Films / Series / Televisie

Review: De Beveiligers

8 november 2018

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door mensen die de beveiliging ingaan en vooral naar degene die bereidt zijn hun leven te geven voor hun cliënt. Hoewel deze documentaire gaat over allerlei soorten beveiligers, was ik daarom vooral benieuwd naar het verhaal van één van de mannen die ingehuurd wordt om Geert Wilders te beschermen.

We krijgen in deze ruim één uur durende documentaire een kijkje achter de schermen bij beveiligers van de supermarkt, de Rotterdamse metro en de kerncentrale in Borssele. Ook lopen we mee met een leerling beveiliging en zoals ik al eerder aangaf, met één van de mannen die verantwoordelijk is voor het beveiligen van Wilders.

Hoewel je een goede indruk krijgt van wat het werk inhoudt en hoe de beveiligers zelf tegen hun werk, de dreiging van terrorisme en de maatschappij van tegenwoordig aankijken, blijft de inhoud toch helaas wat oppervlakkig. Mijn nieuwsgierigheid naar de beweegredenen om je leven op het spel te zetten of in ieder geval het risico lopen zelf gewond te raken worden amper aangestipt. Er wordt wel vaak aangegeven dat ze op de hoogte zijn van dit feit, maar daar blijft het dan ook bij.

De film ademt een wat dreigende sfeer met bijbehorende muziek. Dit geeft je als kijker vaak een wat ongemakkelijk en onheilspellend gevoel. Een passend gevoel, wat uiteindelijk alleen nog maar versterkt wordt wanneer één van de beveiligers duidelijk aangeeft dat het werk wat hij en zijn collega’s doen heel belangrijk is, maar het een terroristische aanslag waarschijnlijk niet zal gaan voorkomen. Daarmee laat de documentaire je toch met een wat verwarrend gevoel achter, want hoewel we niet zonder beveiliging in ons land kunnen, zijn we dus nooit helemaal veilig en dat is een feit waar we toch echt mee zullen moeten leren leven.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply De Protagonisten (m) 8 november 2018 at 11:23

  Sterke recensie Patricia. Vooral deze zin: ‘Mijn nieuwsgierigheid naar de beweegredenen om je leven op het spel te zetten of in ieder geval het risico lopen zelf gewond te raken worden amper aangestipt.’ sluit ik ij bij aan. Dat miste ik ook.

  • Reply Patricia 8 november 2018 at 14:13

   Dank je wel – jullie recensie was ook heel treffend en vooral heel kwetsbaar vanwege jullie eigen ervaringen

 • Reply Jaggs 23 november 2018 at 15:53

  Sterk artikel! Bedankt voor het delen

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.