Persoonlijk / Lifestyle

Nog maar maximaal 1 keer per dag op social media en Youtube

15 oktober 2018

Na het lezen en reviewen van een boek over smartphonestress en het schrijven over het onzeker worden van social media, heb ik eerder dit jaar een experiment met mezelf gedaan en heb ik een week lang niet op social media en Youtube gekeken. Hoewel ik daarna mijn online gedrag wel redelijk onder controle had, merk ik dat ik inmiddels weer veel te vaak verdwaal in een wereld waar ik niet zoveel uit haal als dat ik elke keer denk en/of hoop.

Ik hou graag bekenden van me in de gaten en ben oprecht trots als ik zie wat voor stappen die ze maken, maar als ik eenmaal mijn social media check of een Youtube filmpje kijk, wordt ik direct overspoelt door het aanbod en vergeet ik vaak de tijd. Vandaar dat ik het tijd vind voor een nieuw experiment. Ik wil vanaf nu nog maar maximaal één keer per dag op social media en Youtube kijken en het liefste niet meer dan een kwartier en maximaal een half uur.

Waarom?

Naast de redenen die ik hierboven al noemde merk ik dat ik tijd tekort kom voor dingen die belangrijker en nuttiger zijn. Ik wil meer wandelen in de natuur, meer films kijken, meer bloggen en meer weven. Dit laatste zodat ik op de aankomende creamarkt waar ik sta genoeg producten heb om aan te bieden. Daarnaast heb ik mezelf sociaal nogal geïsoleerd de laatste tijd en mis ik mijn vrienden. Het is toch belachelijk dat ik meer op social media zit dan dat ik mensen in het echt zie en het is dan ook tijd voor verandering.

Een andere belangrijke reden is dat mijn focus de laatste tijd ver te zoeken is. Ondanks dat ik mijn notificaties op de meeste apps uit heb staan, merk ik dat ik toch regelmatig even spiek om te kijken of er niet iets leuks voorbij is gekomen en/of dat ik nog nieuwe likes op mijn nieuwste Instagramfoto’s heb gekregen. Helemaal stoppen met social media gaat mij iets te ver, omdat ik het online sociale contact niet helemaal kwijt wil en sommige momenten en mooie plaatjes graag wil delen, maar één keer per dag alles checken zou echt wel genoeg moeten zijn. Mijn email check ik ook maar maximaal één keer per dag en dat voelt goed en logisch, dus ik hoop dat het ook makkelijk wordt om de rest een stuk minder te checken.

Wie doet er mee?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Axel 15 oktober 2018 at 19:38

  YouTube kijken beschouw ik niet echt als tijdsverlies. Daar haal ik persoonlijk veel uit. Meer dan via de reguliere televisie. Het dient voornamelijk als muziekkanaal, maar ik kan evengoed genieten van oude reclames, tekenfilms of 80s trailers. Daarbij, Netflix is al even verslavend. #bingen
  Social Media is wat het is. Uiteindelijk moet je doen waar je je zelf goed bij voelt. Facebook ben ik gestopt, en Instagram is leuk om foto’s op te plaatsen en te kijken. Maar teveel mensen zijn het gaan zien als een self-promoting vehicle. 🙁 Het is tegenwoordig een follow-vandaag, unfollow-tomorrow van jewelste.

  • Reply Patricia 16 oktober 2018 at 13:08

   Mijn probleem met YouTube is vooral dat ik blijf hangen in onzin. Ik beluister tegenwoordig liever een podcast, zodat ik ook nog wat kennis opdoe 😉 En wat betreft Facebook en Instagram, zolang je Instagram niet als werk gaat beschouwen (wat ik gelukkig niet doe) en persoonlijk betrokken blijft bij je volgers is het super leuk. Facebook heb ik nog wel, maar het wel mijn blogpagina op FB verwijderd, omdat het met dat algoritme ten eerste geen kijkers meer oplevert en ten tweede omdat ik het zonde van de tijd vond om daar steeds weer iets nieuws op te moeten zetten. Ik vind Instagram dan een stuk persoonlijker en gezelliger 🙂

 • Reply Katrien 15 oktober 2018 at 19:45

  Interessant! Ik merk vooral bij mezelf dat ik veel op YouTube en Instagram blijf hangen.. Ik kan het wel scheiden van belangrijke dingen, maar verlies er toch veel tijd mee die ik echt liever anders wil besteden. En net zoals jij merk ik dat ik me minder goed kan concentreren en ook minder goed dingen onthoud, dus ik ga er ook meer op proberen te letten 🙂

  • Reply Patricia 16 oktober 2018 at 13:06

   Ik merk dat ik nu op dag 2 al merk dat het toch best lastig is en ik bijna automatisch blijf hangen op de sites. Dit experiment was dus een goed idee 🙂 Hopelijk geeft het jou ook wat nieuwe inzichten en vooral meer concentratie en rust!

 • Reply Nostra 17 oktober 2018 at 16:12

  Zelf ben ik eigenlijk niet actief op social media (heb geen Instagram, Facebook en Twitter alleen voor m’n blog, maar daar kijk ik eigenlijk nooit op). Enige waar ik naar kijk is YouTube, maar dat is voor mij hetzelfde als een film kijken…entertainment. Heb daar een aantal kanalen die ik volg en waar ik veel naar kijk.

  Hoop in ieder geval dat het je lukt en het je veel oplevert. In ieder geval goed dat je de notificaties al hebt uitgezet, dat scheelt een hoop.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.