Films / Series / Televisie

Netflix tips: Bijzondere en inspirerende documentaires

16 oktober 2018

Ik ben gek op documentaires, vooral omdat het je een kijkje kan geven in de levens van mensen waar je normaal nooit mee in aanraking komt, of die je misschien alleen kent van naam of bijvoorbeeld als karakter in een film. Hieronder heb ik een aantal documentaires voor je op een rijtje gezet die nu op Netflix te zien zijn en die naar mijn mening niet alleen heel bijzonder, maar ook heel inspirerend zijn.

Jim & Andy: The Great Beyond

Ik heb altijd al een haat-liefde verhouding gehad met het werk van acteur Jim Carrey. Ik wordt echt zwaar ongemakkelijk en ongelukkig van de over the top onderbroekenhumor van zijn karakters in bijvoorbeeld Dumb and Dumber en Ace Ventura. Maar aan de andere kant is het deels aan zijn briljante en serieuze vertolking van Joel in Eternal Sunshine of the Spotless Mind te danken dat dit pareltje in mijn ultieme film top 5 staat. Carrey heb ik daarom altijd al een fascinerend figuur gevonden, omdat hij bij mij de afgelopen jaren uiteenlopende emoties heeft opgewekt.

De documentaire Jim & Andy gaat voornamelijk over het proces dat de acteur onderging bij het maken van de film Man on the Moon uit 1998. Deze film gaat over de overleden komiek Andy Kaufman, alhoewel ik bij deze man eerder zou spreken van opstandig en recalcitrant ventje in plaats van een komiek, maar dat is mijn persoonlijke mening. Hoewel dit niet mijn soort humor is, is de transformatie van Jim in Andy fascinerend om naar te kijken. Naar eigen zeggen mochten volgens Carrey de beelden die indertijd op de set werden geschoten niet naar buiten komen, omdat men dan misschien zou kunnen denken dat Carrey een ontzettende eikel was en het zijn reputatie nog wel eens zou kunnen aantasten.

Tijdens het zien van deze documentaire echter, is de enige conclusie die je misschien wel kan trekken dat hij tijdelijk de bizarre Andy werd. Je vraagt je soms af in hoeverre Carrey zich expres heeft laten overnemen door zijn personage en hoeveel daarvan acteerwerk is. Wat het antwoord op deze vraag is maakt eigenlijk niet eens uit, want het feit dat hij tijdens het maken van deze film vrienden en familie van Andy heeft kunnen bijstaan, troosten en aan het lachen heeft kunnen maken maakt al deze gekte al de moeite waard.

Wat Jim & Andy extra sterk maakt is dat de inmiddels oudere (en wijzere) Jim Carrey zoveel jaar na dato wordt ondervraagt over zijn ervaringen op de set en hoe hij daar nu op terugkijkt. De man heeft inmiddels duidelijk wat levenservaring opgedaan en kijkt bijvoorbeeld ook terug naar zijn andere films waar waargebeurde verhalen en emotionele elementen uit zijn leven in verwerkt zijn. Deze fascinerende documentaire geeft een kijkje in het excentrieke brein van de acteur nu en twintig jaar geleden en je hoeft zeker geen fan van Carrey te zijn om deze film te kunnen waarderen en er misschien wel iets waardevols uit te halen.

Iris

Iris Apfel is na het zien van deze documentaire wat mij betreft één van de meest fascinerende figuren in de (mode)wereld. Ze is blijkbaar al heel lang een begrip, maar persoonlijk kende ik haar nog niet. Deze excentriek uitgedoste vrouw, die per toeval beroemd werd, is onlangs maar liefst 97 geworden en hult zichzelf nog steeds iedere dag in de meest prachtige en over the top creaties. Dit portret is fascinerend en de heerlijke nuchtere kijk van Iris op het leven is inspirerend. Hoewel het hier een mode icoon betreft, gaat de documentaire vooral over creativiteit, jezelf zijn en je passie achterna gaan. Daarmee is deze film ook regelmatig heel persoonlijk en kwetsbaar. Uiteraard zie je ook uitgebreid hoe Iris te werk gaat bij het stylen van zichzelf en anderen en krijgen we een kijkje in haar enorme verzameling van vintage kleding en sieraden.

The Defiant Ones

The Defiant Ones gaat over het leven van de twee muzikale grootheden Jimmy Iovine en Dr. Dre. Twee mannen die zichzelf door een samenwerking nog beter op de kaart hebben gezet. Deze documentaire begint dan ook met de mega deal die ze in 2014 met Apple sloten en waarbij ze hun bedrijf in koptelefoons en speakers, Beats Electronics, voor 3 miljard dollar verkochten.

Ik denk dat ik je niet hoef uit te leggen wie Dr. Dre is. Jimmy Iovine zou je kunnen kennen als oprichter van Interscope Records, het platenlabel dat acts als U2, No Doubt, Nine Inch Nails, Pharrell Williams en Dr. Dre onder zijn hoede nam en hen de creatieve vrijheid gaf om hun ding doen. Dit ging in het geval van Dre echter soms wel eens ten koste van de reputatie van het bedrijf. De rapwereld is namelijk niet altijd de vriendelijkste en er zijn dan ook flink wat grote artiesten gesneuveld in de loop der jaren.

Uiteindelijk zijn vooral de vastberadenheid van Jimmy, de durf van Dre en de creativiteit van beide de meest fascinerende elementen in deze documentaire en gecombineerd fungeren zij als rode draad. De film is aan de ene kant een heel onthullend en kwetsbaar portret, maar gaat soms helaas wat te snel voorbij aan belangrijke gebeurtenissen die wel wat meer aandacht verdienen. Dit haalt je soms wat uit het verhaal en wat mij betreft hadden ze nog wel meer dan vier delen mogen maken om het plaatje compleet te maken. Desalniettemin is dit stukje muziekgeschiedenis meer dan de moeite waard om te gaan bekijken.

Lees ook ->

Random Netflix tips #1

Netflix tips: Jake Gyllenhaal special

Review: Maniac

Review: Disenchantment

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Nostra 17 oktober 2018 at 16:08

    Jim & Andy: The Great Beyond heb ik nog steeds niet gezien, de andere twee waren echter wel heel erg interessant.

    • Reply Patricia 24 oktober 2018 at 22:44

      Ik weet zeker dat je Jim & Andy ook heel boeiend gaat vinden 🙂

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.