Films / Series / Televisie

Eerste indruk review: War of the Worlds -> Seizoen 1

2 november 2019

The War of the Worlds is van oorsprong een sciencefictionroman uit 1898 die is geschreven door Herbert George Wells en die gaat over een invasie van buitenaardse wezens in Engeland. In 1983 zorgde een hoorspel gebaseerd op de inhoud voor grote paniek bij radioluisteraars, die op dat moment echt dachten dat marsmannetjes op onze planeet waren geland en de aanval hadden ingezet. Sinds die tijd is het verhaal een aantal keer verfilmd en ik denk dat de meeste van jullie vooral bekend zullen zijn met de versie van regisseur Steven Spielberg uit 2005, waarin Tom Cruise de hoofdrol vertolkte. FOX heeft het verhaal inmiddels in een nieuw jasje gestoken en er een serie van gemaakt die vanaf zondag 3 november in Nederland te zien zal zijn.

War of the Worlds speelt zich af in het Europa van nu, waar een groep astronomen een vreemd geluid ontdekt dat het bestaan van buitenaardse intelligentie bewijst. Het enthousiasme van deze ontdekking slaat al snel om in angst, wanneer blijkt dat de wezens kwaadaardige intenties hebben. Ik kreeg de kans om de eerste twee afleveringen van deze nieuwe serie alvast te bekijken, om jullie te laten weten of deze de moeite waard is om te gaan volgen.

Eerste indruk

Goed om te weten is dat deze nieuwe serie veel cruciale elementen uit het boek en eerdere verfilmingen mist en we duidelijk een ander verhaal voorgeschoteld krijgen. De nadruk lijkt dan ook niet te liggen op het tonen van de destructiviteit van de invasie, maar vooral op wat zo’n ingrijpende gebeurtenis bij mensen onderling teweegbrengt. Het enige wat deze serie tot nu toe dan ook gemeen lijkt te hebben met het origineel, is dat de aarde te maken krijgt met buitenaards leven dat geen fijne bedoelingen met ons als bewoners heeft. De vraag die ik dan ook meteen had, is of deze serie niet beter een andere naam had kunnen krijgen. Mijn tip is dan dus ook om War of the Worlds niet in te gaan met een verwachting dat je veel actie te zien gaat krijgen.

Hoewel de eerste twee afleveringen vrij traag verlopen en ik dit dus niet had verwacht, hebben deze eerste beelden mij echter niet teleurgesteld. De rustige opbouw zorgt er namelijk voor dat er genoeg ruimte wordt gecreëerd om de hoofdrolspelers voor te stellen en om zo een mening te kunnen vormen over hun keuzes en gedrag tijdens en na de invasie. Het spektakel van de Stephen Spielberg versie inclusief tripods ontbreekt volledig, maar juist de wat meer realistische en tragere manier van vertellen zorgt voor een goede opbouw en de broodnodige extra spanning. De serie is bij vlagen intens, zit goed in elkaar, bevat een overtuigende cast en ziet er tevens erg goed uit. Hoewel ik mij met deze eerste beelden goed heb vermaakt, hoop ik wel dat komende afleveringen iets meer actie en vooral meer duidelijk beeld van de aliens zullen gaan bevatten. Het is echter nog even afwachten of dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren.

De eerste twee afleveringen van War of the Worlds worden op zondag 3 november om 21:00 op FOX uitgezonden en dit seizoen bevat in zijn totaliteit acht afleveringen.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Duncan 18 november 2019 at 11:03

  Ik volg de serie en de delen 5 en 6 waren op afgelopen zondag. Deel 1 begon heel sterk, paniek onder de mensen als de aliens landen en ook het feit dat het realistisch overkwam.

  Vreemd is dat na verloop van tijd de lijken nog steeds frisjes erbij liggen. De stank zal ook niemand storen?

  Tegerlijkertijd is ook op BBC1 een 3-delige serie gestart.

  • Reply Patricia 30 november 2019 at 13:40

   De serie op BBC heb ik zelf nog niet gezien, maar die ga ik zeker ook nog kijken!

   • Reply Pascal 24 september 2022 at 16:30

    Bij het kijken van aflevering 2 irriteer ik me aan het feit dat de broer en moeder van Emily niet weten dat blinde mensen hun overige zintuigen beter worden. Het lijkt me iets dat je dat wel weet als iemand uit je gezin blind is.

 • Reply Fenna Gijswijt 19 november 2019 at 14:40

  War of the Worlds
  Ik vind het een goeie serie. Wat ik vooral goed vind is dat het eens een keer niet om Amerika draait maar verschillende landen in Europa. Niet teveel domme actie.

 • Reply Bob 24 november 2019 at 10:57

  De afleveringen 1 & 2 waren een goede aanloop. 3 & 4 waren vooral op de onderlinge problemen gefocust en weinig met de SF. Ik zit niet te wachten op allerlei maatschappelijke of intermenselijke verwikkelingen. Hoop dat er idd wat meer SF actie/ spanning in komt.

  • Reply Patricia 30 november 2019 at 13:39

   Helemaal met je eens – aflevering 3 en 4 waren een stuk minder boeiend helaas

 • Reply Annet 8 december 2019 at 23:03

  Vreselijk saaie serie. Traag en langdradig.

 • Reply Annet 8 december 2019 at 23:04

  Ik heb ook ADHD trouwens

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.