Films / Series / Televisie

Klagen over het achtste seizoen van The Walking Dead

13 november 2017

Aangezien ik in dit artikel ook daadwerkelijk inga op de inhoud van de eerste afleveringen van het achtste seizoen van The Walking Dead, bevat dit artikel uiteraard SPOILERS. Mocht je met het kijken van de serie wat achterlopen, dan zou ik als ik jou was ook even wachten met het lezen van dit artikel.

The Walking Dead, een serie waar ik vanaf 2010 al met veel plezier naar kijk, is inmiddels aangekomen bij zijn achtste seizoen. Persoonlijk vond ik het vorige seizoen al een stuk minder sterk dan alles wat daarvoor kwam, met mijn persoonlijke dieptepunt in de vorm van de veel te lange speech van nieuwkomer Negan, die in een wat ongemakkelijke en naar mijn mening veel te heftige aflevering de schedels inslaat van twee van de hoofdrolspelers. Ik weet nog dat ik mezelf vrij ongemakkelijk en zelfs een beetje vies voelde na de vernederende uitspraken van de in leer gehulde man met zijn in prikkeldraad gehulde vriendin. Vanaf dat moment werd het seizoen gelukkig wel wat sterker, maar dat gevoel hebben de eerste drie afleveringen van het nieuwe seizoen weer volledig teniet gedaan.

Ik weet niet wat er inmiddels is gebeurd met The Walking Dead, maar dit nieuwe seizoen mist tot nu toe de ‘edge’ die eerdere seizoenen wel hadden en de montage is regelmatig zeer vermoeiend om naar te kijken. Nog vermoeiender dan de soort van semi heroïsche manier waarop koning Ezekiel de hele tijd praat. Want hij klinkt alsof hij de hele tijd een speech aan het geven is en zichzelf heel belangrijk vind.

Slecht begin

Het begin van seizoen acht is denk ik de slechtste opening in de geschiedenis van de populaire serie. De grote vijand Negan toont zich op het moment dat meerdere personages, waaronder hoofdrolspelers Rick en Maggie, overduidelijk de mogelijkheid hebben om een einde te maken aan de tirannie van de arrogante man. Wat er echter volgt is een ellenlang en onnodig gesprek waarin Rick aangeeft hem echt te kunnen verslaan en dat Negan daar maar rekening mee moet houden, terwijl hij op dat moment met één enkele kogel direct een einde had kunnen maken aan het bewind van zijn tegenstander. Daarnaast staan er ook een aantal van zijn belangrijke vertrouwelingen naast hem die ook direct afgemaakt hadden kunnen worden. De spanning is door deze scene direct uit de hele aflevering, want mijn frustratie door het uitblijven van de wraak van Rick en zijn mensen nam mij volledig over. Ze roepen al een heel seizoen dat ze Negan willen uitschakelen en nu staat hij ongewapend en precies op de goede plek en schieten ze niet! Waarom niet? Ik heb zelf de stripboeken niet gelezen, dus ik weet niet of ik in deze de schrijver van de boeken of het script hier de schuld van moet geven.

Wat er vervolgens gebeurd is dat het je ook nog maar weinig kan schelen wie er aan de kant van de ‘helden’ als eerste sneuvelt, want inmiddels voelt het door deze beslissing van Rick om de executie van Negan uit te stellen, als hun eigen schuld dat er nog meer mensen worden doodgeschoten en veranderen in zombies.

Aflevering twee

De tweede aflevering zat ook weer vol met meer dingen die bij mij in ieder geval heel veel frustraties opwekten, want hoe kan die CGI tijger van de koning nu in godsnaam het verschil zien tussen een good guy en een bad guy met een wapen? De spanningsopbouw is ver te zoeken en in deze aflevering zijn mensen vooral aan het schieten. Vervolgens krijgen we close ups van alle belangrijke castleden te zien die vooral heel moeilijk (en soms wat onnozel) kijken. Je vraagt je tevens al snel af waar de oneindige voorraad aan kogels vandaag komt. Vooral omdat onze ‘helden’ niet eens de moeite nemen om de geweren inclusief munitie van de doodgeschoten vijanden mee te nemen. De aflevering eindigt vervolgens met een ongemakkelijke speech van (who else?) Ezekiel, die onecht en nep aanvoelt en die niet zorgt voor de broodnodige cliffhanger waar deze tweede saaie aflevering om vraagt.

Het wordt maar niet beter!

Het meest kansloze karakter in de derde aflevering is leider Gregory, die uit angst steeds van kant wisselend, alleen maar aan zichzelf denkt en overal mee weg lijkt te komen met zijn geslijm en gelieg. Daarnaast voelt zijn acteerwerk verre van overtuigend en is het vooral een karakter dat op mijn zenuwen werkt en irritatie opwekt. Ook in het grote geheel is de tijd dat dit karakter inmiddels opeist niet logisch, want hij lijkt de missie van de hoofdrolspelers vooral in de weg te zitten en zelfs in gevaar te brengen.

In de derde aflevering switchen we tevens steeds van locatie (het zijn er op dit moment teveel en de groepen mensen zijn te versplinterd), maar aangezien er weinig spannends gebeurd en ook de dialogen tussen Rick en een oninteressante oude bekende uit het eerste seizoen die nu aan de kant van de vijand staat, vrij inhoudsloos en vooral heel voorspelbaar zijn, was ook deze aflevering weer dodelijk saai.

Ook vermoeiend in deze aflevering is walker gimmick. Ze rollen deze keer van een berg af en ja, dit is nog nooit eerder gedaan, maar dat is waarschijnlijk omdat het ongelofelijk stompzinnig is en dan met name omdat het niet een berg maar een heuveltje betreft. Moraalridder Jesus wil vervolgens iedereen maar in leven laten en Morgan is langzaam gek aan het worden en zich aan het beseffen dat zijn vredelievende manier van handelen hem niks heeft opgeleverd. Jesus en Morgan raken door dit verschil van denken en handelen met elkaar in conflict en de uitkomst van het gevecht wat hieruit voortvloeit is net als de rest van de aflevering helaas weer zeer voorspelbaar en inspiratieloos.

Hoop

Hoewel ik op dit moment heel stellig ben in mijn mening dat dit seizoen niet het kijken waard is, ken ik mezelf goed genoeg om te kunnen zeggen dat ik het wel blijf volgen. Stiekem houdt ik hoop, ondanks dat de cliffhangers totaal verdwenen lijken te zijn en ik niet meer reikhalzend uitkijk naar een nieuwe aflevering.

Wat vind jij tot nu toe van het nieuwe seizoen van The Walking Dead?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jeroen 13 november 2017 at 09:05

  Ik ben afgehaakt na seizoen 3, het is allemaal maar middelmatig. Ik lees liever de comics, de laatste was weer een shockerende tranentrekker…..snifff…..

 • Reply Leonie 13 november 2017 at 09:46

  Ik vind het al een paar seizoenen slecht en toch blijf ik kijken… maar dit seizoen heb ik nog niets gezien wat ik goed vind. Het is alleen maar vechten en schieten en er is geen enkel verhaal.
  Ik blijf het wel kijken, maar ondertussen doe ik ook andere dingen want het boeit me niet genoeg om een uur naar te kunnen kijken

 • Reply Daan 13 november 2017 at 10:16

  Ik heb TWD al 3,5 seizoenen geleden opgegeven. Halverwege seizoen 4 vond ik er al geen zak meer aan. En die schijnbaar oneindige munitie, daar heb ik me in seizoen 1 al bij neergelegd.. 😉

 • Reply Tini 13 november 2017 at 11:21

  Dit seizoen is verschrikkelijk tot nu toe! Ik heb het gevoel dat het gewoonweg nergens heen gaat. Ik lees de comics niet heel trouw, maar ik weet wel dat het verhaallijn in de comics in ieder geval een stuk sneller gaat. Negan vind ik verder wel een tof karakter, ik vind zijn attitude echt fantastisch, maar inderdaad, hij had allang dood kunnen wezen als Rick niet zo’n ellendig lange speech had gehouden. Dat van die tijger en het verschil zien tussen good guys en bad guys vind ik inderdaad ook raar.. En Koning Ezekiel kan ik echt niet uitstaan, wat mij betreft mag hij snel in een walker veranderen.

  Ik hoop echt dat het seizoen nog een beetje sneller gaat en niet dat het 16 afleveringen lang alleen maar een wellus/nietus spelletje tussen team Negan en de rest gaat worden. Het was altijd mijn favoriete serie, maar inmiddels vergeet ik het gewoon bijna te kijken, omdat het zijn kracht echt verloren heeft.

 • Reply Lottes Anekdotes 13 november 2017 at 14:41

  Ik ben ergens in het midden van seizoen 7 gestopt. Ik vond Neegan zo vreselijk gruwelijk dat ik het niet meer kon verdragen. Naar mijn gevoel wordt het ook steeds meer uitgemolken en dan kijk ik liever naar andere series die ik wel nog de moeite vind. Mijn lief kijkt nu echter wel naar seizoen 8, maar is ook niet helemaal overtuigd…

 • Reply Sharon 13 november 2017 at 15:30

  Ik ben nog niet beginnen kijken. We gaan eerst Game of Thrones verder kijken en dan wss The walking Dead. Maar dit beloofd niet veel goeds. Vond het vorig seizoen ook al wat zwakjes.

 • Reply Meneer Vevie 13 november 2017 at 18:59

  Ik kijk ook, maar ook ik vind het niveau vaak om te huilen. En niet van blijdschap, maar meer dat huilende emoji. Heb er meerdere recaps en recensies over geschreven en dat ga ik minder doen, omdat ik te veel aan te merken heb op de serie. En we hadden het er laatst al over: je kunt dan beter schrijven over dingen die je wél leuk vindt.

  Ik weet eigenlijk ook niet waarom ik nog kijk, want ik heb nu 7 volledige seizoenen gezien waarvan ik er maar 2 écht goed vond. De vorige twee seizoenen waren ook matig en als het kon zou ik ze bij het grofvuil aanbieden. Ook de eerste afleveringen van dit seizoen zijn niet de beste studenten van de klas. Dat gezegd hebbende: stoppen na meer dan 7 seizoenen gaat ‘em niet worden. Ik ben toch ergens wel een fan van deze serie en kijk dan toch verder. De frustraties die daarbij gepaard gaan zijn dan mijn eigen verantwoordelijkheid.

 • Reply Robin 15 november 2017 at 06:50

  Agreeee. Ik blijf kijken want ben toch benieuwd hoe het verder gaat. Ben ondertussen wel nieuwsgierig geworden naar de comics.
  En dan te bedenken dat ze tot 2030 doorwillen gaan.. nou aub niet op deze manier. Als ze dat doen moeten ze het gevoel van seizoen 1 weer terugkrijgen en houden bij 8 tot 10 afleveringen per seizoen ipv het zo uit te melken en onzinnig lange scenes waarin je allang iemand dood had kunnen schieten, Ezekiel ergerde ik mij ook aan… die toespraken werden onwijs irritant.
  Ben benieuwd hoe het verder gaat.

 • Reply nicole 24 november 2017 at 10:47

  Ok, ik kan deze post niet helemaal lezen want ik moet het achtste seizoen nog kijken. Ik ben er superbenieuwd naar, want ik vind The Walking Dead geweldig. Daarom klikte ik ook op de titel.

 • Reply Melissa Krijns 4 december 2017 at 22:44

  Ik ben zelf al afgehaakt bij seizoen 4 volfens mij. Vond het mega langdradig worden

 • Reply Peter den reijer 7 februari 2018 at 08:23

  Zeer slecht. Eens zo,n goede serie is veranderd in een soap.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.