Films / Series / Televisie

Review: Nightcrawler

3 juli 2017

Nightcrawler is een film over de duistere wereld van de nachtelijke misdaadjournalistiek in Los Angeles en is het regiedebuut van scenarioschrijver Dan Gilroy. De film kreeg tijdens zijn eerste vertoning op het Toronto International Film Festival al meteen veel lovende kritieken en ik kan je alvast verklappen dat die geheel terecht waren!

Het verhaal

Nightcrawler volgt de aparte en ambitieuze Lou Bloom (Jake Gyllenhaal), die door de economische crisis maar moeilijk aan een baan kan komen en zijn geld bij elkaar sprokkelt met de verkoop van gestolen goederen. Als hij op een nacht bij toeval stuit op een filmploeg die een ongeluk aan het filmen is, besluit hij zijn leven drastisch om te gooien. Hij is zo gefascineerd door wat hij ziet, dat hij de cameraman vraagt of hij nog personeel kan gebruiken. Na een botte afwijzing besluit Lou om voor zichzelf te beginnen.

Met behulp van zijn oude skills regelt hij een politiescanner en een videocamera en begint hij vol enthousiasme en overgave met zijn nieuwe baan als ‘nightcrawler’. Hij beseft zich maar al te goed dat hij in tegenstelling tot zijn concurrenten nog geen contacten heeft in televisiewereld en dat hij op zoek moet gaan naar afnemers van zijn opnames. Wanneer televisieproducente Nina hem, na het zien van één zijn reportages, de kans geeft om exclusief beelden voor haar te gaan leveren aarzelt Bloom geen moment. Omdat hij de beste en meest exclusieve beelden wil schieten en het Nina alleen maar om de kijkcijfers gaat, denken ze al snel de ideale zakenpartner in elkaar gevonden te hebben. Lou gaat echter al snel op zoek naar de grenzen binnen zijn nieuwe werk om zijn reportages te verkopen en gaat daar, door zijn drang om de beste te willen zijn, al snel overheen. Dit neemt gedurende de film dan ook steeds ernstigere vormen aan.

Bijna perfect

Het verhaal van Nightcrawler zit goed in elkaar, loopt lekker door en is soms echt heel spannend. De film is regelmatig ook heel erg grappig, want de knulligheid waarmee Bloom bijvoorbeeld zijn eerste reportages schiet, maar ook zijn bizarre acties en uitspraken, zorgen voor een aantal hilarische momenten. Enige minpunt is dat het eind van het verhaal wat is afgeraffeld en ook de conclusie wat kort door de bocht is.

Duidelijk is dat er extra veel aandacht is besteed aan de compositie binnen de shots en de belichting. Dit zorgt voor prachtige, maar vooral krachtige beelden die, ondanks dat ze vooral in de nacht zijn geschoten, geweldig tot hun recht komen. Het duistere karakter van de film wordt hierdoor alleen maar meer versterkt. Dit alles wordt afgewisseld met prachtige overzichtsshots van Los Angeles.

Uitmuntend acteerwerk

Lou Bloom wordt gespeeld door acteur Jake Gyllenhaal, die naast de hoofdrol ook een deel van de productie van deze film op zich heeft genomen. Gyllenhaal heeft al flink wat films op zijn naam staan. Hij heeft zijn veelzijdigheid inmiddels allang bewezen met rollen in films als Donnie Darko, Zodiac, Source Code, End of Watch en Enemy. De rol van de ambitieuze, slimme, uiterste gehaaide, manipulatieve en flink verknipte Bloom speelt hij werkelijk fantastisch. Zijn blikken spreken vaak boekdelen en de rol is hem op het lijf geschreven. Gyllenhaal moest voor deze rol tevens flink wat afvallen, zodat zijn uiterlijk nog beter bij zijn creepy personage zou gaan passen. Dit is heel goed gelukt, want door zijn magere lijf, grote en bijna uitpuilende ogen die heel indringend kunnen kijken en zijn gladde wat te lange haar, is de bekende acteur bijna onherkenbaar getransformeerd.

Zijn hulpje Rick wordt gespeeld door de vrij onbekende Riz Ahmed (The Road to Guantanamo, Four Lions). Ahmed heeft een goede chemie met Gyllenhaal en speelt de rol van de nerveuze en ietwat naïeve jongen heel overtuigend. Zijn uitdrukkingen en blikken zeggen vaak genoeg. Een echte band hebben de personages in de film echter niet, aangezien Lou niet echt in staat lijkt te zijn een oprechte connectie met mensen te maken. Daarnaast lijkt hij geen gevoelens van angst, schuld en schaamte te kennen en gaat het hem vooral om zijn eigen gewin en het grotere doel wat hij lijkt na te streven.

Televisieproducente Nina wordt gespeeld door actrice Rene Russo, die onder meer bekend is geworden van films als Outbreak, Ransom en The Thomas Crown Affair en na jarenlange afwezigheid in deze film overtuigend een keiharde zakenvrouw weet neer te zetten.

Conclusie

Nightcrawler is een briljante, originele en spannende misdaadtriller met prachtige shots en geweldige acteerwerk, maar is door het wat afgeraffelde einde helaas net niet perfect. Desondanks behoorde deze film tot mijn grote favorieten van 2014 en ik raad dan ook iedereen die op zoek is naar een fascinerende thriller aan om Nightcrawler zeker een kans te geven.

Bijna perfecte, geweldig geacteerde en bijzondere misdaadthriller
 • 9/10
  Nightcrawler - 9/10
9/10

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply De Protagonisten (m) 3 juli 2017 at 09:39

  Helemaal. Mee. Eens!

 • Reply Noah Meeuws 3 juli 2017 at 11:37

  Één van de allerbeste films die ik ooit heb gezien! Echt een pareltje die iedere filmliefhebber gezien MOET hebben 🙂

 • Reply Daan 5 juli 2017 at 22:59

  Mee eens, geweldige film!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.