Films / Series / Televisie

Gastblog -> DVD Box Review: Knight Rider

22 maart 2018

We glorify the past when the future dries up zong Bono toepasselijk in God Part II, een verborgen juweeltje op hun dubbelaar Rattle & Hum (Island Records, 1988). Zo krijgen we de laatste jaren heel wat televisiereeksen voorgeschoteld die zich in de jaren 80 afspelen. GLOW (Netflix, 2017), Stranger Things (Netflix, 2017) en The Americans (FX Networks, 2013) mag je dan als de betere voorbeelden beschouwen.

Daarom was ik zeer verheugd toen Patricia me de Knight Rider – The Complete Series DVD Box opstuurde. Als fan van the 80’s ben ik altijd steevast benieuwd hoe mijn gouden jaren in beeld wordt gebracht.

“Openingsmonoloog” ->

Knight Rider, a shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless, in a world of criminals who operate above the law.

WAT

Knight Rider is een crime noir dat zich in de jaren 80 afspeelt, waar Michael Knight (David Hasselhoff) samen met zijn pratende auto, KITT, misdaad bestrijdt en mensen in nood helpt. Knight Rider – The Complete Series verzamelt alle 5 seizoenen in een handige DVD box.

Wie bij pratende auto’s oogrollend aan het Disney-vehikel Cars denkt kan opgelucht ademhalen. KITT, kort voor Knight Industries Two Thousand, is in wezen een hoogtechnologisch voertuig voorzien van artificial intelligence.

INHOUD

Jammer genoeg blijkt Knight Rider, ondanks alle aanwezige ingrediënten, geen voltreffer te zijn. Wat een futuristische thriller met kritische blik op de digitale ontwikkelingen (Black Mirror op wielen) kon zijn, getuigt in hoofdzaak van het zoveelste Amerikaanse bandwerk. Elke aflevering volgt min of meer dezelfde structuur waardoor een zekere voorspelbaarheid in de plot intreedt.

Tegen alle moderne conventies in is bij de start van elke aflevering meteen duidelijk wie de goeden en wie de slechteriken zijn. De motieven van deze laatsten zijn echter weinig uitgebouwd. Er is geen enkele grijze zone. Helden gedragen zich voorbeeldig, booswichten breken de wet.

Ook de protagonist, Michael Knight, krijgt weinig diepgang. Enkel in de pilootaflevering wordt een vaag beeld van zijn achtergrond geschetst. Gelukkig staat acteur David Hasselhoff zo sterk te acteren dat hij je met zijn charisma die tekortkomingen laat vergeten en de reeks op zijn eentje draagt.

Ergens hoop je dat de visuele omkadering de eer van de reeks redt. Helaas oogt het stuntwerk amateuristisch en is er van geloofwaardige special effects geen sprake. De capriolen van KITT, met het potsierlijke rode zwaailichtje, tarten elke zin voor realiteit.

VERDICT

Alles oogt glossy en professioneel, maar het is ten koste van de plot. In plaats van een seriële benadering kiest de regie om de verhaallijn telkens te recycleren. Bingewaardig is Knight Rider bijgevolg niet. De kracht van herhaling werkte in het oude televisielandschap perfect, maar hier dateert het de serie onmiddellijk. Wie fan is van de betere Scandinavische en Britse politieseries laat Knight Rider – The Complete Series best links liggen.

Axel Watteeuw  -> eigenaar van de blog 80s Geek

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jan Geerling 23 maart 2018 at 08:51

    Ik denk dat dit de eerste keer is dat ik überhaupt de vergelijking tussen Scandinavische en Britse politieseries en Knight Rider tegenkom. Deze serie werkt door nostalgie, ik denk niet dat kinderen vandaag het nog zouden kijken. Maar destijds was ik er als kind gek van. Mijn vader deed in de auto altijd alsof hij allemaal knoppen indrukte, en ik maakte de bijbehorende geluiden. Good times.

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.