Films / Series / Televisie

DVD review: Ask Dr. Ruth

27 januari 2020

Dr. Ruth, de sekstherapeute die in de jaren tachtig wereldberoemd is geworden door onderwerpen op zowel radio als televisie te spreken die op dat moment veel mensen bezighielden, maar waar (nog) niet in het openbaar over werd gesproken. Dr. Ruth doorbrak dit taboe en hoewel het even duurde voordat men gewend was aan het zo openlijk praten over dingen als homoseksualiteit, orgasmes en abortus, sloot het overgrote deel van Amerika haar al snel in hun hart. Uiteraard kon ze ook rekenen op flink wat tegenstanders, maar daar liet deze vrolijke en optimistische dame met een duidelijke missie voor ogen zich niet door tegenhouden. Het leven dat Dr. Ruth op dat moment al achter de rug had, had haar sterk en weerbaar gemaakt en ze had inmiddels al wel voor hetere vuren gestaan.

Dr. Ruth is geboren als Karola Ruth Siegel in een joods gezin in Duitsland. Het land dat ze door een dappere beslissing van haar ouders bij het uitbreken van de oorlog verliet en tevens een beslissing ervoor zorgde dat ze de Holocaust overleefde. Zonder ouders en andere familie en na een flink aantal turbulente jaren in Zwitserland en daarna Israël, kwam ze uiteindelijk terecht in het verre Amerika. Een land waarin haar leven een volledig andere wending nam en waar ze wereldberoemd werd.

De moeite waard?

Het doorzettingsvermogen van deze vrouw, waarvan je het gevoel krijgt dat ze inmiddels al met haar vierde leven bezig is, is meer dan inspirerend te noemen. Hoewel de documentaire als het gaat om seks, vrij luchtig is en blijft, worden de heftige momenten uit haar leven heel serieus genomen en zodanig uitgelicht dat je een goed idee krijgt van hoeveel deze vrouw heeft moeten doorstaan. Ze reist in deze documentaire ook af naar een aantal locaties uit haar jeugd en dat is niet alleen voor haar, maar ook voor ons als toeschouwers soms emotioneel en heftig. Aan de andere kant is het juist haar nuchtere en hoopvolle houding die waarschijnlijk haar redding is geweest en haar het doorzettingsvermogen heeft gegeven op de momenten dat ze het het hardste nodig had. Haar jeugd wordt doormiddel van animatie tot leven gebracht en dat geeft deze film een mooie extra visuele dimensie mee. Hoewel haar adviezen voor de hedendaagse maatschappij misschien wel iets te simpel lijken en ze zich misschien niet meer volledig kan verplaatsen in de jeugd van tegenwoordig, is haar no-nonsense aanpak na al die jaren nog steeds een voorbeeld voor velen.

Ik wil Remain in Light graag bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Kwetsbare, mooie, maar ook krachtige en hoopvolle documentaire over de innemende sekstherapeute Dr. Ruth
  • 8/10
    Ask Dr. Ruth - 8/10
8/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.