Films / Series / Televisie

Review: Crimson Peak

17 maart 2017

Eerder werd ik betoverd door de prachtige trailer van Crimson Peak. Deze film leek veelbelovend in de handen van Hell Boy, Pan’s Labyrinth en Pacific Rim regisseur Guillermo del Toro en het feit dat de hoofdrollen zouden worden vertolkt door Alice in Wonderland actrice Mia Wasikowska, Thor en Avengers acteur Tom Hiddleston en The Martian actrice Jessica Chastain, zorgden bij mij voor nog meer vertrouwen. Was mijn enthousiasme over deze film terecht?

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af aan het begin van de twintigste eeuw en volgt Edith Cushing, die samen met haar vader in Buffalo, New York woont. Haar moeder is al geruime tijd overleden, maar bezoekt haar dochter nog regelmatig als geest en Edith ontvangt zelfs een belangrijke, maar wat vage waarschuwing van haar. Ze leidt een vrij saai leven, totdat ze de mysterieuze Thomas Sharpe ontmoet. Deze zakenman probeert een deal met haar vader te sluiten, maar dit loopt toch iets anders dan verwacht. De klik tussen de twee blijkt zo sterk te zijn dat ze in het huwelijksbootje stappen en Edith besluit al snel om met Thomas en zijn zus Lucille mee te gaan naar het grote en vervallen huis in Engeland waar de twee wonen. Wat in eerste instantie een nieuwe avontuur en een prachtig sprookje lijkt te worden, veranderd al snel in een nachtmerrie en haar nieuwe thuis is niet wat Edith er zich van had voorgesteld.

Oog voor detail

De film wordt omschreven als een dramatische, fantasierijke horrorfilm. Hoewel ik in eerste instantie niet zo goed snapte waarom het woordje horror aan deze film is geplakt, werd ik verrast door een aantal vrij gruwelijke onverwachte scenes. Deze zorgden ervoor dat ik het inmiddels wel begrijp. De film is verder niet erg angstaanjagend en vooral te omschrijven als een kostuumdrama met een helaas iets te simpel verhaal. De film legt in het begin maar weinig uit en er wordt bijvoorbeeld niet lang stilgestaan bij hoe de liefde zich tussen de twee hoofdrolspelers precies ontwikkeld. Er zit hierdoor niet echt een goede opbouw in de film, waardoor een climax en een ontlading bijna volledig ontbreken. Je komt al vrij snel achter het grote geheim over het huis en zijn bewoners, waardoor de film vanaf dat punt ook niet heel erg spannend meer wordt.

De personages

Van acteurs kan ik in deze film bijna niet spreken, want met alle weelderige kostuums en omgevingen waan je je meer in een wereld waarin het woord personages beter lijkt te passen. Wasikowska doet het vrij goed als Edith, ik vind soms dat ze niet bang genoeg is voor haar omgeving en vrij laconiek op situaties reageert die in werkelijkheid heel ernstig zijn. Sommige keuzes die het karakter maakt waren voor mij dan ook onbegrijpelijk. Hiddleston is als de Britse zakenman zowel mysterieus, angstaanjagend als charmant. Deze combinatie zorgt ervoor dat hij overtuigend overkomt en hij is dan ook perfect gecast voor deze rol. De grote verrassing was echter een onherkenbare Chastain als Lucille, want zij heeft zichzelf overtuigend om weten te toveren tot een angstaanjagende vrouw.

Het laatste personage is naar mijn mening het prachtige landhuis, waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt. De woning heeft een eigen karakter en de regisseur heeft gezorgd voor ongelofelijk gedetailleerde en indrukwekkende sets. Elke kamer ademt zijn eigen sfeer en draagt bij aan de mysterie en de duistere intenties van zijn bewoners.

Conclusie

Crimson Peak mag dan qua verhaal wat oppervlakkig en voorspelbaar zijn, het prachtige uiterlijk zorgt ervoor dat je tot het eind toe zal genieten. Naast de prachtige sets zijn het kleurgebruik, de belichting en de soundtrack zo geweldig dat deze al reden genoeg zijn om de film te gaan kijken.

Adembenemende beelden die helaas vergezelt worden door een vrij zwak verhaal
  • 6/10
    Crimson Peak - 6/10
6/10

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Christin@ 17 maart 2017 at 13:33

    Wil ik wel zien , ben benieuwd .

  • Reply Paul 18 maart 2017 at 10:06

    Ik heb mij er prima mee vermaakt, maar ik snap je kritiek volledig. Het is ook niet Del Toro’s beste werk, maar er waren wel enorm veel pluspunten te noemen. Dus van mij toch 3 sterren (een 7-tje). 🙂

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.