Films / Series / Televisie

Review: Bohemian Rhapsody

31 januari 2019

Bohemian Rhapsody is de inmiddels veel geprezen en voor een reeks Oscars genomineerde biografische film over het leven van Freddy Mercury en zijn rol in en de ontwikkeling van de band Queen. We krijgen bijvoorbeeld te zien uit wat voor gezin hij komt en leren dat zijn originele naam flink afwijkt van zijn artiestennaam. Daarnaast laat de film zien hoe Queen tot grote hoogte steeg en wat voor (negatieve) invloed al deze faam op Freddy had. De film begint en eindigt met het optreden dat de band in 1985 gaf op het internationale benefietconcert Live Aid.

Verzameling losse fragmenten

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik de muziek van Queen kan waarderen, maar dat ik totaal geen fan ben. Dit heeft echter niks afgedaan aan het enthousiasme waarmee ik deze film ben gaan kijken, aangezien ik gek ben op films die een kijkje achter de schermen geven. Deze film mag dan geen documentaire zijn, maar ik hoopte wel de waarheid te zien om een goed beeld te krijgen van de gecompliceerde leadzanger die in 1991 is overleden aan de gevolgen van de ziekte aids.

Wat mij tijdens de film al snel opviel is dat het verhaal niet lekker doorliep. Het voelde meer als een verzameling van losse fragmenten en een opsomming van gebeurtenissen met tussendoor beelden van optredens waarbij alle grote hits van de band voorbijkwamen. Een goede opbouw ontbreekt, waardoor niet werd meegezogen in het verhaal. Ik denk dat het grootste probleem is dat er steeds meer elementen worden toegevoegd, die allemaal niet volledig worden uitgewerkt.

De film gaat natuurlijk voornamelijk over de ontwikkeling van Freddy en zijn interactie met zijn bandleden, die hij als familie beschouwd. Het is mooi om te zien dat de rest van Queen zijn excentrieke kledingkeuze en gedragingen accepteren en zijn tevens af en toe bizarre muzikale input serieus nemen, er in meegaan en erachter staan. Ondanks het feit dat Freddy zijn gedrag soms met flink wat frustraties gepaard gaat.

De film blijft echter te braaf en er wordt vooral gehint naar de excessen als het gaat om Freddy zijn drugsgebruik en zijn seksuele activiteiten. We zien er verder weinig van, waardoor de impact van zijn veranderende karakter voor zichzelf en de band niet heel heftig lijkt. Het geheel is flink geromantiseerd, wat bijvoorbeeld goed te zien is aan het feit dat hij snel weer vergeven lijkt te worden door zijn bandleden na een reeks misdragingen en onverwachte en egoïstische besluiten.

Positieve punten

Leuk detail is de soms onverwachte hoeken van waaruit geschoten wordt. Daarnaast zijn de concertregistraties wel waarheidsgetrouw gefilmd en de hoge kwaliteit van deze scenes is vooral te danken aan het geweldige acteerwerk van hoofdrolspeler Rami Malek.

Gebaseerd op de feiten?

Waar ik voor het kijken naar de film vooral nieuwsgierig naar was, was het ontstaan van de band en de nummers en de weg naar het punt dat de hele wereld de naam Queen kende. Bohemian Rhapsody vertoont veel van dit soort momenten, maar na het zien van onderstaande filmpjes over de waarheid achter bepaalde dingen vond ik het jammer om te weten te komen dat veel dingen in de film niet waarheidsgetrouw waren. Ik dacht na het zien van de film dus flink wat te weten te zijn gekomen over Freddy en Queen, maar achteraf gezien valt dat dus flink tegen.

Ik snap de keuzes om bepaalde situaties iets dramatischer te maken echt wel, maar daardoor krijg je wel een heel verkeerd en soms een te geromantiseerd of juist gedramatiseerd beeld van de werkelijkheid en dat is zonde. Als ik niet op zoek was gegaan naar filmpjes over scenes die wel of niet met de waarheid overeen kwamen had ik in principe alles qua grote gebeurtenissen en inmenging van karakters in deze film als waarheid aangenomen en had ik uiteindelijk toch een beetje verdraaid beeld gekregen van de werkelijkheid. Ik weet dat films vooral worden bezocht als entertainment en het hier niet een documentaire betreft, maar persoonlijk vind ik het toch jammer dat er vooral flink is gerommeld in de tijdlijn om een soort van climax te creëren. Ik heb zoiets van, als je de kans krijgt om een film te maken over deze invloedrijke band en leadzanger, doe het dan goed.

Conclusie

Bohemian Rhapsody was wat mij betreft vermakelijk en door het briljante acteerwerk van Malek uiteindelijk zeker de moeite waard om te gaan zien, maar het geheel voelde toch wat rommelig en te braaf. Ik snap zeker wel waarom de hoofdrolspeler een Oscarnominatie voor zijn bedrage heeft gekregen, maar waarom de film is genomineerd voor een gouden beeldje voor beste film is mij een groot raadsel, aangezien de feiten flink verdraait zijn en er veel te veel op safe is gespeeld.

Acceptabele biografische film over Queen en frontman Freddy Mercury
  • 6/10
    Bohemian Rhapsody - 6/10
6/10

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Daan 1 februari 2019 at 19:20

    Ik heb hem ongeveer dezelfde score gegeven. Bohemian Rhapsody blijft overeind door de geweldige casting en de nummers van Queen. Vooral het bijna integraal gefilmde en uitgezonden Live Aid-optreden was een hoogtepunt. Verder is het absoluut niet Oscar-waardig, naar mijn mening.

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.