Films / Series / Televisie

Review: EXIT – Leaving Extremism Behind

23 maart 2019

Extremisme, een beladen, maar zeer actueel onderwerp dat bij mij in ieder geval nog steeds heel veel vragen oproept. Wat drijft mensen ertoe om geweld te gebruiken om hun geloof in iets te uiten, waarom hangen mensen standpunten aan die de mensheid verdeeld en onderlinge spanningen verhoogd. En misschien nog interessanter, hoe raak je betrokken bij een gewelddadige extremistische organisatie en ook niet onbelangrijk, is het mogelijk deze ooit nog op een normale manier te verlaten als je idealen toch opeens veranderen?

In de documentaire EXIT maken we als eerste kennis met Karen Winther, een vrouw uit Noorwegen, regisseuse van deze film en zowel lid geweest van een linkse antifascistische als een gewelddadige rechtsextremistische beweging. Een bizarre omslag zou je denken, maar na het horen van haar verhaal worden dingen al snel duidelijk. Ze voert nog steeds een innerlijke strijd met zichzelf over wat zij mensen in het verleden heeft aangedaan op basis van een geloof waar ze inmiddels niet meer achter staat. Ze voelt zich vaak machteloos en vol schaamte en gaat in deze documentaire dan ook op zoek naar andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en hun extremistische leven achter zich hebben gelaten. Ze spreekt met mensen die zowel aan de linker als de rechterkant stonden, maar ook met een voormalig jihadist. Daarmee is de film niet eenzijdig, maar laat het wel zien dat elke vorm van extremisme uiteindelijk in de kern hetzelfde is. Ook de omslag in al deze mensen volgt een bepaald patroon dat gevolgd wordt door berouw, schaamte en het inzicht dat elk mens een mens is.

De ene persoon komt na bepaalde confrontaties tot inkeer in de gevangenis, terwijl een ander na een (eerste) heftige ervaring met extreem geweld opeens schrikt van het feit dat iets denken en over iets praten veel makkelijker en onschuldiger is dan ook daadwerkelijk geweld gebruiken waarbij onschuldige mensen slachtoffer het zijn. De Franse ex-jihadist David verduidelijkt dit punt in de documentaire met de uitspraak dat je op zo’n moment denkt dat je dingen kunt veranderen met geweld, maar dat vanaf het moment dat je geweld ook daadwerkelijk gaat gebruiken het jou zelf veranderd.

In de documentaire komt duidelijk naar voren hoe mensen in deze groepen over een soort van grens gaan waardoor alles opeens geoorloofd lijkt te zijn voor het grotere doel. Ze worden als het ware meegezogen in een wereld waar eigenlijk geen opening is voor kritiek of twijfel. De leden die dan ook uiteindelijk besluiten om afstand te nemen van radicale bewegingen hebben het dan ook niet makkelijk en sommige van hen worden door hun voormalige ‘vrienden’ dan ook nog steeds lastiggevallen en bedreigd.

Documentaire die kwetsbare, eerlijke en schokkende verhalen van voormalig leden van extremistische bewegingen laat zien
  • 8/10
    EXIT - Leaving Extremism Behind - 8/10
8/10

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Evelien 23 maart 2019 at 09:17

    Ben hier benieuwd naar! Ik vind het zo eng om te zien en te realiseren waartoe mensen allemaal in staat zijn in sommige situaties. Lijkt me dan ook bijzonder om te horen hoe deze mensen dan toch weer uit zulke groepen zij gestapt of in elke geval die keus weer terug willen draaien.

    • Reply Patricia 23 maart 2019 at 11:13

      Het is inderdaad bizar waar mensen toe in staat zijn, maar daarom is deze film door het laten zien van mensen die eruit zijn gestapt en inzien dat ze verkeerd bezig waren wel weer heel hoopvol 🙂

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.