Films / Series / Televisie

Review: All the Money in the World

17 juni 2018

All the Money in the World is een film van de hand van Ridley Scott, een regisseur waar ik persoonlijk een haat-liefde verhouding mee heb. Alien, Gladiator, Thelma & Louise en The Martian vond ik namelijk te gek, maar werk als Exodus: Gods and Kings en Alien: Covenant vond ik ronduit teleurstellend. Ik zette dan ook zonder al te hoge verwachting All the Money in the World op.

Het verhaal

All the Money in the World is het verhaal van de ontvoering van de 16 jaar oude John Paul Getty III. Een jongen met gescheiden ouders en een steenrijke opa die de naam Jean Paul Getty draagt. Wanneer er losgeld voor de jongen wordt geëist is Getty senior dan ook de eerste waar moeder Gail heengaat. Wanneer de oude man niet ingaat op de eis neemt de stress snel toe, want zou ze haar zoon nu ooit nog levend terug gaan zien?

Teleurstelling

Hoewel de basis van deze dramafilm best wel hoopgevend was, is de spanning helaas ver te zoeken. Sommige scenes zijn onnodig lang en bij een reeks redelijk belangrijke gebeurtenissen wordt juist weer veel te weinig stilgestaan. Hierdoor is ook de karakterontwikkeling vrij minimaal. Er wordt nog een poging gedaan een aantal plottwists in de film te gooien om hem (waarschijnlijk) wat spannender te maken, maar ik persoonlijk raakte daardoor alleen maar geïrriteerd, omdat de film daardoor langdradiger werd, de gebeurtenissen tegen het stompzinnige aanliepen en de acties van de hoofdrolspelers niet meer logisch werden. Er zit geen goede opbouw in deze film en een echte climax ontbreekt.

Wat ik voor het zien van deze film niet wist is dat deze gebaseerd is op waargebeurde feiten. Na een beetje onderzoek kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat een groot deel van die feiten een goede bodem zou zijn geweest voor een verdieping van het verhaal en de karakters, maar daar is dus helaas niet genoeg mee gedaan. Vooral de ontvoerde jongen krijgt weinig achtergrond, waardoor het je regelmatig om het even is of hij het gaat overleven.

Ook jammer is dat de hoofdrolspeelster gezien de omstandigheden en de ontwikkelingen niet overstuur genoeg lijkt. Hierdoor komt Michelle Williams niet altijd even geloofwaardig over als wanhopige moeder. Ik weet echter niet of dat aan haar acteerwerk ligt of dat het script in deze tekort is geschoten.

De rol van haar ex-schoonvader Paul Getty wordt gespeeld door acteur Christopher Plummer. Getty zou in eerste instantie vertolkt gaan worden door Kevin Spacey en de film was zelfs al bijna voltooid toen de schandalen rondom zijn persoon naar voren kwamen. Op de valreep vond Scott in Plummer een nieuwe speler en is door het opnieuw opnemen van scenes Spacey bijna volledig uit de film gewist. Hij schijnt nog te zien te zijn op een shot van veraf, maar daarin is hij niet duidelijk te herkennen. Het karakter van Plummer is met zijn gierigheid en egoïsme helaas wel een wandelende cliché, maar zijn acteerwerk is gelukkig wel uitmuntend. Je blijft van begin tot eind gefascineerd over het feit dat iemand zo kil kan zijn en meer geeft om geld, spullen en macht dan zijn eigen familieleden.

Over clichés gesproken, Italië wordt in deze film een beetje afgeschilderd als één grote maffiabende, waarin de gehele bevolking is om te kopen en sowieso te bang is om iemand te helpen die niet uit de buurt komt. Ik weet wel dat de onderwereld in de jaren ‘70 meer macht had, maar het is toch wel een opvallend detail.

Grimmig

Wat direct opvalt aan de film is dat er veelvuldig gebruik is gemaakt van donkere kleuren en grijs-, tegen het groen aanlopende, tinten. Incidenteel worden bijna alle kleuren uit de scene getrokken en dat is gelukkig wel iets wat bijdraagt aan de grimmige sfeer. Verder is de film prachtig geschoten en ziet hij er goed uit.

Conclusie

Hoewel All the Money in the World een aantal interessante en boeiende waargebeurde feiten, prachtige beelden en een reeks fijne acteurs bevat, is de uitvoering helaas te zwak om van een goede film te spreken.

De Blu-ray van All the Money in the World is inmiddels te koop en bevat naast geweldige beeld- ook een goede geluidskwaliteit. Ik wil Remain in Light graag bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Matig uitgevoerde, maar prachtig uitziende Ridley Scott film
  • 5/10
    All the Money in the World - 5/10
5/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.