Films / Series / Televisie Persoonlijk / Lifestyle

Geloven in een (onzichtbare) god en de natuur verwaarlozen is ok, maar een heks zijn is hilarisch?

16 januari 2019

Ik schrijf normaal niet echt over actualiteiten en dan vooral niet als het daarbij ook nog eens gaat over een specifiek geloof dat wordt aangekaart. Ik wil echter toch wel graag mijn mening delen over een onderwerp wat gisteren veelvuldig aan bod kwam in verschillende programma’s.

Word heks!

HET “hilarische” onderwerp gisteren bij zowel Editie NL als de late night show Jinek (misschien wel bij meer programma’s, maar dit zijn de twee die ik heb gezien), was een vrouw uit het Limburgse Arcen die heks is en die vanaf eind deze maand mensen de mogelijkheid biedt om in haar voetsporen te treden doormiddel van een heuse opleiding. Het bizarre is dat als je het artikel op de site van RTL Nieuws leest deze informatie wel op een serieuze manier wordt gebracht en daar valt direct te lezen dat het zijn van een heks vooral draait om het tastbaar maken van spiritualiteit.

Een beetje research leert ons dat er in Nederland nog veel meer van dit soort opleidingen zijn en dat deze mevrouw geen uitzondering is. Naast het spirituele aspect draait de leer bijvoorbeeld om het respecteren en het leven met en in de natuur, het leren kennen en leren omgaan met kruiden en de oorsprong en de uitvoer van rituelen. Een hele mooie basis waar heel veel mensen nog flink wat mooie dingen uit kunnen halen en waar de planeet en de onderlinge connecties tussen mensen ook baat bij zouden kunnen hebben.

Niet nieuwswaardig

Naar mijn mening is de enige reden dat dit bericht nieuwswaardig was, dat deze Limburgse vrouw zich uitdost in een outfit die doet denken aan de heksen in zowel (teken)films, strips en series. De meeste heksen in Nederland dragen dit soort kleding helemaal niet. Deze mevrouw kiest ervoor om dat wel te doen en dat is haar goed recht. Het zou namelijk niet uit moeten maken of je nou een heks met een puntmuts op of een spijkerbroek aan bent, toch? Voor de actualiteitenprogramma’s blijkbaar wel en nu wordt deze hele leer door één item eigenlijk niet echt serieus genomen en dat alleen door de misschien wat excentrieke kledingkeuze van de Limburgse heks. Daarnaast is het feit dat ze een opleiding aanbiedt ook totaal niet nieuwswaardig, aangezien er talloze van dit soort trajecten worden aangeboden in ons land.

Wat mij vooral een beetje boos maakt is het feit dat het in deze tijd uit den boze is om mensen en hun geloof te discrimineren en dat daar meer dan ooit de nadruk op wordt gelegd. Waarom dan deze heks wel een soort van belachelijk maken? Je mag wel openlijk geloven in onzichtbare krachten in de hemel, maar niet in de kracht van de natuur? Daarnaast, het begrijpen en met respect omgaan met de natuur is juist iets waar meer mensen zich eens mee bezig zouden moeten gaan houden, want op de manier zoals we er nu mee omgaan slopen we de boel alleen nog maar verder.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf niks tegen het geloven in een hogere macht in het algemeen. Verre van dat, want ik vind het zelfs heel mooi hoe mensen hun geloof als houvast gebruiken om bijvoorbeeld goed te doen en liefde te verspreiden. Wat mij tegen de borst stuit is het feit dat deze heks hetzelfde respect verdient als alle andere gelovigen en zij (en andere heksen) door dit soort items alleen maar meer te maken krijgen met onbegrip.

Je vraagt je misschien af waarom ik dit alles zo graag wil delen en of ik misschien zelf een heks ben. Het antwoord daarop is nee, maar ik ken wel mensen die zich bezighouden met de leer en die rituelen leiden. Men mag dit allemaal vreemd en raar vinden, maar elk geloof heeft toch rituelen?

Wat ik nog wel even kort wil aanstippen is dat het fijn was dat Lieke van Lexmond in Jinek nog een poging deed enige nuance aan te brengen in het nieuwsbericht dat al eerder in het programma werd ‘geteast’ en aangaf dat ze de basis van het leven met en in de natuur heel mooi vond en haar de kruidenleer interessant leek.

Niet relevant

Een andere gast bij Jinek stipte echter aan dat hij één keer per jaar in Arcen ook allemaal verklede mensen ziet en dat hij dat juist wel leuk vind en dat mensen hetgeen moeten doen ze leuk vinden. Jammer alleen aan deze opmerking was dat deze helemaal NIKS te maken heeft met het onderwerp van het heks zijn. Waar deze gast op doelt is Elfia, een fantasiefestival dat elk jaar in de Limburgse plaats plaatsvindt en waarvoor veel mensen zich een weekend lang uitdossen als elfjes, trollen en andere mystieke wezens, evenals figuren uit de popcultuur zoals superhelden en inderdaad, karakters uit Star Wars, iets wat de gast zelf al aangaf. Waarom? Niet omdat het iets met hekserij te maken heeft, maar gewoon omdat het kan en leuk is!

De beelden die bij de items in de actualiteitenprogramma’s zijn gebruikt komen trouwens uit de trailer van de documentaire over het leven van de Limburgse heks Petroesjka Splint die in juli 2017 op Youtube zijn gezet en die hieronder te bekijken zijn.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Daan 19 januari 2019 at 13:39

    Het is pure onzin. Iedereen wéét dat je voor de beste opleiding naar Hogwarts moet!

  • Reply Merel 20 januari 2019 at 12:07

    Vind het ook raar om iemand belachelijk te maken zodat je er zelf mee kan scoren – want dat is uiteindelijk wat beide programma’s doen. Jammer ook van Jinek, die ik wat dit betreft toch hoger had zitten. Ik vind het inderdaad juist mooi als iemand spiritueel en zorgvuldig omgaat met haar leefomgeving en de natuur. Je maakt de wereld daarmee toch weer een stukje mooier. Zouden meer mensen moeten doen!

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.