Creatief / DIY Levende geschiedenis

DIY -> Wol verven met uienschillen

3 maart 2019

Voor iedereen die normaal gesproken de uienschillen die overblijven na het koken direct in de groene bak deponeert heb ik goed nieuws. Want wist je dat je met dit restproduct wol kan verven in de meest prachtige oranje- en geeltinten? Aangezien ik dit proces (na het verzamelen van genoeg schillen) regelmatig heb doorlopen, wil ik mijn “recept” vandaag graag met jullie delen.

Wat heb je nodig?

  • Lichte wol naar keuze -> Het is het beste om garen te gebruiken dat 100% wol is, aangezien de kleur niet pakt op synthetische stoffen. Daarnaast kan je variëren met de basiskleur, maar dat zal ik hieronder ook nog laten zien met een voorbeeld (de groene wol).
  • Uienschillen -> Ik ga bij het verven altijd uit van 60 gram uienschillen op 100 gram wol, dat staat gelijk aan 2 bollen. Meer uienschillen kunnen later nog handig zijn, maar daarover hieronder ook meer.
  • Aluin -> Per 100 gram wol heb je 15 gram aluin nodig. Mocht je net als ik ook wol in de restbaden willen verven zou ik zeker nog 10 gram extra apart leggen. Aluin is online zowel in poeder als in vaste vorm te koop. Je kan het zelfs in blokjes vinden tussen de scheerproducten voor mannen bij sommige bekende drogisterijen. Je kan van zo’n blokje de benodigde hoeveelheid met gemak afschrapen met een mesje.
  • Een (oude) grote pan waarvan het niet erg is als die van binnen wat zou verkleuren
  • Een grote (pol)lepel waarvan het niet erg is dat die wat verkleurd
  • Azijn
  • Een plastic emmer
  • Optioneel: Een (oude) panty

Wat moet je doen?

In tegenstelling tot het verven met bijvoorbeeld meekrap (daar zal ik later in dit jaar ook nog een recept van online zetten) is het verven met uienschillen relatief simpel. Het is met name een tijdrovend klusje en vooral het verwijderen van de schillen na het verven en het ontwarren van de wol als deze droog is vergt wat tijd. Ik geef dan ook de voorkeur aan het rollen van bolletjes als het weer wat zonniger en vooral droger is, zodat ik dat lekker op een vrije middag op mijn gemakje buiten kan doen met een muziekje of een podcast op mijn hoofd.

Stap 1 ->

Als eerste stap is het zaak om de wol voor te bereiden op het verfbad. Als de wol in een bol en daarmee veel te dicht op elkaar zit kan de kleur niet tot de kern doordringen. Mijn tip is dan ook om de wol op de manier hieronder om een stoel of iets vergelijkbaars te binden om deze vervolgens losjes met vier touwtjes bij elkaar te houden. Zorg ervoor dat je de vier touwtje niet te strak aantrekt, aangezien de wol eronder anders niet mooi meekleurt. Een tweede tip is om de extra touwtjes te gebruiken als proefproces. Zo ben ik er op een gegeven moment achter gekomen dat vaalgroen in een uienschillen bad een prachtige mooie diepe groene kleur kreeg en dit alleen omdat ik toevallig deze kleur touwtjes had gebruikt. Een derde tip is om een knoopje te maken in het uiteinde van de wol, zodat je na alle stappen inclusief het drogen gemakkelijk het begin weer kan vinden.

Stap 2 ->

Doe twee bollen wol na het voltooien van de eerste stap samen met 60 gram uienschillen en 15 gram aluin in een pan met ruim water. Breng het mengsel vervolgens aan de kook en laat het geheel 60 minuten rustig doorkoken. Belangrijk hierbij is dat je zeker ieder kwartier even goed moet roeren om ervoor te zorgen dat alle wol de kleur die vervolgens vrijkomt goed kan opnemen.

UPDATE – Iets wat het verven met uienschillen makkelijker maakt en iets wat ik inmiddels zelf ook doe is de uienschillen voordat je ze in de pan doet in een (oude) panty verzamelen. Dit maakt de volgende stappen veel gemakkelijker, aangezien de uienschillen met deze methode niet in je wol vast komen te zitten.

Stap 3 ->

Draai het vuur na een uur uit en schep de wol uit de pan in de gootsteen of een emmer. Spoel de wol vervolgens wat uit met koud of lauw water en doe alle uienschillen die loskomen weer terug te doen in de pan. De wol hoeft niet perfect schoon te worden, want na de volgende stap spoel je het nog een keer uit en je kan het na het drogen de laatste stukjes uienschillen er buiten nog even uitschudden.

Stap 4 ->

Leg de uitgespoelde wol een paar uur (of een nachtje) in een emmertje met wat koud water en een flinke scheut azijn. Dit zorgt ervoor dat de kleur langer mooi blijft.

Stap 5 ->

Mocht je tevreden zijn met je oranje bolletjes kan je het hierbij laten, maar veel leuker is het om nog meer kleuren te creëren met het restbad. Stap 5 is dan ook om wederom wat wol (hoeveelheid naar keuze) in de pan te doen (ik heb er wederom voor gekozen om er een bijna witte en lichtgrijze bol in te doen) en daar nog 10 gram aluin aan toe te voegen. Dit tweede bad zal zorgen voor prachtige geeltinten. Mocht je nu zo blij zijn met je oranje bollen en je zou er meer willen in die of een iets lichtere kleur oranje. Gooi dan 30/40 gram extra uienschillen in de pan om dit voor elkaar te krijgen. Je kan daarna alsnog in het tweede restbad wol gooien om gele wol te creëren en ondertussen heb je dan ook al vier oranje bollen gemaakt.

Breng je restbad inclusief de 10 gram aluin, je bol(len) wol en eventueel nog wat extra schillen aan de kook en laat dit wederom een uur doorkoken. Ook dit bad moet je weer even regelmatig doorroeren voor het mooiste effect. Herhaal vervolgens na een uur stap 3 en 4.

Stap 6 ->

De kleur is er (mits je extra uienschillen bij stap 5 hebben toegevoegd) na het eerste restbad voor het grootste gedeelte wel uit en dit tweede rest bad gebruik ik dan ook zelf vaak om mijn groene wol wat meer diepte te geven. Daarnaast gooi ik er toch ook nog altijd wel een lichte bol bij, want dit tweede restbad kan alsnog een bijzondere kleur opleveren. Hieronder zie je bij het eindresultaat dan ook dat mijn tweede restbad heeft gezorgd voor een lichtgele, bijna gifgroene kleur. Ook duidelijk te zien is de verandering van de groene wol. Aan dit tweede restbad hoef je geen extra aluin meer toe te voegen. Uiteraard geldt ook bij dit derde bad dat je de boel weer aan de kook moet brengen, een uur moet laten koken en vervolgens stap 3 en 4 moet toepassen.

Stap 7 ->

Nadat je alle geverfde wol een tijdje in de azijn hebt laten staan spoel je alles uit en laat je de boel drogen. Dat kan op de waslijn, op een droogrek, maar je kan net als ik ook een touw spannen in de tuin op een droge dag en ze lekker buiten laten drogen.

Stap 8 ->

Ga op zoek naar het knoopje dat je in stap 1 in de wol hebt gemaakt en begin met het maken van een mooi bolletje. Door het verven en het uitspoelen kan de boel flink in de knoop zetten, dus een beetje geduld is hierbij geen overbodige luxe.

Het resultaat

Ik heb de wol hieronder in volgende van bad gelegd en daarbij valt je waarschijnlijk meteen op dat vooral de geeltinten bij het gebruik van verschillende kleuren wol flink verschilt. De oranje bollen uit het eerste bad zijn vrijwel gelijk, maar van dichtbij kan je wel zien dat de bijna witte bol wat helderder van kleur is geworden.

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Eveline 13 augustus 2019 at 13:44

    Hi, kleine tip… Doe de uienschillen in een net of pantykous, dan scheelt dat een heleboel werk na het verven!
    Je uitleg is super en de resultaten ook!
    Nog veel plezier met toekomstige verfzaken!
    Lieve groet
    Eveline

    • Reply Patricia 13 augustus 2019 at 18:28

      Dat is inderdaad een heel goed idee! Zo simpel en praktisch dat ik daar nog niet eens bij stil had gestaan 🙂 Scheelt wel echt wat werk achteraf.

      • Reply Jopie Koning 22 februari 2020 at 13:16

        Dank je wel voor de duidelijke uitleg! Mijn vraag is alleen: mag je de wol echt koken en gaat het dan niet vervilten??

        • Reply Patricia 24 februari 2020 at 11:42

          Ja, je mag de wol echt koken en het gaat niet vervilten 🙂 Het zou anders ook niet mogelijk meer zijn om er mooi mee te bandweven. Mocht je meer voorbeelden van geverfde bolletjes willen zien verwijs ik je graag door naar mijn tweede Instagram account met de naam @thecreativedino

  • Reply Sylvia Boers 8 november 2019 at 10:42

    Hoi, ik heb een heleboel wol gekregen in de kleur crème, beetje saai dus. Nu wil ik de wol gaan verven en kwam bij jou terecht. Maar kun je 100% scheerwol koken? Gaat het dan niet vervilten?

    Groetjes Sylvia

  • Reply Jopie Koning 24 februari 2020 at 11:53

    Hoi,

    Jouw 2de account heb ik al ontdekt, leuk!
    Bij alle info over wol verven staat altijd dat je de wol tot max 90° mag verwarmen en dat je, om de schubben te openen dan een beitsmiddel moet gebruiken, bijvoorbeeld aluin.
    Maar misschien hangt het ook van de soort wol af of je het mag koken 😉

    Groetjes,

    Jopie

    • Reply Patricia 24 februari 2020 at 21:13

      Volgens mij staat het ook in het artikel, maar als ik wol met uien verf doe ik er sowieso aluin bij. Je kan je wol ook voorbeitsen in veel gevallen, maar ik ben vaak wat ongeduldig hahahaha. Bij sommige verfstoffen is koken geen goed idee, maar dan is het vooral vanwege het bereiken van de gewenste kleur. Bij het verven met meekrap is het slim niet boven de 80 graden uit te komen, omdat je dan geen mooie roze/rode tinten krijgt, maar een beetje vaal licht bruin 🙂

  • Reply Jopie Koning 25 februari 2020 at 08:51

    Binnenkort wil ik het allemaal uit gaan proberen en dat het liefst buiten. Door het herfstweeer wat we nu hebben is er helaas nog niet van gekomen.
    Op naar het voorjaar 😀!

    • Reply Patricia 25 februari 2020 at 10:44

      Super veel plezier en succes! Ik ben benieuwd wat voor kleuren er bij jou tevoorschijn komen 🙂 Aangezien elk verfbad altijd een net iets andere kleur produceert.

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.