Films / Series / Televisie

Review: Bird Box

21 december 2018

Netflix heeft vandaag een film aan zijn aanbod toegevoegd die binnen het post-apocalyptische genre valt en waarin niemand minder dan Sandra Bullock de hoofdrol vertolkt. Bird Box begint met Bullock’s karakter Malorie, die twee kinderen streng toespreekt en hen vertelt dat ze, wat er ook gebeurd, hun blinddoek moeten ophouden omdat ze “het” anders zullen zien en ze dat niet zullen overleven. Wat “het” is wordt natuurlijk niet direct duidelijk, maar wanneer je verder in de film zit snap je waarom ze de twee kleine kinderen zo hard toespreekt.

Na deze eerste scene gaan we een paar jaar terug in de tijd naar het moment dat de pleuris in de wereld uitbreekt en er massaal mensen op een gruwelijke manier een einde aan hun leven maken. Waarom dat gebeurd is geheel onduidelijk, maar al snel verspreidt het fenomeen zich en krijgt ook onze hoofdrolspeelster persoonlijk te maken met de gevolgen van deze mysterieuze gebeurtenis. Het lot zorgt ervoor dat ze terecht komt bij een groep mensen die zichzelf allen in veiligheid proberen te brengen, maar dan blijkt al snel dat het kwaad geen gebruiksaanwijzing heeft.

Uitvoering

De inhoud van Bird Box deed mij direct denken aan het plot van M. Night Shyamalan’s The Happening. Een film waarin een mysterieus fenomeen ervoor zorgt dat mensen zelfmoord plegen als ze in de buitenlucht in aanraking komen met hetgeen is “vrijgekomen”. In Bird Box zorgt alleen het kijken naar “het kwaad” voor problemen. De uitvoering van het plot in Bird Box zit echter wel een stuk gecompliceerde in elkaar, vooral op menselijk gebied.

Bird Box is een film die vooral gaat over overleven en ik vind het zelf altijd ontzettend bijzonder om te zien hoever mensen kunnen gaan als het gaat om het beschermen van zichzelf en hun geliefden. Er zijn veel scenes waarin mensen geblinddoekt hun weg proberen te vinden en deze voelen zeer beklemmend en dat draagt bij aan de spanning die nodig is om met hen mee te gaan leven. Waar ik soms wel een beetje moeite mee had, was de geloofwaardigheid van sommige acties die karakters geblinddoekt ondernemen en hoewel ik wel geloof je na een tijdje waarschijnlijk wel leert omgaan met de incidentele blindheid, kon ik helaas niet alles even serieus nemen.

De onwetendheid van de karakters over de mysterieuze gebeurtenis en het opeens moeten vertrouwen van vreemden draagt echter wel weer bij aan de spanning en geloofwaardigheid en daarmee is vooral de eerste helft van deze film zeer fascinerend en regelmatig ook zeer onvoorspelbaar. De acteurs zijn stuk voor stuk geweldig in staat om zowel gevoelens van angst, wanhoop en wantrouwen, als hoop, liefde en menselijkheid overtuigend te brengen. Bullock is echter het meeste te zien en het doorzettingsvermogen van haar karakter is meer dan bewonderingswaardig te noemen. Hoewel Bullock er geweldig uitziet voor haar leeftijd en ze haar rol geweldig speelt, is het casten van een 54-jarige vrouw als nieuwe moeder dan wel weer een bijzondere keuze.

Conclusie

De voorspelbaarheid op sommige cruciale momenten en het feit dat het plot doet denken aan een andere film zorgt ervoor dat ik mijn eindcijfer uiteindelijk wat omlaag heb gegooid. Laat je daardoor echter niet door tegenhouden om deze film te gaan kijken, want het is een sterke en goed uitgevoerde thriller met een geweldige cast en een goede en passende soundtrack.

Lees ook ->

Review: You – Seizoen 1

Review: The American Meme

Review: Safe – Seizoen 1

Spannende en goed uitgevoerde thriller met een briljante cast
 • 7/10
  Bird Box - 7/10
7/10

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Evelien 21 december 2018 at 09:28

  Goede review! Ik was al erg benieuwd naar deze film 🙂 thanks!

 • Reply Lisanne 22 december 2018 at 08:01

  Ben benieuwd! Het boek vond ik rete spannend dus vanavond zit ik voor deze film!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.