Films / Series / Televisie

Review: High Rise

6 oktober 2017

Is het mogelijk om een boek zonder duidelijke verhaallijn zo te verfilmen dat het boeiend is en blijft om naar te kijken? Kill List en Sightseers regisseur Ben Wheatley ging de uitdaging aan en besloot om de cult/sciencefiction roman uit de jaren zeventig van schrijver J.G. Ballard te verfilmen. Het eindresultaat is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Het verhaal

High-Rise speelt zich af in een veertig verdiepingen tellend flatgebouw waar mensen niet alleen wonen, maar waar ze ook hun boodschappen doen, sporten en samenkomen. De elite en de architect van het imposante gebouw wonen op hogere verdiepingen en de gezinnen met kinderen en ‘gewone mensen’ wonen lager en direct blijkt al dat deze lagere klasse meer problemen met het gebouw te ondervindt. De bewoners lijken niet eens meer door te hebben hoe disfunctioneel de verhoudingen onderling zijn, maar de ervaringen van nieuweling Dr. Robert Laing, die gespeeld wordt door Thor acteur Tom Hiddleston, tonen ons dat er een flinke klassenstrijd gaande is die steeds meer vernieling en excessief geweld en seks met zich meebrengt.

De boel escaleert uiteindelijk over een discussie wat van wie is en de ongelijkheid wat betreft privileges. Hoewel er nooit echt duidelijk wordt wat de geschiedenis is van het gebouw, de hoofdrolspeler, hoe alle ellende is begonnen en hoe het nu verder moet met het imposante gebouw, is de reis in deze belangrijker dan de bestemming.

Uitvoering

Ondanks dat het verhaal wat vaag en onaf voelt is de uitvoering nagenoeg perfect. De film is intrigerend en onverwachts en je aandacht wordt goed vastgehouden door het feit dat je steeds meer te zien krijgt van het gebouw en zijn bewoners. High-Rise begint vrij mysterieus met de muziek van een strijkorkest en dat geeft de film meteen een soort van theatraal en sprookjesachtig gevoel mee. De aandacht voor details is uitmuntend en de soms surrealistisch mooie sets en beelden, die ook nog eens regelmatig vanaf bijzondere hoeken worden gefilmd, maken zelfs van het lugubere een kunstuiting. Jammer is dat de film aan het einde zo bizar, absurd en rommelig wordt dat je aandacht een beetje verslapt omdat er teveel verschillende dingen tegelijkertijd gebeuren.

Grote namen

De hoofdrollen in deze film worden niet gespeeld door de minsten. Ik noemde al even Tom Hiddleston als de nieuwste aanwinst van het bijzondere gebouw. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd Jeremy Irons, die de mysterieuze architect Royal vertolkt en met zijn manier van acteren ook echt als een soort koning overkomt. Een andere bekende kop is The Hobbit en Dracula Untold acteur Luke Evans, die als iemand van de lagere klasse op een vrij agressieve manier zijn eigen plek binnen het gebouw probeert op te eisen. Twee goed acterende vrouwen die we regelmatig in High-Rise zien opduiken zijn de prachtige Foxcatcher actrice Sienna Miller en Mad Men actrice Elisabeth Moss, die beide een belangrijke band lijken te hebben met de twee mannelijke hoofdrolspelers.

Oordeel

High-Rose is opwindend, schokkend, warrig en intrigerend en dit blijkt uiteindelijk een perfecte combinatie te zijn. Hoewel de film door de rommelige tweede helft wat minder sterk is blijft High-Rise toch een boeiend surrealistisch kunstwerk met een geweldige cast.

Mysterieus en prachtig uitziend drama met een geweldige cast
 • 7/10
  High-Rise - 7/10
7/10

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marcia 8 oktober 2017 at 12:10

  Helemaal eens met deze recensie! De film wist me enerzijds enorm in de war te brengen, maar anderzijds is het echt een visueel pareltje 🙂

 • Reply nicole 7 december 2017 at 11:33

  Dit klinkt als een bijzondere film. Het gegeven vind ik leuk, maar dat het ‘warrig’ is schrikt me af.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.