Creatief / DIY Levende geschiedenis

Een nieuwe vaardigheid leren -> Bandweven

18 april 2018

Toen ik vorig jaar mijn huidige vriend leerde kennen, had ik nooit kunnen vermoeden dat ik daarmee ook een nieuwe hobby zou krijgen en de daarbij behorende vaardigheden zou gaan ontwikkelen. Ik schreef eerder al een stuk over mijn eerste re-enactment ervaring (lees dat artikel hier) en kwam er al snel achter dat deze benaming niet geheel klopte. Re-enactment betekent namelijk dat je een gebeurtenis uit het verleden naspeelt en wat ik met mijn vriend doe op evenementen is tijdelijk leven zoals de Kelten dat deden en dat valt onder de noemer Levende Geschiedenis.

Aangezien ik nog een nieuweling ben in deze wereld en nog geen vaardigheden bezat die rondom het begin van de jaartelling werden uitgevoerd, werd het hoog tijd om er een aantal te leren. Je vraagt je misschien af waarom, maar die uitleg is vrij simpel. Aangezien we met ons kampement op evenementen als Keltfest te vinden zijn, is het leuk om het publiek kennis te laten maken met de manier van leven uit die tijd. Het tonen van vaardigheden is daarvoor een leuke manier en daarnaast wordt het wel heel erg saai als je de hele dag alleen maar een beetje voor je uit loopt te staren en houtjes moet hakken voor het maken van een vuurtje.

Nadat ik met redelijk historisch verantwoorde steken vol trots een Keltische jurk (foto’s volgen zeker nog) in elkaar had gezet, werd het tijd voor het vinden van een historische correcte vaardigheid om te leren. Ik zag het nog niet zo zitten om met hout, leer of koper aan de slag te gaan, dus ik besloot voor bandweven te gaan. Bandweven is een redelijk eenvoudige weeftechniek waar je met een bandweefkam en wat garen (in mijn geval wol, want in die tijd hadden ze nog geen synthetische stoffen) mooie banden kan weven die bijvoorbeeld te gebruiken zijn als riem en als versiering op kleding.

Ik ben een persoon die dingen vrij snel oppikt, maar dan moet iemand het wel eerst goed uitleggen en voordoen. Ik kwam er via een aantal Youtube instructies echt niet uit hoe ik moest beginnen met mijn eerste weefproject, dus ben ik naar Natascha van Narwal gegaan voor een korte cursus. Zij heeft mij heel helder en duidelijk uitgelegd hoe het werkte en voor ik het wist had ik thuis mijn eerste band geweven. Ik ben inmiddels alweer een tijdje bezig en heb inmiddels al een redelijke collectie die mijn vriend op zijn kraampje kan gaan verkopen deze zomer.

Een ander leuk bijkomend voordeel is dat ik nu een stuk meer geduld voor tijdrovende werkjes kan opbrengen dan voorheen. In het begin raakte ik volledig gefrustreerd als ik na een paar uur pas op een halve meter band zat, maar ik besef me nu pas dat het best wel therapeutisch werkt om een volledige band van ruim drie meter te maken. Het voelt als creatieve therapie waarbij ik mezelf heb geleerd om door te zetten, te beseffen dat handwerk niet perfect hoeft te zijn en dat ik na jaren moeite te hebben gehad met dingen afmaken, ik in staat ben gebleken bijzondere compleet afgewerkte handwerken af te leveren.

De volgende stap wordt kaartweven, een techniek waarbij je tijdens het weven doormiddel van het gebruik van kleine kaartjes met gaten erin alle patronen die je maar kan bedenken kan maken. Dit biedt daarom veel meer mogelijkheden dan het bandweven, maar het is een ingewikkelder en vooral tijdrovender klusje.

Wordt vervolgd…

Is er een vaardigheid die jij wel zou willen leren?

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Robin 18 april 2018 at 10:02

  Gaaaf!
  Ik zou niet weten wat ik zou willen leren haha.

 • Reply Inge | Monsieur Mango 19 april 2018 at 08:51

  Wauw, wat gaaf! Dit is ook de reden waarom ik handwerken zo leuk vind om te doen: het is iets wat onze voorouders vroeger ook al deden om iedereen van kleding en mooie voorwerpen te voorzien. Soms vind ik het jammer dat dit soort vaardigheden in de vergetelheid raken in de huidige tijd. 🙂

  • Reply Patricia 20 april 2018 at 10:11

   Ik ben het helemaal met je eens! Ik merk ook dat ik meer respect heb gekregen voor handwerk en kleding op zich en bewuste keuzes maak en er lief voor ben 🙂

 • Reply Danielle 1 mei 2018 at 10:31

  Wat gaaf zeg! Ik had hier nog nooit van gehoord. Ziet er tof uit.

  • Reply Patricia 1 mei 2018 at 11:10

   Het is een oude ambacht en ik moet je zeggen dat ik het zelf ook nog niet kende, maar het is heerlijk ontspannend om te doen 🙂

 • Reply Nicole Orriëns 1 mei 2018 at 11:49

  Ja, gitaar spelen! Dat zou ik echt graag willen kunnen. En dan bij het knapperend kampvuur country songs zingen!

  • Reply Patricia 1 mei 2018 at 13:07

   Ik heb ooit een poging gedaan om te leren gitaar spelen, maar daar had ik helaas geen talent voor hahaha

 • Reply Amylia De Schepper 1 mei 2018 at 14:13

  Oh wat leuk seg! Als je dus nu op visite gaat kan je een huisgemaakt presentje geven 😉

  • Reply Patricia 1 mei 2018 at 15:29

   Daar had ik nog niet eens over nagedacht, maar ja 🙂

 • Reply Daphne - verdraaidmooi 1 mei 2018 at 15:04

  Wat ontzettend gaaf! Lijkt me echt rustgevend om te doen. Geen beeldscherm, maar eens wat anders voor mijn neus 😉

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.