Persoonlijk / Lifestyle

Heeft een week social media en Youtube vermijden geholpen met het verbeteren van mijn zelfbeeld?

21 mei 2018

Eerder schreef ik al een artikel over dat ik soms heel erg onzeker kan worden van alles wat ik op social media en Youtube voorbij zie komen. De meeste van ons weten wel dat de wereld niet zo perfect is als dat het bijvoorbeeld vaak op Instagram wordt geschetst, maar je ontkomt soms niet aan het gevoel dat je er op slechte dagen onzeker van wordt en je je eigen leven en lijf minderwaardig vind ten opzichte van dat van anderen. Het kan altijd knapper, zelfverzekerder, rijker, welvarender en wat te denken van alle foto’s en knutselwerkjes op Pinterest?! Dan voel ik me met mijn vrij simpel geweven banden soms echt een loser zonder talent.

Nee, alle filmpjes en beelden op al deze (social) media hebben gelukkig niet 24 uur per dag invloed op mijn stemming, maar ik baal ervan dat het überhaupt invloed heeft. Daarom ben ik afgelopen week spontaan een experimentje gestart en heb ik de programma’s zeven dagen lang links laten liggen. Voor de duidelijkheid, ik heb dus een week lang Facebook (inclusief Messenger), Instagram, Twitter, Pinterest en Youtube niet geopend en bewust stilgestaan bij wat voor gevoelens dat bij mij opwekte en welke gevoelens juist wegbleven.

Om het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken verplaatste ik mijn social media apps naar een aparte map helemaal treurig achteraan op mijn telefoon en volledig uit mijn zicht. Op mijn laptop is mijn neiging om door te klikken naar de desbetreffende pagina’s een stuk minder heftig en staan ze natuurlijk niet direct in zicht, dus dat maakte het een stukje makkelijker.

Afkicken of gewoontes doorbreken?

Ik moet zeggen dat ik het de eerste dag nog best lastig vond om niet stiekem even te kijken naar waar de rest van de wereld mee bezig was. Niet perse omdat ik daar zo verschrikkelijk nieuwsgierig naar was, maar omdat ik op dag 1 al merkte dat het vooral een gewoonte is om bijvoorbeeld ’s morgens even op de Facebook app te klikken. Het voelde dus niet als afkicken, maar meer als het doorbreken van een gewoonte die voor de grootste tijd alleen maar zonde van mijn tijd is.

Heb ik het gemist?

Het enige wat ik soort van heb gemist is gek genoeg Twitter, omdat het een heerlijk medium is om wat betreft films langs het laatste nieuws te scrollen en het leuk is om even wat persoonlijke korte berichtjes van de mensen die ik volg te lezen. Ook is het een guilty pleasure om televisiefrustraties op af te reageren, maar vooral te lezen. Ik kijk praktisch nooit tv, maar als ik het doe zie ik wel eens iets voorbijkomen waar ik even langs zap omdat ik nieuwsgierig ben. Negen van de tien keer blijkt het programma vreselijk te zijn en ik moest mezelf bij het naar mijn mening beroerde en ongemakkelijke So You Think You Can Sing dan ook inhouden om de Twitter app niet te openen om de meningen van de rest van Nederland te gaan lezen. Voor de rest heb ik gemerkt dat het mij vooral heel veel rust heeft gegeven of misschien wel beter gezegd, mijn onrust heeft verminderd.

Conclusie

Om tenslotte terug te komen op de vraag die ik mezelf in eerste instantie heb gesteld: “Heeft een week social media en Youtube vermijden geholpen met het verbeteren van mijn zelfbeeld?” Het antwoord daarop is zowel ja als nee. Ja, omdat ik merk dat ik een stuk minder bezig ben geweest met uiterlijkheden en mezelf vergelijken met anderen, waardoor ik wat relaxter in mijn vel zat. Ik ben op dit moment aan het afkicken van suiker om mijn eetbuien onder controle te krijgen, dus ik was alsnog af en toe wel een emotioneel wrak, maar het feit dat dat niet werd versterkt door die extra onzekerheid maakte dat nog best wel dragelijk. Waarom nee? Het belangrijkste wat deze week mij heeft gebracht is dat ik niet meer de drang voel om de hele tijd te kijken wat er in de wereld en met iedereen gebeurd. Het leven gaat verder en mijn ‘fear of missing out’ is na deze ene week al zoveel minder geworden, dat ik de apps nu nog maar gemiddeld één keer per dag open. Vaak alleen maar omdat ik bewust naar iets of iemand (zijn activiteiten) op zoek ben of zelf iets wil delen over mezelf of mijn blog.

Tips

Mocht jij jezelf er nou ook op betrappen dat je de social media apps iets te vaak opent en ze misschien soms zelfs wel als excuus gebruikt om de nuttige taken die er nog op de planning staan te vermijden (ja, ook ik was daar schuldig aan), dan raad ik je aan om even een weekje social media- en Youtube-loos door het leven te gaan en te kijken wat het met je doet. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik het heb gedaan! Mocht je meer willen weten over dit onderwerp dan raad ik je aan het boek ‘Leven zonder smartphonestress’ van Alexander Markowetz eens door te lezen. Ik schreef begin vorig jaar al een review over dit boek en heb het er afgelopen week ook weer even bij gepakt voor wat extra inspiratie.

Zit jij vaak op social media en Youtube? Zo ja, heb jij het idee dat al die beelden je stemming en bezigheden wel eens negatief beïnvloeden?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Paul 21 mei 2018 at 07:27

  Het klinkt heel zielig, maar soms heb je gewoon het gevoel dat anderen een heel interessant leven hebben en ik niet. Wat natuurlijk complete onzin is. Ik heb inmiddels (al ruim 1,5 maand) afscheid genomen van mijn telefoon. In de zin van dat ik niet meer constant met apps (inclusief WhatsApp) bezig ben en het geeft mij veel meer rust. Ik heb weer zin in bloggen, afspreken met vrienden, met Liana leuke dingen doen en filmpjes kijken. Iets wat het afgelopen jaar er flink bij ingeschoten is. Ik houd het voorlopig wel vol zonder social media apps, want het voegt werkelijk niets toe en het is al helemaal geen graadmeter voor of je wel goed en interessant genoeg bent. 😉

  • Reply Patricia 21 mei 2018 at 17:39

   Dat heb ik inmiddels ook door ja, en dat heeft me maar een week gekost 😉

 • Reply Axel 22 mei 2018 at 15:39

  Zelf heb ik Facebook verwijderd, en ik mis het totaal niet. Wat gekker is: mensen vragen me steeds waarom. Ondertussen lijkt het alsof alle FBers nu richting Instagram zijn gestapt waardoor je nu ook daar heel wat rommel te zien krijgt.
  Nu, Social Media blijft fake en overgewaardeerd. Je kunt likes en volgers kopen waardoor je eigen populariteit een simpele kwestie van investeren is.

  En…het weven van banden is cool. Laat niemand je iets anders vertellen.

  • Reply Patricia 22 mei 2018 at 17:54

   Ik moet zeggen dat ik Instagram wel leuk vind qua het ontmoeten van gelijkgestemden – de Kim Kardashian accounts moet je echter mijden 😉 En wat betreft Facebook, dat heb ik het minst gemist. Heb zelf mijn blog Facebookpagina gewist. Deels omdat het met het nieuwe algoritme al helemaal kansloos is.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.