Films / Series / Televisie Persoonlijk / Lifestyle

Radio luistertip voor filmliefhebbers

2 maart 2020

Als groot liefhebber van films geniet ik vaak net zo hard van de bewegende beelden als van de muziek waar de films mee worden vergezeld. De cd’s van de Lord of the Rings en The Hobbit trilogieën heb ik inmiddels helemaal grijs gedraaid en op Spotify luister ik regelmatig naar (de nieuwste) soundtracks. Ik heb dan ook flink wat individuele nummers aan mijn lijst met persoonlijke favorieten toegevoegd. Soms heb ik echter vooral zin in de instrumentale (nieuwe) nummers en bij gebrek aan een uitgebreide collectie van deze nummers ben ik eens gaan kijken of ik op een andere manier naar filmmuziek kon gaan luisteren.

Ik kon me herinneren dat ClassicNL een tijd geleden een wekelijks programma had vol filmmuziek, dus het eerste wat ik deed was kijken of dit nog bestond. Tot mijn grote vreugde zag ik dat de maandagavond van 20:00 tot 22:00 in het teken staat van filmmuziek, maar helemaal vrolijk werd ik van een andere ontdekking. ClassicNL heeft namelijk een themakanaal waarop je de hele dag kan genieten van filmmuziek. Dit kanaal heeft de naam Soundtracks en is zowel online als via hun gratis app te beluisteren. 

Dit schrijft ClassicNL zelf over hun themakanaal Soundtracks: 

Klassieke muziek en film, een match made in heaven! De indrukwekkende mogelijkheden in volume-, tempo- en stemmingswisselingen vormen de ideale begeleiding van bewegend beeld. Een spannende scène wordt pas écht bloedstollend met wringende blazers en nerveuze paukenslagen. Romantische situaties worden onderstreept door lieflijke strijkers en een verdrietige scène is pas een echte tranentrekker met de juiste muziek in mineur erbij. Veel klassieke muziekstukken hebben pas door populaire films bekendheid bij het grote publiek verworven, zoals het Adagietto uit Mahlers Symfonie No. 5 in Death in Venice of het tweede deel uit Beethovens Symfonie No. 7 in The King’s Speech. Maar ook nieuwe werken, gecomponeerd in opdracht voor bepaalde films, vinden gretig aftrek. Moderne filmmuziek van componisten als Hans Zimmer, James Horner en Howard Shore hoor je bij classicnl soundtracks.

Via deze link vind je alle informatie over het luisteren naar ClassicNL.

 

Dit artikel is NIET gesponsord. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.