Kunst / Cultuur / Evenementen Persoonlijk / Lifestyle

Muziekpraat: Jeugdsentiment en liefde op het eerste gezicht bij The Guru Guru

13 juli 2017

Afgelopen zondag ging ik sinds (veel te) lange tijd weer eens naar een muziekfestival vol rockbandjes. Naast het feit dat ik er in eerste instantie vooral heen wilde gaan voor een groep die ik regelmatig beluisterde in mijn tienerjaren, werd ik er ook verliefd op een nieuwe en wel heel bijzondere band.

The Guru Guru

Het festival dat ik bezocht was Stone Rock (link), een minuscuul, maar zeer gezellig festival in het pittoreske Dalfsen. Na een aantal vermakelijke, maar wat matige bandjes was het tijd voor een mysterieuze Belgische band met de naam The Guru Guru. Ik had thuis al een aantal nummers van deze vijf heren beluisterd en mijn interesse was direct gewekt. Wat ik vervolgens te zien en te horen kreeg oversteeg al mijn verwachtingen en ik was op slag verliefd.

Op het moment dat de zanger het podium betrad was het direct duidelijk dat dit een onconventionele band betrof. De uitdrukking op het gezicht van de frontman, die vooral iets weghad van het personage Crazy Eyes uit Orange is the New Black, zorgde meteen voor een begin dat nieuwsgierig maakte naar wat er zou komen. De energie, de loepzuivere zang en het intense geschreeuw kwamen vanaf het eerste moment goed binnen en de muziek versterkte deze bijzondere vertoning. Hoewel zijn expressie deels geacteerd zal zijn, voelde deze wel eerlijk en oprecht, Dit optreden was mede door de passie van de overige bandleden opwindend, intrigerend en daarnaast ook zeer inspirerend. Voor mij was al deze duidelijke liefde voor muziek, de uiting van de vele verschillende emoties en de wat vreemde en lichte psychotische uitvoering een bijna erotische muzikale ervaring. De gemiddelde luisteraar zal misschien even moeten wennen aan het aparte The Guru Guru, maar ik vond de muzikale gelaagdheid, het spelen met tempo en de expressieve zanger vanaf het eerste moment al te gek. Ik moet dan ook toegeven dat dit zowel liefde op het eerste gezicht als geluid was.

Na een beetje research na het optreden zelf kwam ik erachter dat de band nog niet zo lang geleden hun debuutalbum heeft uitgebracht. Ondanks dat ze al wel langer bestaan en eerder wat materiaal hebben uitgebracht, verbaasde dit feit me. De jongens zijn zo goed op elkaar ingespeeld, voelen elkaar zo goed aan en zijn zo op hun gemak op het podium, dat ik het idee kreeg alsof ze dit al tien jaar doen. Nieuwsgierig geworden? Luister dan hieronder naar twee nummers, die rechtstreeks van het eerder dit jaar verschenen album PCHEW afkomen. Ik moet je er wel eerlijk bij zeggen dat deze band vooral live echt goed tot zijn recht komt en ik ga dan ook zeker proberen ze in september bij het gratis festival Breda Barst weer te gaan bewonderen! Op hun Facebookpagina kan je zien of de band ook eerdaags bij jou in de buurt komt optreden.

Foto van The Guru Guru © Gert-Jan De Baets

Ultiem jeugdsentiment

Mijn fijne dag werd afgesloten met een optreden van het Duitse Guano Apes. In mijn tienerjaren heb ik de cd’s van deze band regelmatig gedraaid, maar ik heb ze in die tijd nooit live gezien. Fan was en ben ik niet, maar het is wel zo’n groep die fijne herinneringen opwekt en terug doet denken aan een tijd waarin ik wekelijks in mijn lokale alternatieve tent een dansje ging doen. Het was ook een tijd waarin ik mijn eerste grote muziekfestivals bezocht. Hoewel ik al jaren geen enkele cd meer van ze heb geluisterd en hun nieuwe nummers me maar weinig doen, heb ik extreem genoten van het optreden. Ik heb nooit geweten dat Guano Apes live zo briljant was en de energie en de liefde waarmee zangeres Sandra de liedjes loepzuiver aan ons als publiek presenteerde is op zijn minst verbazingwekkend te noemen. Al met al heb ik mezelf uitermate goed vermaakt op Stone Rock en kan ik iedereen met een liefde voor gitaarmuziek aanraden dit kleinschalige en uitermate gezellige festivalletje volgend jaar ook te gaan bezoeken!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marcia 13 juli 2017 at 15:54

  Ik heb The Guru Guru ook al eens live mogen bewonderen en was onder de indruk. Wat een energie en wat een heerlijke muziek 😀

  • Reply Patricia 13 juli 2017 at 16:18

   Wat leuk om te horen dat ik niet de enige wat die ook direct onder de indruk was van deze band 🙂

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.