Films / Series / Televisie

Review: Murder on the Orient Express

16 november 2017

Na twee eerdere verfilmingen van het beroemde boek uit 1934 van de Engelse detectiveschrijfster Agatha Christie, is het dit jaar aan Kenneth Branagh (Wallander, Dunkirk) om de hernieuwde versie Murder on the Orient Express niet alleen te regisseren, maar om ook de hoofdrol van speurneus Hercule Poirot te vertolken. Hoewel er een ware sterrencast is verzameld voor deze film, is dat uiteraard geen garantie voor succes.

Het verhaal

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het boek nooit heb gelezen en nog geen eerdere verfilmingen heb gezien. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat ik volledig zonder voorkennis deze film kon gaan kijken en vervolgens beoordelen.

Murder on the Orient Express begint met een introductie van onze hoofdrolspeler Poirot, die geacht wordt een gecompliceerde strafzaak op te lossen door op de kleinste details te letten. Hij is inmiddels zeer bedreven in het opmerken van belangrijke dingen om de juiste dader aan te kunnen wijzen. Dus wanneer er een moord wordt gepleegd in de trein waarin hij zit richting Londen, is hij dan ook degene die te midden van twaalf andere reizigers de dader moet proberen te ontmaskeren.

Goed begin

Na het zien van de trailer van dit mysterie ging ik vol goede moed naar de bioscoop, want naast de geweldige cast en het snelle tempo zagen de eerste beelden er geweldig uit. Helaas is deze de trailer (zoals wel vaker gebeurd de laatste jaren) zeer misleidend. De film begint wel heel sterk en zowel het tempo als het introduceren van alle karakters wordt op een goede en intrigerende manier gedaan. Het is dan ook goed opletten wat er in elke uithoek van het scherm gebeurd, zodat je geen enkel personage mist. Daarnaast wordt het eerste deel voorzien van een bijna magische soundtrack die wel iets wegheeft van de muziek uit de Harry Potter films.

Zwak verloop

Het probleem begint wanneer Poirot na de bewuste moord in de trein met zijn onderzoek start en de reizigers stuk voor stuk aan een vragenvuur onderwerpt. De balans raakt hierbij volledig zoek, want de achtergrond van de verdachten wordt onderbelicht, waardoor je vooral meer over de detective zelf te weten komt. Sommige passagiers fungeren hierdoor regelmatig meer als bijfiguren dan belangrijke moordverdachten. Dit komt de spanning niet ten goede en hierdoor is het verdomde moeilijk om jezelf onder te dompelen in het verhaal en zelf de detective uit te hangen. Je komt te weinig te weten om het je echt te laten boeien en je uit de laten vogelen wat er nu precies is gebeurd. Daarnaast gaan sommige scenes onnodig lang door, terwijl er aan andere gebeurtenissen en gesprekken veel te snel voorbij wordt gegaan.

Het acteerwerk in deze film is heel wisselend, want een deel van de cast neigt regelmatig naar te theatraal en dat maakt ongeloofwaardig. In dit geval heb ik het dan met name over Johnny Depp en Michelle Pheiffer. Gelukkig maken het spel van onder andere de hoofdrolspeler, Beauty and the Beast acteur Josh Gad en de charmante Star Wars actrice Daisy Ridley een hoop goed.

Visueel pareltje

Eerlijk is eerlijk, de film ziet er gelukkig wel geweldig uit. Zowel de sets als de kostuums zijn tot in de kleinste details uitmuntend en ademen overtuigend de charme en de sfeer van de jaren ’20. Daarnaast zijn de beelden regelmatig vanuit verrassende hoeken geschoten, iets wat de film visueel nog interessanter en boeiender maakt. De regisseur maakt ook handig gebruik van alle aspecten van de trein. Een goed voorbeeld hiervan is het glas, waardoor je sommige acteurs tijdens scenes vaak dubbel ziet en wat het gevoel geeft dat ze meerdere gezichten en dus wat te verbergen hebben. Een ander leuk detail is dat alle gebeurtenissen in het verleden in zwart-wit worden getoond, wat niet alleen duidelijkheid verschaft, maar ook het tijdsbeeld versterkt.

Conclusie

Murder on the Orient Express mag er dan prachtig uitzien, wat mij betreft is het een slecht uitgevoerde versie die qua inhoud gedateerd aanvoelt en regelmatig veel te langdradig en saai is. Ik ben wel blij dat er gekozen is voor goede acteurs, want anders was deze film nog een stuk slechter geweest.

Prachtig uitziende, maar zeer overbodige en bij vlagen ontzettend saaie verfilming van een klassieker
 • 4/10
  Murder on the Orient Express - 4/10
4/10

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply De Protagonisten (m) 16 november 2017 at 11:58

  Oew at is wel laag. Ik ben ook een beetje bang dat de trailer al bijna het hele verhaal vertelt, met uitzondering van het einde. Toch is een mysterieuze film op zijn tijd nog wel leuk. Een soort Cluedo is dit 🙂

 • Reply Robin 16 november 2017 at 20:51

  De beelden waren prachtig. Je verwoord het helemaal zoals het is. Ik miste echt de spanning.. En na een paar ondervragingen schoot de ‘dader’ al door mijn hoofd.. Het is geen film die ik snel nog een x opzet, helaas, want de cast is top.

  • Reply Patricia 17 november 2017 at 13:04

   Ik ben het volledig met je eens en het blijft zo zonde dat een film die er zo goed uitziet en zo’n topcast bevat zo saai is 🙁

 • Reply Myrthe 16 november 2017 at 22:58

  Jammer dat je er niet zo enthousiast over bent Ik heb de film nog niet gezien, maar ik kijk er wel erg naar uit! Het decor van de film lijkt me erg mooi ook 🙂

  • Reply Patricia 17 november 2017 at 13:03

   Het decor is prachtig, alleen het verhaal schiet heel erg tekort 🙂

 • Reply julia 21 november 2017 at 15:51

  Kende de hele film nog niet. Hmm geen topper dus wat je wel zou verwachten met deze cast. Misschien leuke achtergrondfilm maar dus niet een om een hele filmavond omheen te maken.

 • Reply Melissa 21 november 2017 at 15:54

  Jammer dat hij niet zo enthousiast over bent. Ik ken de film niet maar als ik hem google lijkt het mij ook niet echt een leuke film

 • Reply Malou 21 november 2017 at 15:56

  Ah wat jammer zeg… Bij zo’n zwak verloop haak ik vaak af!

 • Reply Mirjam 21 november 2017 at 16:03

  Ooh jammer zeg! Hey leek me juist zo’n leuke film! Goed dat ik dit nu weet, want nu verwacht ik er minder van als ik ‘m ga kijken.

 • Reply Kiki 21 november 2017 at 16:27

  Ik zat er nog aan te twijfelen om er heen te gaan, maar nu ik dit lees, wacht ik wel totdat hij op dvd is 🙂

 • Reply Susan 21 november 2017 at 16:48

  Nou, ben benieuwd! Houd wel van de “stijl” films… Verder doet Orient Express me altijd denken aan lekker eten, want in de buurt zit een restaurantje wat zo heet, haha!

 • Reply Lisanne 21 november 2017 at 19:50

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eerder van deze film had gehoord! De beelden zien er prachtig uit en de muziek klinkt ook mooi. Jammer dat dat eigenlijk het enige goede aan de film is, had dan ook wel op een goed verhaal gehoopt…
  Fijne review!

 • Reply nicole 22 november 2017 at 08:51

  Super goede review! Daar houd ik van. Ik ken het verhaal en heb eerdere versies van deze film gaan zien. Deze sla ik dus lekker over.

 • Reply Amylia 22 november 2017 at 20:09

  oeioeioei, 4/10 da’s een mindere! heb je een favoriet die ik dringend moet zien?

  • Reply Patricia 22 november 2017 at 21:01

   Hmm.. op dit moment is het vrij treurig in de bioscoop. Ik vond Blade Runner 2049 heel bijzonder en eerdaags komt er een nieuwe Pixar film uit (Coco) die vanuit Amerika al heel veel goede kritieken krijgt 🙂

 • Reply Maddy 22 november 2017 at 23:09

  O he jammer. Leek me wel een mooie film

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.