Films / Series / Televisie

Heel veel filmtips voor Halloween

31 oktober 2019

Het is Halloween en daarom de perfecte tijd om te gaan genieten van een spannende horrorfilm. Ik heb expres niet gekozen voor logische klassiekers als Halloween en Scream, want die heeft iedereen inmiddels al wel gezien. Ik heb hieronder wel een reeks films voor je verzameld die misschien niet allemaal betrekking hebben op Halloween, maar die wel zeer geschikt zijn om rond en op deze bijzondere feestdag te bekijken.

Trick ‘r Treat

Bij het zien van beelden van deze film was ik nogal sceptisch, maar toen ik zag dat de regie in handen lag van X2 scenarioschrijver Michael Dougherty en er een belangrijke rol was weggelegd voor X-Men en True Blood actrice Anna Paquin, kon ik niet anders dan deze film een kans geven. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want deze Halloweenfilm heeft mij positief verrast. Trick ‘r Treat bevat vier verhalen die plaatsvinden in een klein stadje tijdens de avond van Halloween. We volgen een groep kinderen die een groot geheim ontdekt over het stadje, een moordenaar die vergiftigd snoep maakt, een vrouw die achtervolgd wordt door een gemaskerde vreemdeling en een bejaarde die maar niet af lijkt te komen van een wel heel vreemde en opdringerige trick-or-treater, die op het eerste gezicht meer iets weg lijkt te hebben van een mislukte vogelverschrikker.

Wat deze film vooral zo bijzonder maakt is de uitvoering en daarmee bijvoorbeeld de toevoeging van beelden van stripboekpagina’s van de verhalen. Daarnaast zorgt het feit dat het verschillende en verrassende verhalen zijn ervoor dat je je niet zal vervelen en nieuwsgierig blijft naar wat er gaat komen.

It Follows

In mijn artikel over horror clichés heb je al kunnen lezen dat één van de bekendste clichés is dat als je seks hebt in een horrorfilm je gedoemd bent. In deze film wordt dit concept echter op een hele creatieve manier toegepast, want de dood wordt hier net als een soa doorgegeven aan degene met wie je het bed hebt gedeeld. Wat deze film ook anders maakt dan andere films binnen het horrorgenre, is dat hetgeen wat je gaat volgen geen maniak (met een masker) is, maar iets onduidelijks wat steeds een andere vorm aanneemt. It Follows is een spannende, verrassende en originele film die prachtige shots bevat en vergezeld wordt van een geweldige soundtrack.

The Boy

Films over griezelige poppen zijn inmiddels niet meer weg te denken binnen het horrorgenre en daarom wilde ik er ook graag één toevoegen aan deze lijst. Ik heb gekozen voor die film die naast een onverwachte plottwist ook een geweldige hoofdrolspeelster, in de vorm van The Walking Dead actrice Lauren Cohan, bevat. In The Boy speelt Cohan het Amerikaanse kindermeisje Greta, dat een baan heeft gekregen als oppas van een kleine jongen in een afgelegen Engels landhuis. Eenmaal op plek van bestemming aangekomen blijkt de jongen een pop te zijn die door zijn ouders liefkozend wordt opgevoed en luistert naar de naam Brahms. Greta denkt in eerste instantie dat er een grap met haar wordt uitgehaald, maar niets blijkt minder waar. Gezien de klus genoeg betaald besluit ze in het grote landhuis te blijven, maar lapt ze de regels die de ouders ten aanzien van het oppassen aan haar hebben verschaft aan haar laars. Wanneer er vreemde dingen gebeuren beseft ze zich al snel dat ze haar taak toch maar serieus moet gaan nemen. The Boy zit goed in elkaar en hoewel het opbouwen van de spanning soms iets te wensen overlaat, maakt de twist in deze film een hoop goed.

Warm Bodies

Uiteraard kunnen de zombies niet achterwegen blijven, alleen deze film is net even iets anders dan alle andere series en films waar we lopende doden in voorbij zien komen. Acteur Nicholas Hoult speelt in deze film de rol van zombie R, die met een grote groep zombies op een verlaten vliegveld woont. In de post-apocalyptische wereld van Warm Bodies worden de niet geïnfecteerde mensen door een enorme muur afzijdig gehouden van deze gevaarlijke groep. In de film zijn de zombies echter niet zo dom als in bijvoorbeeld The Walking Dead, want voordat ze in wezens veranderen die het alleen maar voorzien hebben op bloed, zijn ze in staat om het soort van gezellig te hebben en te communiceren.

Wanneer R en zijn zombievriend M een groep jongeren overvallen en hun hersenen opeten, wordt R overspoeld door de emoties die hersenen bevatten. Dit zorgt ervoor dat hij op slag verliefd wordt op de prachtige Juliet, die hij vervolgens meeneemt naar zijn ‘knusse’ onderkomen op het vliegveld. Ik weet dat de meningen over Warm Bodies zeer verdeeld zijn, maar ik vond deze film ontzettend leuk, maar ook schattig en luchtig en een verfrissende film binnen het zombiegenre.

The Nightmare Before Christmas

Hoewel veel mensen vinden dat dit een kerstfilm is, heb ik hem altijd beschouwd als Halloweenfilm. Deze prachtige animatiefilm van Tim Burton met de sprookjesachtige muziek van Danny Elfman gaat over Jack Skellington, de koning van Halloween en Halloween Town. Per toeval stuit Jack op Christmas Town en is direct gefascineerd. Hij snapt het concept van kerst echter nog niet zo goed, maar overtuigd zijn medebewoners er wel van dat ze het ook in Halloweentown moeten gaan vieren. Dit loopt echter niet zoals Jack gehoopt had. Deze klassieker bevat prachtige muziek en liedjes en de animatie is betoverd en heerlijk om naar te kijken.

Sleepy Hollow

Een andere film van Tim Burton, die zeer geschikt is om met Halloween te kijken, is Sleepy Hollow. Deze film komt uit een tijd dat Johnny Depp nog leuke typetjes mocht spelen en hij kon schitteren naast mensen als Christina Ricci, Christopher Lee en Christopher Walken. Deze film is niet echt een horrorfilm en kan je meer vergelijken met een film als Edward Scissorhands. De uitstraling van Sleepy Hollow en de soms surrealistische beelden zijn prachtig en het acteerwerk is heerlijk om naar te kijken.

Het verhaal speelt zich af in het New York van 1799. Depp is in de huid gekropen van agent Ichabod Crane, een man die zijn tijd ver vooruit is en zijn werkgevers voorstelt om moderne technieken toe te passen bij het oplossen van misdaden. Hij wordt met zijn ‘bizarre’ methodes echter niet heel serieus genomen en wordt weggestuurd naar het plaatsje Sleepy Hollow. De bedoeling is dat hij in dit dorpje een bizar mysterie gaat oplossen en onderzoek gaat doen naar de legendarische ‘Headless Horseman’, een moordenaar zonder hoofd die steeds meer slachtoffers maakt.

Unfriended

Unfriended is een horrorfilm die zijn verhaal op een bijzondere manier brengt, via een computerscherm. In plaats van te staren naar ons eigen computerscherm, mogen we in deze film staren naar het scherm van Blaire. De film gaat in het kort voornamelijk over internetpesten en het gevolg daarvan. Een groepje vrienden wordt via hun Skype en Facebook accounts lastig gevallen door iemand die claimt hun overleden vriendin Laura te zijn. In een zoektocht naar de waarheid, die geleid wordt door het mysterieuze profiel, worden de vrienden geconfronteerd met het verleden en de dingen die zij wel en niet hebben gedaan.
Hoewel de film niet geweldig is, heeft hij me wel verrast. Ik ging er niet vanuit dat er enige spanning kon zitten in een film die zich alleen op een computerscherm afspeelt, maar er zaten toch een redelijk aantal spannende momenten in. Een acceptabele film die uitermate geschikt is voor een avondje op de bank met een flinke bak popcorn of M&M’s.

Coraline

Deze volgende film is een ‘creepy’ kinderfilm die, naast dat hij er prachtig uitziet, ook een briljant verhaal heeft. De film is een LAIKA studios productie en deze studio zou je kunnen kennen van films als Corpse Bride en Kubo and the Two Strings. De regie van Coraline lag in handen van Henry Selick, die ook verantwoordelijk was voor The Nightmare Before Christmas. Deze film bevat echter geen liedjes en muziek van Danny Elfman en is een stuk enger.

Het verhaal volgt het gefrustreerde meisje Coraline, die per toeval een weg ontdekt naar een andere wereld. Deze andere wereld lijkt heel erg op die van haar, alleen hebben haar ouders opeens zeeën van tijd voor hun dochter en ziet alles er mooier uit. Hoewel ze regelmatig uitstapjes maakt naar deze leukere realiteit, blijkt deze vol te zitten met duistere geheimen en mysteries. Haar droomwereld blijkt dus helaas niet zo geweldig te zijn als dat ze in eerste instantie dacht en ze komt al snel voor een moeilijk keuze te staan.

Jennifer’s Body

Ik ben zelf niet zo’n fan van actrice Megan Fox en dan met name omdat ze vaak alleen als lekker wijf wordt gecast en ik daar als vrouw niet echt warm van loop. Een uitzondering op deze regel is de horrorfilm Jennifer’s Body, waarin Megan uiteraard wel sexy is, maar eindelijk eens een interessante rol vertolkt. Het feit dat haar tegenspeelster de briljante actrice Amanda Seyfried is, zorgde bij mij meteen al voor extra pluspunten.

Jennifer’s Body gaat over de populaire en mooie Jennifer en haar beste, maar wat nerdy vriendin Needy. De twee kennen elkaar van kinds af aan en doen al jaren alles samen. Na een bizar incident in de lokale kroeg tijdens een concert begint Jennifer echter vreemd gedrag te vertonen. Needy is bang dat Jennifer bezeten is en dat gevoel wordt alleen maar versterkt wanneer er op haar school verschillende jongens dood worden aangetroffen. Jennifer’s Body is een spannende film die deels de regels van de highschool horrorfilms volgt, maar gelukkig ook een bijzondere en verrassende twist bevat.

Ik voeg aan deze film expres geen trailer toe, want ik kon er geen vinden die niet meteen het hele verhaal verklapt.

Monster House

In Monster House ontdekken drie tieners dat het enge uitziende huis in de straat waar ze wonen een duister geheim bevat, het is namelijk een gigantisch monster. Uiteraard worden de kinderen niet geloofd door de volwassen in de buurt en zijn ze genoodzaakt het zelf tegen het monsterhuis op te nemen. Deze film is zowel leuk voor jong als oud en ik kon zelf heel erg genieten van de nog wat simpelere computeranimaties die voor 2006 nog best wel goed waren. Producent van veel Steven Spielberg films Robert Zemeckis en Spielberg zelf hebben aan Monster House meegewerkt en dat zorgt toch voor wat extra diepgang en een goed uitgevoerd verhaal dat zijn climax beleeft op de avond van Halloween.

Zombeavers

Verstand op nul en kijken maar. Zombeavers is zo slecht als dat de titel klinkt, maar dit soort hersenloze films zijn heerlijk om naar te kijken. Met een speelduur van 78 hoef je niet bang te zijn dat de vleesetende bevers je hele avond opslokken. Het plot van deze film is vrij simpel en gaat over een groep studenten die vakantie gaan vieren in een hutje aan de rivier. De schaars geklede vrouwen en hun mannelijke gezelschap maken echter al snel kennis met de moordlustige bevers die in het gebied wonen en vanaf dat moment moeten ze vechten voor hun leven. Deze film is heerlijk fout en daarom heel geschikt voor Halloween.

Op zoek naar nog meer filmtips? Lees hier nog meer horrorfilm reviews die al eerder op mijn blog verschenen ->

Review: Ouija – Origin of Evil
Review: The Final Girls
Review: The Voices
Review: Get Out
Review: Cooties

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Jasmijn Verkaik 25 oktober 2018 at 11:52

  Tof lijstje! Ben wel benieuwd naar Jennifers Body… die ken ik nog niet. En er was toch ook een (nieuwe) film over een groot huis met ’t huis dat leeft of iets in dat huis? … dat huis is echt oneindig groot.. hmmzz was ’t ook niet iets met een non of haal ik er twee door elkaar? Hmzz haha Anyways.. oh en The Nightmare before christmas blijft erin hier die kijken we traditiegetrouw ie-der jaar zo’n beetje wel. Haha… voor het ultieme Halloween gevoel. Happy Halloween Patricia! Liefs, Mijntje

  • Reply Patricia 25 oktober 2018 at 17:52

   Hmmm, dat met dat huis zegt me niks – Ik zal eens op zoek gaan 🙂 Jij ook een hele fijne Halloween!!

 • Reply Daan 26 oktober 2018 at 21:14

  The Nightmare before Christmas blijft geweldig.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.