Films / Series / Televisie

Review: Get Out

2 mei 2017

Racisme is in onze wereld helaas aan de orde van de dag en het is dan ook niet verwonderlijk dat er films blijven verschijnen over dit controversiële, maar actuele vraagstuk. Het is regisseur Jordan Peele echter gelukt om dit onderwerp te vermengen met de nodige spanning en satire in zijn inmiddels veelgeprezen regiedebuut Get Out.

Het verhaal

Get Out is zo’n film waarbij de regel geldt dat hoe minder je weet als je hem gaat zien hoe beter het is, dus ik zal enkel een beknopte beschrijving geven van het verhaal zonder ook maar iets te verklappen.

De film gaat over de zwarte fotograaf Chris (Daniel Kaluuya) en zijn blanke, lieve en spontane vriendin Rose (gespeeld door Girls actrice Allison Williams), die haar nieuwe vriend na een paar maanden van daten voor het eerst meeneemt naar haar ouders. Chris is huiverig voor de ontmoeting, aangezien zijn ervaringen als nieuwe donkere jongen in het leven van een blank gezin niet altijd positief zijn geweest. Zijn vriendin probeert hem uiteraard gerust te stellen, maar zijn paranoïde vriend Rod (Milton “Lil Rel” Howery) blijft het knagende gevoel van Chris voeden, zowel voor als tijdens het tripje. Chris voelt zich al snel erg ongemakkelijk in het afgelegen landhuis van zijn schoonouders. Deels vanwege de Afro-Amerikaanse bedienden die overdreven vriendelijk reageren en vergezeld worden van een creepy en bijna psychotische glimlach. De vraag is echter of Chris spoken ziet of dat er echt iets vreemds aan de hand in het huis van zijn schoonouders.

Uniek en actueel

Deze film snijdt, zoals ik hierboven al aangaf, een actueel onderwerp aan en ik denk dat het regisseur, komediant en scenarist Jordan Peele het met zijn eerste speelfilm goed is gelukt om een glimp te geven van hoe het is om gekleurd te zijn in een omgeving vol blanke mensen. De meerderheid van de personages in de film proberen zo overdreven mogelijk met voorbeelden aan te geven dat ze niet racistisch zijn. Zo erg, dat het ongemakkelijk voelt voor zowel de hoofdrolspeler als de kijker en je er juist achterdochtig van wordt. Get Out heeft daardoor niet alleen alle kenmerken van een spannende en vooral mysterieuze thriller, maar is ook heel confronterend en scherp door het aansnijden van de rassenkwestie.

Het acteerwerk in deze film is geweldig en vooral de hoofdrolspeler weet zijn verbazing, ongemakkelijkheid en angst geweldig over te brengen aan de kijker. Dit zorgt er dan ook voor dat je volledig met hem mee gaat leven en jezelf compleet kan onderdompelen in de bizarre omgeving waar hij in terecht is gekomen.

Het camerawerk is tevens uitmuntend. Alle details kloppen en er is duidelijk veel aandacht besteed aan de belichting. Er zitten een aantal dromerige scenes in de film die waarschijnlijk voor een visuele uitdaging hebben gezorgd, maar ook deze zijn perfect uitgevoerd en vormgegeven. De soundtrack zit goed in elkaar en zorgt gelukkig voor niet al teveel schrikmomenten, maar bevat wel flink wat onheilspellende geluiden en muziek om de mysterieuze sfeer te versterken.

Conclusie

Get Out is een spannende, mysterieuze, maar ook zeer grappige film die mij zwaar heeft verrast en ook telkens bleef verrassen tijdens het kijken. De film is door het ontbreken van onnodige en zeer irritante jumpscares en door het serieuze thema te vergezellen van de nodige humor en een vleug horror, verfrissend en verrassend. De 130 minuten dat deze film duurden vlogen dan ook om en ik heb mezelf geen enkel moment verveeld. Wat mij betreft is Get Out dan ook meer de moeite waard om te gaan zien.

Geweldig uitgevoerde mysterieuze thriller met een vleug humor en horror
 • 9/10
  Get Out - 9/10
9/10

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Nostra 2 mei 2017 at 15:11

  Heb deze film gisteravond gezien en het dezelfde score gegeven. Er zaten voor mij wel een paar jump scares in, maar vond ik niet zo erg. Fantastisch acteerwerk en een film die ook de standaard horror clichés met iets anders benadert en je daardoor regelmatig op het verkeerde been zet.

  • Reply Patricia 2 mei 2017 at 16:29

   Ik doelde meer op de overbodig jump scares – Wanneer je je de pleuris schrikt en er werkelijk niet gebeurt 😉 Geschrokken ben ik bij deze film zeker 2 keer 🙂

 • Reply Mylene 2 mei 2017 at 17:10

  Oh wauw, een 9! Vriendinnetje van me had hem ook gezien zonder trailers gezien te hebben of überhaupt iets te weten over de film en die was ook helemaal lyrisch. Ik ga hem binnenkort maar eens kijken!

  • Reply Patricia 2 mei 2017 at 20:47

   Zeker doen!! Dit is zo’n uniek pareltje dat niet vaak voorbij komt 🙂

 • Reply Ricardo 2 mei 2017 at 19:59

  Fantastische film inderdaad. Vorige week gezien en was daarna wel echt shook. Tijdens de film ook, dat ik echt dacht, waar kijk ik in hemelsnaam naar? maar wel meer willen weten en gefascineerd zijn!

  • Reply Patricia 2 mei 2017 at 20:46

   Goed om te horen dat ik niet de enige ben die hem zo geweldig vond 🙂

 • Reply Paul 3 mei 2017 at 13:17

  Ik heb alleen even naar je score gekeken, want ik heb deze nog niet gezien. En zo te zien moet ik dat snel gaan doen!

 • Reply Maaike 25 januari 2019 at 09:14

  Na jouw review gelezen te hebben, gister deze film online opgezocht en bekeken.
  De categorie ‘horror’ bracht me even aan het twijfelen (absoluut geen fan van horror…)
  Maar wat een geweldige film! Bleef nog wel even door mijn hoofd spoken.
  Bedankt voor de tip!

  • Reply Patricia 25 januari 2019 at 13:58

   Graag gedaan 🙂 Ben blij dat jij er net zo van hebt kunnen genieten als ik!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.