Films / Series / Televisie

Review: Bugs

14 februari 2017

Hoewel ik als de dood ben voor kleine beestjes, heeft het eten van insecten mij altijd gefascineerd. De documentaire Bugs trok dan ook gelijk mijn aandacht, aangezien deze gaat over deze misschien wel belangrijkste toekomstige voedselbron.

Na alle programma’s en films over eten is het logisch dat koks inmiddels flink ‘out of the box’ moeten gaan denken als het gaat om creatieve maaltijden maken. Aan de andere kant heeft de wereld te maken met een voedselprobleem en lijden heel veel mensen nog steeds (onterecht) heel veel honger. Een team van het Deense Nordic Food Lab, bestaande uit Josh Evans, Ben Reade en Roberto Flore is daarom op zoek gegaan naar de mogelijkheden om iedereen in de toekomst misschien wel te kunnen gaan voorzien van niet alleen voedsel, maar ook nog eens goed voedzaam en lekker klaargemaakt voedsel.

Wat heel veel mensen misschien niet weten is dat er wereldwijd al twee miljard mensen insecten eten. De UN ziet in het consumeren van de kleine beestjes een oplossing voor de wereldvoedselproblematiek en wetenschappers hebben het nut hiervan vanwege de voedingswaarde inmiddels al aangetoond. De Westerse wereld gruwelt echter nog bij het idee van het eten van kleine kriebelige beestjes en de makers van deze documentaire willen ons dan ook laten wennen aan het idee van het verwerken van insecten in onze maaltijden.

Het enthousiaste en leergierige team reist in Bugs de hele wereld over en maakt kennis met de meest bizarre lekkernijen, waaronder een termietenkoningin en honingmieren in Kenia en horzels in Japan. Een boeiende culinaire reis waar ze verschillende gerechten uitproberen om te kijken of deze ook voor een groter publiek geproduceerd zouden kunnen worden. De grote vraag is echter of het eten van insecten in de westerse wereld wel echt zal kunnen leiden tot een betere wereld en een eerlijkere voedselverspreiding of dat factoren als geld dat misschien wel eens in de weg zouden kunnen staan.

Conclusie

Bugs is een boeiend verslag van een aantal voedselliefhebbers met een missie en weet overtuigend een belangrijk vraagstuk aan de kaart te stellen. Daarnaast is het bijna onmogelijk om niet nieuwsgierig te worden naar alle bijzondere delicatessen die de jongens op hun pad tegenkomen. Er zitten een aantal prachtige beelden in en ook over de soundtrack is goed nagedacht en deze is dan ook een goede aanvulling op de beelden.

De documentaire voelt niet helemaal af, maar dat is op zich niet erg aangezien het eigenlijk heel goed de discussie rondom het onderwerp illustreert. Het is een bijzondere film die mij in ieder geval nieuwsgierig heeft gemaakt naar de mogelijkheden om in de toekomst insecten te gaan eten om de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Hoewel ik niet meteen voor een termietenkoningin zou gaan, zagen de sprinkhanen er toch best smakelijk uit.

Interessante documentaire over een culinaire reis met een belangrijk vraagstuk als basis
 • 7/10
  Bugs - 7/10
7/10

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ricardo 14 februari 2017 at 15:05

  Ik moet er niet aan denken maar niet alleen omdat het insecten zijn, waarom deze dieren ook nog eens eten? Ik sla deze documentaire denk ik even over haha!

  • Reply Patricia 14 februari 2017 at 19:25

   Hahahaha snap ik volledig 🙂

 • Reply Melvin 3 maart 2017 at 12:13

  Ik ga Bugs zeker kijken! Ben zeer benieuwd welke culinaire hoogstandjes we krijgen voorgeschoteld. De Jumbo had een hele lekker bugburger, maar die was binnen een paar maanden alweer uit de schappen. 🙁

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.