Films / Series / Televisie Levende geschiedenis

Gastblog -> Figureren op de set van de nieuwe Nederlandse film Redbad

20 november 2017

Volgend jaar zomer komt regisseur Roel Reiné, de man achter het spectaculaire en zeer succesvolle Michiel de Ruyter uit 2015, uit met een nieuwe grootse film onder de naam Redbad. Hieronder vind de officiële synopsis van deze film, die tevens op de website van de film te vinden is:

“700 na Christus. Noord-Europa is verdeeld in twee werelden: boven de rivieren leven de Friezen, Saksen en Denen. Onder de rivieren heersen de Franken. Zij willen doen wat zelfs de Romeinen niet gelukt is: heel Europa veroveren. Ze zetten daarbij een nieuw wapen in om de heidenen te onderwerpen: het christendom. Ze azen op het belangrijkste handelscentrum van Europa, waar de Friese koning Aldigisl regeert…

Redbad, zoon van Koning Aldigsl, twijfelt aan de verouderde rituelen van zijn volk. Hij komt in conflict met zijn vader als zijn vriendin Fenne aangewezen wordt om geofferd te worden aan de goden. Tijdens het offerritueel vallen de Franken de stad binnen. De Frisii (ook bekend als ‘de vrije mensen’) zijn Dorestad kwijt. Redbads oom Elbert zet aan tot een machtsgreep en geeft Redbad de schuld van de nederlaag en de dood van zijn vader. Vastgebonden op een vlot, wordt Redbad de zee opgeduwd om te sterven. Maar Redbad weet de tocht te overleven en spoelt aan bij de Vikingen. Daar leert hij de kracht van zijn eigen cultuur kennen. Hij wordt langzaam opgenomen in de clan. Nadat hij met de Vikingen meevecht tegen een rivaliserende clan Noormannen, trouwt hij met de dochter van koning Wiglek. Als hij samen met zijn vrouw terugkeert in Dorestad ontdekt hij dat zijn zus is uitgehuwelijkt aan de zoon van de Frankische koning Pepijn van Herstal. Hij ziet tijdens een jaarmarkt hoe priester Willibrord zijn zus met geweld bekeert en vernedert. Hij zweert haar te bevrijden. Dit kan hij niet alleen, maar het leger van zijn oom en neef, die inmiddels aan de macht zijn, lijkt niet sterk genoeg om te Franken te verslaan.”

Bijzondere kans

Het leek mij geweldig om deel uit te maken van deze grote Nederlandse film, dus ongeveer een jaar geleden heb ik mij via een advertentie op social media aangemeld als figurant. Niet alleen de ervaring sprak me aan, maar ook het thema: ‘Koning Radboud van Friesland halverwege de 8e eeuw na Christus’.

Maanden gingen voorbij zonder ook maar iets te horen en na een half jaar kreeg ik bericht dat ze bezig waren met de voorbereidingen. De echte uitnodiging liet echter nog even op zich wachten. Ondertussen kreeg ik van meerdere mensen de tip om mij aan te melden als figurant, want ja… met lang haar en een baard en ervaring met levende geschiedenis hoor je daar natuurlijk wel bij!

En toen opeens was daar, negen maanden na mijn aanmelding, het bericht dat ik op de set gewenst was! Maar dan wel al over elf dagen en ook gelijk voor vier dagen op de set zelf in Noord Duitsland, wat ook nog eens twee dagen heen en weer reizen zou gaan kosten! Mijn trots was groot, maar mijn verwachting dat ik ook echt mee zou kunnen laag. Ik moest immers vier van de zes dagen die nodig waren voor deze ervaring gewoon werken. Gelukkig kon ik dankzij de flexibiliteit en creativiteit van mijn collega’s en een flinke dosis overuren, drie dagen na de uitnodiging melden dat ik er bij zou zijn.

De voorbereidingen

Toen begon de spanning: hoe gaat zoiets lopen, hoeveel mensen gaan er mee, gaat het wel leuk zijn, wat moet ik allemaal meenemen? Gelukkig werd die laatste vraag beantwoord in een volgende mail: “Een extra setje ondergoed, sokken en thermo zijn geen overbodige luxe. Neem alsjeblieft alles in meervoud mee naar de set. Wie weet staan we lang in de regen of gebeurt er iets anders waardoor het fijn is dat je een schoon en droog setje aan kan trekken.” Vol goede moed ging ik daarom met mijn geliefde de stad in om voldoende thermokleding te kopen.

Ondertussen was de touringcar waarmee we naar de set gereden zouden worden teruggebracht naar een tweetal 9-persoons busjes en na enige tijd kwam ook het verzoek of wij als figuranten deze zelf heen en weer konden rijden van de set naar onze accommodatie. Natuurlijk was dat voor mij geen probleem en toen de vraag kwam of ik het busje vanaf Utrecht naar Noord-Duitsland wilde rijden bood ik mij graag aan. Zo werd op de avond voor vertrek de sleutel van een 9-persoonsbusje bij mij door de brievenbus geworpen en kon ik de volgende ochtend het avontuur tegemoet rijden!

Naar Duitsland en even slikken op de set

Met twee busjes mensen ophalen in Utrecht en dan via Groningen naar een dorpje in Noord-Duitsland rijden is moeilijker dan het klinkt, zelfs als je een navigatiesysteem hebt. Niet het vinden van de camping op een klein weggetje buiten het dorpje, maar wel het bij elkaar krijgen van iedereen op een centrale plek in Utrecht om daarna de goede plek in Groningen vinden om de anderen in te laten stappen. Na veel telefonisch contact en het doorsturen van coördinaten kon onze reis met dertien kersverse figuranten dan toch echt beginnen!

Aangekomen op plaats van bestemming waren de meningen over de accommodatie sterk verdeeld, maar dat is in deze onbelangrijk. Interessanter is het leven op de set en alles eromheen. Elke avond kregen we een mailtje met de tijd waarop we de dag erna werden verwacht op de set. Dat was soms in twee groepen en soms gezamenlijk. De wekker ging die dagen vaker voor 6.00 dan erna… Na een flinke hoeveelheid koffie mochten we ons melden bij de kostuumafdeling. Eindelijk, ik mocht me weer gaan kleden in historische kleding!

Daar aangekomen moest ik toch even slikken… Overal waar ik keek in de grote tent stonden rekken met kleding, maar nergens tussen die vele meters stof, leer en bont zag ik ook maar een kledingstuk wat historisch gezien op zijn plaats was in 754 AD.

Na mij over deze schok heen te hebben gezet kon ik mij hullen in een combinatie van nep-wol, leer en bont, waar elke fantasy-barbaar jaloers op zou worden en waarmee ik zo op een live roleplay evenement zou kunnen verschijnen. Ook bij de make-up en haarstyling werd al snel duidelijk dat ik vooral moest gaan genieten van het spektakel en de ervaring, maar vooral niet op zoek moest naar historische correctheid. Toen die knop eenmaal omging kon ik er volledig voor gaan.

Vermoeiend, maar geweldig

Het waren dagen gevuld met veel wachten, voor we ons om konden gaan kleden, voor we naar de make-up konden, voor we de set op mochten, voor we onze plek en actie aangewezen kregen en voor we ook echt gingen filmen. En daarna nog meer filmen EN nog een keer EN nog een keer EN weer van een andere kant EN vervolgens met een andere cameralens. Ik kan verschillende calls van de regisseur zonder moeite herhalen en meerdere teksten van de acteurs zitten nog vers in mijn geheugen. Maar de call die mij van die vier dagen het meeste bij zal blijven is “Rain on. Rain on’’. Iets wat met een Bulgaars accent verkondigd werd door het special effects team, waarna het water met bakken uit de speciale installaties en brandslangen kwam en ons meerdere malen tot op het bot toe doorweekte.

Ik ben degene in de oranje jas

Dit alles klinkt vreselijk en afschrikwekkend, maar de complete ervaring was geweldig! Dit mede dankzij de teams van de regie, figuratie, kostuums, make-up en niet te vergeten de catering, die alles tot in de puntjes geregeld hadden. Natuurlijk ook door de aanwezigheid van de acteurs zelf, van wie de meesten heel positief reageerden op onze aanwezigheid en inzet op de set. En uiteraard ook door de groep ‘Dutchies’, die gek genoeg waren om met compleet onbekenden naar een filmset in Noord-Duitsland af te reizen voor een film waar ze nog maar vrij weinig vanaf wisten.

Als het aan mij ligt ga ik in de komende maanden nog een aantal keren als figurant naar de set!

– Tim –

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Anouk 20 november 2017 at 11:16

  Klinkt als een geweldige ervaring! Ik zie de laatste tijd ook een paar advertenties op Facebook gezien voor mannen met baarden die een veldslag na willen bootsen voor een film. Ben je daar ook geweest?

  Leuk stuk om te lezen. Ben benieuwd naar de film in ieder geval!

 • Reply Robin 20 november 2017 at 17:16

  Awesoomeee! Heel leuk geschreven!
  Mijn pa heeft gefigureerd in Michiel de Ruyter war hij nog steeds met twinkelde ogen over praat. Ben heel benieuwd naar de film!

 • Reply Melissa Krijns 22 november 2017 at 08:41

  Wat een super toffe ervaring wat niemans meer van je af pakt!!

 • Reply Merel 22 november 2017 at 09:19

  Wat tof! Ik ben heel erg benieuwd naar de film, interessant onderwerp! Vond dit tijdens mijn studie (Geschiedenis) één van de leukere tijdvakken, vooral omdat het allemaal zo tussen de rijkdom van de Romeinen en de latere Middeleeuwen in ligt. Volgens mij ook nog niet vaak verfilmd?

 • Reply Krystle/Batboy 22 november 2017 at 10:34

  Dat lijkt me nou zo ontzettend gaaf! Ze houden je wel in spanning met dat lange wachten, maar het is niet voor niks geweest.

 • Reply Cassandra 22 november 2017 at 10:59

  Wat een mega vette ervaring!! Die jas die je draagt is ook wel tof trouwens, zou hem zo aantrekken!

  • Reply Patricia 22 november 2017 at 13:35

   Die heeft hij zelf gemaakt 🙂 (Ik ben een trots vriendinnetje 😉 )

 • Reply Angélika 22 november 2017 at 12:59

  Geweldige ervaring lijkt me dat! En wat een mooi verhaal om in te spelen. Ik ben heel benieuwd naar de film als hij uitkomt! Grappig ook die foto. Bijna allemaal mannen met baarden 😉

 • Reply Vera 22 november 2017 at 19:29

  Super toffe ervaring! Het lijkt mij ook nog steeds erg leuk om figurant te zijn in een film!

 • Reply Sanne 22 november 2017 at 19:54

  Wat fijn dat je zoiets in het echt meemaakt. Lijkt mij ook wel een leuke film. 😉

 • Reply Laura 22 november 2017 at 20:38

  Wat super gaaf om mee te maken! Ik zou dit zelf ook nog wel eens graag willen doen. Leuk geschreven!

 • Reply Natalie 22 november 2017 at 21:01

  Dit thema is nu niet meteen mijn ding, maar zou zeker ook eens willen figureren!

 • Reply Charlotte 22 november 2017 at 21:37

  Wat gaaf! Een oud collega van mij staat ook op je foto! Ik had het al een paar keer voorbij zien komen op haar FB pagina. Lijkt me erg leuk om een keer mee te maken!

  • Reply Patricia 23 november 2017 at 15:38

   Wat super toevallig dat er een oud collega van je op de foto staat :)!

 • Reply Henri Swinkels 22 november 2017 at 22:11

  Tof geschreven. Was echt een super leuke ervaring met de club en jou erbij. De opnames zijn helaas allemaal gedaan. Nu een aantal maandjes wachten op de premiere… Heujjj!!!

 • Reply Marjolein 22 november 2017 at 22:21

  Wat een beleving! De figurantenopdrachten die ik tegenkom, zijn bijlange niet zo indrukwekkend als deze. Je beleeft zoiets toch veel intenser dan.

 • Reply nicole 23 november 2017 at 07:19

  Oh wauw, dat lijkt me echt superleuk! Wat een bijzondere ervaring. Ik kan me voorstellen dat je dit vaker wilt doen.

 • Reply Marion 23 november 2017 at 08:38

  Wat een geweldige ervaring en zo leuk beschreven. Zelf heb ik ook eens gefigureerd in een Nederlandse film. Ben 2 seconden in beeld geweest.

 • Reply Nathalie - Volgmama 23 november 2017 at 09:40

  Wat een bijzondere ervaring moet dat zijn geweest! Leuk om je enthousiasme te lezen.

 • Reply Corine 23 november 2017 at 10:58

  Wat een leuke ervaring en leuk verteld ook. Wanneer ik de film ga zien zal ik kijken of ik je kan vinden 😉

 • Reply Lisa 24 november 2017 at 11:39

  Wauw, hoe gaaf is deze ervaring. Je slokte mij helemaal op in je verhaal en wil meer weten!

 • Reply Debbythechocoholic 24 november 2017 at 20:10

  Dat lijkt me zo een leuke ervaring! Als je het echt fijn vond, moet je het sowieso nog eens doen in de toekomst ☺️

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.