Films / Series / Televisie

Review: The Kindergarten Teacher

2 mei 2020

The Kindergarten Teacher is een film over talent en falen, of in ieder geval het gevoel persoonlijk gefaald te hebben. Kleuterklas lerares Lisa is een vrouw met een gezin en liefde voor haar leerlingen. In haar vrije tijd volgt ze een poëzie cursus en hoewel ze haar ziel en zaligheid in haar schrijfsels legt krijgt ze al snel door dat ze misschien niet zo talentvol is als dat ze dacht.

Haar kinderen zijn echter wel talentvol op bepaalde gebieden, maar gooien hun “gaven” in haar ogen weg. Lisa probeert haar kinderen extra te stimuleren om een bepaalde kant op te gaan, want als je een talent hebt dan doe je daar toch iets mee? In haar ogen is deze redenatie de enige en in ieder geval de meest logische die je zou moeten hebben in zo’n situatie. Hoewel haar kinderen tieners zijn met een misschien niet altijd realistisch beeld van de grote mensenwereld, hebben ze een duidelijke eigen wil en mening in deze en maakt het weinig uit dat hun moeder vindt dat ze hun talent niet voeden.

Het feit dat Lisa er vervolgens achterkomt dat er een klein natuurtalentje in haar klas zit in de vorm van het jongetje Jimmy, zorgt voor een interesse die niet lang daarna een persoonlijke missie wordt. De kleine Jimmy schudt willekeurig verspreid over de dag de meest bijzondere gedichten uit zijn mouw en als Lisa beseft dat de mensen die voor hem zorgen niks met deze rijkdom doen, wordt ze lichtelijk obsessief als het gaat om het stimuleren van dit in haar ogen uitzonderlijke wonderkind. Wat in eerste instantie alleen nog maar een liefdevolle aanmoediging lijkt, mondt uit op iets ongezonde obsessie die haar hele leven gaat beheersen.

Maggie Gyllenhaal doet het als lerares Lisa ontzettend goed en verliest zichzelf overtuigend in haar rol als iemand met de missie om het onontdekte talentje met de wereld te delen. Het is een verhaal over een vrouw die vindt dat talent niet verspilt mag worden, haar eigen tekortkoming daarin niet kan accepteren en vervolgens hetgeen doet waarvan ze had gewild dat iemand dat voor haar had gedaan, maar daarin uiteindelijk te ver gaat. De basis is daarmee misschien niet heel erg origineel, maar het is de uitvoering die deze film heel intrigerend maakt. De film verloopt traag, maar daardoor wordt je wel het verhaal compleet ingezogen. Het karakter van Gyllenhaal roept vervolgens zowel gevoelens van begrip, als verdriet en medelijden op en dat is precies waar dit psychologische drama om vraagt.

Intrigerende en geweldige geacteerde film over een vrouw met een obsessieve missie
  • 8/10
    The Kindergarten Teacher - 8/10
8/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.