrijven van artikelen inmiddels niet meer in mijn zicht.

Leven zonder smartphonestress is een boek dat naar mijn mening iedereen die veel op zijn smartphone te vinden is een keer zou moeten lezen. Want weet jij zeker dat het gebruik ervan je leven niet heeft overgenomen of op een of andere manier negatief beïnvloedt? Laat duidelijk zijn dat dit boek en ook ik niet tegen de technologische vooruitgang zijn en er een hele berg positieve punten aan al deze ontwikkelingen zitten, het is alleen wel belangrijk om ze op een goede manier te implementeren in je leven.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ricardo 5 januari 2017 at 18:46

  Ik merk zelf ook dat ik veel meer op mijn telefoon kijk dan ik in eerste instantie zou moeten doen. Wellicht dat ik dit boek ook maar eens een keer moet gaan lezen!

 • Reply Saskia 6 januari 2017 at 11:16

  Lijkt me een tof boek. Ik ben juist heel bewust bezig, om weinig met mijn smartphone bezig te zijn.

  • Reply Patricia 6 januari 2017 at 15:08

   Da kan ik je dit boek zeker aanraden!

 • Reply Robin 7 januari 2017 at 11:02

  Echt een boek voor mij. Ik wil ook echt afkicken van mn smartphone. Ik merk echt dat ik erop kijk als ik me even verveel of mn aandacht voor iets verlies. Helaas heb ik geen geen geld om nu een boek te kopen.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.