Levende geschiedenis Persoonlijk / Lifestyle

Mijn eerste re-enactment ervaring

26 juli 2017

Na het bezoeken van verschillende comic gerelateerde beurzen en evenementen heb ik al vaak nagedacht over het maken van een eigen cosplay kostuum. De vraag was en is echter nog steeds als wat ik dan verkleed zou willen gaan. Ik ben geen type voor carnaval en ik hou niet van schmink op mijn gezicht en lichaam, dus ik ben er inmiddels nog steeds niet uit. Ik val qua ideeën wel steeds terug op karakters uit de Lord of the Rings trilogie en ik ben vooral erg gefascineerd door alles wat te maken heeft met wapens als zwaarden en pijl en boog.

Het Historisch Festijn in Vorden

Iets wat ik altijd al heel boeiend heb gevonden en waarbij het verkleden in mijn ogen toch iets minder extreem is (lees: wat meer geschikt voor mijn persoontje) is re-enactment. Wikipedia beschrijft dit als het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen door deelnemers in historisch kostuum. Hoewel ik altijd al nieuwsgierig ben geweest naar deze wereld en ik er op een evenement als Castlefest middels middeleeuwse gevechten ook wel eens mee in aanraking ben gekomen, heb ik nog nooit de stap durven zetten om mezelf er ook echt eens in te gaan verdiepen. Dit totdat ik een ontzettend lief iemand tegenkwam die regelmatig op historische evenementen als Kelt door het leven gaat en zijn eigen sieraden verkoopt (klik hier voor de link naar Erlund).

Hoewel ik nog (steeds) vrij weinig weet van het leven, de historie, de gebruiken en de rituelen van de Kelten, was mijn interesse al snel gewekt en voor ik het wist kreeg ik de mogelijkheid om mezelf voor de allereerste keer onder te dompelen in de wereld van de re-enactment. Het leuke aan dit specifieke evenement was dat er heel veel verschillende tijden en groepen vertegenwoordigd waren. Je liep er niet alleen Kelten, Vikingen en Romeinen tegen het lijf, maar bijvoorbeeld ook Tweede Wereldoorlog soldaten. Deze tegenstellingen maakte dit Historische Festijn in Vorden niet alleen heel boeiend, maar ook extra leuk. Iets wat direct opviel was het wederzijdse respect voor elkaars passies en uitingen en wat betreft de sfeer en de mensen voelde ik mezelf meteen thuis.

Slapen op schapenvachten

Aangezien ik wel echt de full experience wilde hebben sliep ik in een tent en op schapenvachten en werd er gekookt op vuur waar ik met veel (bijna kinderlijk) plezier houtblokjes voor hakte. Deze primitieve manier van leven heeft mij altijd al wel getrokken en ik was vroeger dan ook gek op kamperen. Daarnaast heeft dit weekend mezelf ook wat dingen in mijn huidige situatie doen relativeren en laten zien dat ik ook kan (over)leven en mezelf kan vermaken zonder allerlei moderne technieken om me heen.

Ik heb mezelf tijdens de gevechten tussen de verschillende groepen extreem vermaakt. Het was een genot om te kijken naar de toewijding van de re-enactors die, naast dat ze volledig losgingen op de slagveld, ook overtuigend levenloos op het grasveld bleven liggen als ze een fatale klap hadden gekregen.

I want more!

Beviel deze ervaring zo goed dat ik dit nog een keer wil gaan doen? Zeker weten! De bedoeling is dat ik in oktober weer meega en ditmaal in mijn (deels) zelfgemaakte Keltische jurk (waar ik inmiddels mee ben begonnen) die historisch wat correcter is dan de jurk die ik in Vorden droeg. Ik heb wel besloten dat ik mezelf wat meer wil gaan verdiepen in de Keltische cultuur, zodat ik weet waar ik precies mee bezig ben en ook echt kan onderzoeken of dit tijdperk iets voor mij is of dat ik wat meer moet gaan re-enactment shoppen. Het feit is wel dat als ik hiermee door zou gaan ik vroeg of laat ook zelf het slagveld op zou willen met een zwaard of een boog, maar dat is iets voor later.

Ben jij wel eens op een re-enactment evenement geweest of jezelf in een historisch correct kostuum gehesen?

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Anouk 26 juli 2017 at 15:08

  Hey daar was ik ook! 😉 Was super leuk om daar te zijn vooral omdat er zoveel verschillende re-enacters waren. Lijkt me bijzonder om het niet alleen als toeschouwer mee te maken maar ook als speler.

 • Reply Michael Minneboo 26 juli 2017 at 16:19

  Grappig zeg, dat de hele geschiedenis dan zo’n beetje door elkaar heen loopt.

  • Reply Patricia 26 juli 2017 at 17:08

   Dat was inderdaad echt te gek 🙂

 • Reply Marcia 26 juli 2017 at 16:29

  Op de foto’s ziet het er heel leuk uit! Het lijkt mij ook wel leuk om zoiets eens te doen 🙂

  • Reply Patricia 26 juli 2017 at 17:09

   Als je de kans krijgt, zeker doen! 🙂

 • Reply Danielle 26 juli 2017 at 17:54

  Ik doe dit nu sinds 2014 sinds ik met mijn nu verloofde samenwoont en was echt een warm bad waar je idd in terecht komt… wij zijn dan re enactment handelaren en beelden vikingen uit al zijn we momenteel ook aan het kijken naar ongeveer 1600 kledij… nu van de Engelse kant…

  • Reply Patricia 26 juli 2017 at 18:51

   Wat te gek! Hoe heet jullie groep?

   • Reply Danielle 26 juli 2017 at 19:49

    Loenasa’s naturals is de zaak en onze familie is House of esbjorn

    • Reply Patricia 26 juli 2017 at 19:55

     Leuk 🙂 ik heb jullie meteen even een like gegeven op Facebook!

 • Reply Axel 26 juli 2017 at 20:12

  Machtig, Patricia. Lijkt veel leuker dan cosplay omdat iedereen echt meedoet.

  • Reply Patricia 26 juli 2017 at 20:27

   Dat is dus precies wat het zo leuk maakt Axel 🙂

 • Reply Antal 26 juli 2017 at 20:12

  Mooi omschreven! 🙂

 • Reply Lisette 26 juli 2017 at 20:42

  Mooi verhaal.Wij hebben een vriend die stond er ook voor het eerst dit jaar.
  Mijn man staat bij de middeleeuwen ridders van de achterhoek.Doet dit nu een paar jaar.Ikzelf heb nog nooit meegedaan.Omdat ik toch ook zowieso denk dat middeleeuwen niet bij mij past maar misschien wel een andere tijd.
  In Vorden vind ik het ook altijd erg leuk dat er meerdere tijden zijn.Niet alleen middeleeuwen.Wat in Doetinchem bijv wel het geval is.
  Ik ken er al wel aardig wat mensen en ook onder de verkoopkraampjes.Supergezellig.
  Ben ook al eens op fantasiafest geweest.Won er kaarten toen voor.Dat was ook een erg mooi evenement.
  Wat is er in oktober voor evenement?Houten?

  • Reply Patricia 26 juli 2017 at 20:48

   Middeleeuwen trekt mij ook niet meteen, alhoewel de gevechten wel heel tof waren. Fantasiafest ben ik nog nooit geweest, maar zal ik zeker in de gaten gaan houden! of en het evenement in oktober is de Vikingmarkt in Teylingen 🙂

 • Reply Herman van den Bossche 26 juli 2017 at 23:46

  Mooi omschreven je belevenissen, ik had dat pakweg 7 jaar geleden en in een heel andere tijd, het interbellum als burger, dat doe ik nog steeds alhoewel de laatste tijd minder, maar het blijft een verslaving om met geschiedenis bezig te zijn.

 • Reply Robin 27 juli 2017 at 17:34

  Oow ik vind dit zo fantastisch! Wel eens in luxemburg en in limburg geloof ik naar zoiets geweest. Dan weel echt als bezoeker en ik vind het dan zo mooi om te zien hoe iedereen ‘verkleed’ is. Sowieso hou ik van (middeleeuwse) kastelen. Geschiedenis vond ik ook altijd het leukste vak op school.

 • Reply Esmee 28 juli 2017 at 23:12

  Wat ontzettend tof! Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar ken wel vriendin die er zo gepassioneerd mee bezig zijn dat ze hele knutselprojecten opzetten voor props en naar het buitenland gaan. Lijkt me stiekem ook wel tof om een keer aan mee te doen!

  • Reply Patricia 29 juli 2017 at 22:13

   Gewoon een keer doen 🙂 – Geloof mij, daar ga je geen spijt van krijgen want het is echt ontzettend leuk!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.