Films / Series / Televisie

Review: Downsizing

30 januari 2018

Na het zien van een mooie lijst acteurs en actrices ging ik hoopvol naar de film Downsizing. Ik ging er in eerste instantie van uit dat ik een 2.0 versie van Honey, I Shrunk the Kids voorgeschoteld zou krijgen, maar de insteek van dit verhaal was gelukkig heel anders en de uitvoering van het verkleinen van mensen een stuk realistischer. In hoeverre mensen verkleinen überhaupt realistisch gebracht kan worden natuurlijk. Helaas werd mijn enthousiasme tijdens het kijken al snel getemperd en kwam ik toch wat teleurgesteld de bioscoop uit.

Het verhaal

In Downsizing lijkt DE perfecte oplossing voor de overbevolking en het klimaatprobleem gevonden te zijn. Een aantal briljante koppen heeft namelijk een manier ontdekt om mensen te verkleinen, waardoor er veel minder ruimte en grondstoffen nodig zijn om ze in leven te houden. Los van het feit dat door deze procedure je letterlijke en figuurlijke (ecologische) voetafdruk op deze aarde een stuk minder wordt, is je geld in de kleine wereld ook veel meer waard, aangezien je relatief gezien natuurlijk een stuk minder van alles nodig hebt om hetzelfde te creëren.

Het vooruitzicht van het wonen in je droomhuis en alles kunnen doen en kopen wat je hartje begeerd klinkt dan ook zeer aanlokkelijk en wanneer ergotherapeut Paul Safranek (Matt Damon) een paar jaar na deze ontdekking zijn vrij troosteloze bestaan tegenover deze potentiele hoopvolle toekomst zet, maakt hij samen met zijn vrouw Audrey (Kristin Wiig) de keuze om te “downsizen”. Deze ervaring lijkt echter een stuk minder rooskleurig te gaan worden voor Paul als dat hij had gehoopt.

Zoveel potentie

De film begint sterk en de basis had zeker potentie. Helaas wordt het verhaal voor dat je op de helft bent al rommelig, mist er een duidelijke focus en daarmee een climax en springt het door onder andere de introductie van veel nieuwe en soms vrij overbodige karakters van de hak op de tak. De structuur ontbreekt op een gegeven moment volledig en het voelt meer als een ophoping van leuke ideeën die niet uitgewerkt zijn en worden. Een ongemakkelijke liefde en wat flauwe humor in het tweede gedeelte zorgen voor extra teleurstelling en hoewel deze helft ook wel wat leuke momenten bevat, haalt het bij lange na niet het niveau van het begin.

Dit komt ook omdat deze helft zich bijna volledig in de nieuw gecreëerde wereld afspeelt, waardoor de tegenstellingen met de gewone wereld niet meer te zien zijn. Daarnaast worden veel dingen niet uitgelegd en is het gezien het feit dat je geld een stuk meer waard is als je eenmaal verkleint bent bijvoorbeeld heel raar dat er in de miniwereld een soort van getto lijkt te bestaan.

Wel heel fijn om te vermelden is dat de regisseur gekozen heeft voor een goede cast, waardoor het matige script in ieder geval perfect is uitgevoerd. Vooral hoofdrolspeler Matt Damon doet het goed en zijn bijna kinderlijke en naïeve enthousiasme wanneer hij voor het eerst geconfronteerd wordt met de kleine medemens is heerlijk om naar te kijken. Ook het casten van de charismatische Christoph Waltz in een belangrijke bijrol is een goede keuze geweest. De film ziet er gelukkig ook heel goed uit en de nieuwe uitvinding wordt visueel overtuigend getoond.

Conclusie

Hoewel ik deze film uiteindelijk maar beloon met een magere 5 is hij vanwege het originele concept, een aantal grappige en goed bedachte scenes en het geweldige begin toch wel de moeite waard om te gaan zien. Het geheel is verre van perfect, maar als je Downsizing zonder al teveel verwachtingen ingaat ga je toch zeker wel een leuke avond tegemoet.

Origineel, maar teleurstellend
 • 5/10
  Downsizing - 5/10
5/10

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Nostra 30 januari 2018 at 09:10

  We hebben er ongeveer dezelfde mening over

 • Reply Jessica 30 januari 2018 at 20:23

  Ik heb de film inmiddels ook gezien, maar moet de recensie nog schrijven. Ik had eigenlijk een grappige film verwacht, maar vond het vooral een treurige film. Ik heb er niet van genoten.

 • Reply Lodi 31 januari 2018 at 11:00

  Jammer dat d film allemaal wat rommelig wordt en hierdoor minder geslaagd is, want het idee is opzicht goed bedacht qua insteek van de film. Toch zou dit al geen film voor mij zijn hoor, hie ris het of komisch of actie.

 • Reply Melissa Krijns 31 januari 2018 at 12:06

  Jammer dat hij tegen viel. Mijn vriend wilde hem graag zien maar als hij zo warrig is vind ik het denk ik zonde van het geld

 • Reply Debbythechocoholic 31 januari 2018 at 12:42

  Klinkt niet bepaald als iets dat ik zou kijken. Matt Damon is wel een goede acteur, maar ben er geen fan van.

 • Reply Mieke | mieksmind 31 januari 2018 at 13:20

  het lijkt me niet echt een film die me zou aanspreken. heb je mijn netflix aanraders qua films al gezien?

  • Reply Patricia 31 januari 2018 at 15:08

   Yep, de meeste heb ik al gezien en recent heb ik The Crown gekeken en die vond ik briljant 🙂

 • Reply Liset - Beautydagboek 31 januari 2018 at 13:29

  Ik heb niet je hele artikel gelezen omdat ik niet alles wil weten hoe de film verloopt (mocht ik hem willen zien). In ieder geval erg jammer dat je hem niet zo geweldig vond.

 • Reply Kimberley 31 januari 2018 at 13:41

  Jammer dat de film wat tegen viel. Ik wil de film ook nog zien, heb er nu tenminste een andere verwachting van.

 • Reply Amy 31 januari 2018 at 16:26

  Deze film stond nog op mijn watchlist vanwege de goede en bekende cast maar nu begin ik toch ook wel een beetje te twijfelen. Mijn verwachtingen zullen alleszins niet meer zo hoog zijn! Bedankt voor de uitgebreide review.

 • Reply Manon 31 januari 2018 at 16:32

  Jammer dat het wat tegenviel want de acteurs zijn toch wel erg bekend!

 • Reply Laura 31 januari 2018 at 16:46

  Jammer dat die wat tegenviel!

 • Reply Marleen - De introverte schrijfster 31 januari 2018 at 20:22

  Oh, ik moest ook meteen aan Honey, I Shrunk the Kids denken. 🙂
  Dit concept met daarin de oplossing voor overbevolking en het klimaatprobleem verwerkt vind ik origineel gevonden en ook passend bij de tijd waarin we leven. Jammer van de uitwerking. Toch heb je me nieuwsgierig gemaakt: ik wil deze film wel zien.

 • Reply Laura | I scream beauty 31 januari 2018 at 20:36

  Ojaa!! Deze wilde ik nog zien! Heb even snel gescrolld omdat ik geen spoilers wilde lezen haha.

 • Reply Jamey 31 januari 2018 at 22:19

  Hmm nee klinkt niet echt als een film waar ik van houd.

 • Reply Kelly en Nanet 31 januari 2018 at 22:29

  Jammer dat hij tegen viel, nu ben ik wel erg benieuwd!

 • Reply Sabine 31 januari 2018 at 22:59

  Jammer dat je de film maar een 5 geeft. Wel heel fijn voor ons om een eerlijk review te lezen!

 • Reply Merel 1 februari 2018 at 06:45

  Jammer dat hij tegenviel. Ik wist ook niet goed wat ik me erbij moest voorstellen (dacht ook aan Honey I shrunk the kids haha). In elk geval heb ik nu ook niet meer de behoefte om hem te zien, klinkt als een flauwe film.

 • Reply nicole orriens 1 februari 2018 at 07:50

  Jammer dat hij uiteindelijk tegenviel, want het gegeven vind ik enorm leuk klinken!

 • Reply Judith 1 februari 2018 at 09:47

  Klinkt een beetje als een foute kopie van Honey I shrunk the kids

 • Reply esther 1 februari 2018 at 16:03

  De acteur is top, zou de film daarom willen zien maar zo te lezen was het de tijd niet waard.

 • Reply Rory 1 februari 2018 at 17:05

  Oooooooh. De charismatische Christoph Waltz. Yes yes yes. Het was eerlijk gezegd het eerste wat ik zag. Ik vond hem ZO goed in Inglorious Bastards. Dat hij in zo’n erge, kwalijke rol zo’n aantrekkingskracht op mij uitoefende vond ik getuigen van zijn kwaliteit als acteur. Nu ik dit zo opschrijf klinkt het best dubieus. Hmmmm. Ik laat het even los. Dank voor je oprechte review. Het sterkt mij weer dat dit waarschijnlijk een film is die ik niet ga zien. Yes, ondanks Christoph Waltz. ..

 • Reply Daan 1 februari 2018 at 20:47

  Jammer, uitgegaan van de casting had ik er meer van verwacht.

 • Reply The lemon kitchen 3 februari 2018 at 16:37

  Cool!

 • Reply Patricia Schmitz-Heres 7 februari 2018 at 21:18

  Klinkt niet s een film die ik zou kijken.

 • Reply Chantal 10 februari 2018 at 21:01

  Slechtste film aller tijde… uitermate teleurstellend en niet om aan te raden. Slaapwekkend en het leek alsof het verhaal tijdens de opnames kopleet is verzonnen.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.