Mocht je Breaking Bad nog niet gezien hebben, lees dan niet verder, want ik kan geen spoilervrije El Camino review schrijven zonder dingen te vermelden uit de originele briljante serie, die na vijf seizoenen ook nog eens een zeer bevredigend einde kreeg (dit in tegenstelling tot series als Dexter en Lost). Breaking Bad wel gezien, maar toe aan een korte recap om je geheugen weer even op te frissen? Bekijk dan zeker even onderstaand Youtube filmpje.
Hoewel het verhaal van meeste hoofdrolspelers na vijf seizoenen Breaking Bad in 2013 op een goede manier werd afgesloten, ben ik altijd nieuwsgierig gebleven naar het verleden van de excentrieke advocaat Saul Goodman en hoe het Jessie Pinkman is vergaan nadat hij aan het einde van de serie werd bevrijd door Walter. Better Call Saul heeft mijn eerste punt ruimschoots behandeld in een geweldige serie die volgend jaar zelfs een vijfde seizoen krijgt. Het antwoord op mijn tweede vraag staat nu op Netflix in de vorm van de film El Camino: A Breaking Bad Story.
We gaan gewoon verder
El Camino toont ons wat er met Jessie gebeurd nadat hij door Walter werd bevrijd van een groep psychopaten, die hem tijdenlang gevangen hebben gehouden in een kooi en die hem dwongen om meth te maken. Zijn verhaallijn in Breaking Bad stopte met het moment dat hij uitgelaten, blij en opgelucht in de El Camino van Todd wegrijdt van de plek waar hij gevangen zat en waar zijn voormalig partner Walter uiteindelijk sterft aan een schotwond die hij opliep bij het beschermen van de inmiddels gebroken en getraumatiseerde Jessie.
Jessie’s vervolg, inclusief de nodige flashbacks, is intens, hartverscheurend, spannend, emotioneel en duikt deels ook dieper in op zijn tijd die hij in gevangenschap heeft doorbracht. Herkenbare koppen uit de originele serie ontbreken daarbij uiteraard niet, want die zijn een cruciaal onderdeel van zowel zijn verleden als heden en vormen de basis voor de beslissingen die hij gedurende de film maakt. Interessant om op te merken is dat Jessie inmiddels beter nadenkt over zijn acties en de consequenties daarvan. Iets wat hij eerder vaak niet deed en waardoor hij onbedoeld niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van Walter en anderen die aan zijn kant stonden in eerdere seizoen regelmatig op het spel zette. Bij gebrek aan Walter en iemand als Mike als “the voice of reason”, is hij het in El Camino zelf die de consequenties van zijn keuzes al van tevoren moet inschatten om te kunnen overleven.
Misschien interessant om te vermelden is dat El Camino in het Spaans “de weg” betekent en daarmee lijken zowel de naam van de auto als de titel van de film symbool te staan voor de reis en de lichamelijke en geestelijke veranderingen die Jessie gedurende deze twee uur durende film doorstaat en ondergaat.
De rol van Jessie is uiteraard weer in de handen van Aaron Paul, een acteur die alle nuances van zijn karakter weer zeer overtuigend weet over te brengen. Vooral bij de scenes waarin zijn karakter te maken krijgt met situaties waarin zijn gevoelens van de ene naar de andere kant vliegen, toont deze acteur hoe goed hij is in zijn werk. Zijn interactie met de overige karakters is zoals vanouds geweldig en zonder te verklappen wie je allemaal terug gaat zien, kan ik je al wel vertellen dat het voor een bevredigend geheel zorgt.
Conclusie
Hoewel deze film een geweldige aanvulling is op het Breaking Bad universum en ik ontzettend heb genoten van de inhoud, had El Camino wat mij betreft in plaats van een film een miniserie mogen zijn, om alles wat uitgebreider te kunnen tonen en misschien ook wat meer informatie over nog andere levende karakters te laten zien. Deze mening wil echter niet zeggen dat ik El Camino niet goed genoeg vond, want het is een waardig extra deel dat aanvoelt als een extra lange Breaking Bad aflevering en dat mij als fan weer even een beetje verdrietig maakt dat deze serie ten einde is. El Camino: A Breaking Bad Movie is vanaf nu te zien op Netflix.
Een waardig vervolg op een briljante serie
-
8/10
No Comments