Films / Series / Televisie

Review: Parade

20 augustus 2017

Al 25 jaar is De Parade DÉ plek voor theater minnend Nederland om tijdens de zomer in aanraking te komen met (nieuwe) creatieve en excentrieke theatermakers en te genieten van een hapje en een drankje op een aantal mooie plekken in Nederland. Het grootste reizende theaterfestival ter wereld strijkt ieder jaar vanaf juni neer in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam en is zowel bij publiek als artiesten zeer geliefd.

Een kijkje in de spreekwoordelijke keuken

Voor de documentaire Parade heeft filmmaker Ferri Ronteltap de bedenkers en medewerkers van het festival, inclusief een aantal artiesten, gevolgd en krijg je als kijker in iets minder dan anderhalf uur te zien hoe De Parade is ontstaan en wat er aan voorbereidingen aan vooraf gaat. Ook krijg je te zien hoe het er op het moment dat de festiviteiten van start gaan zowel voor als achter de schermen aan toegaat.

De uitvoering

Hoewel de documentaire goed in elkaar zit en de passie van zowel de organisatoren als de artiesten duidelijk naar voren komt, raakte de film bij mij persoonlijk geen gevoelige snaar en vond ik hem bij vlagen helaas wat saai. Ik miste de originaliteit en de spanning die bij bij de voorstellingen op de parade zelf wel te voelen zijn en de film voelde dan ook soms wat te simpel. Desalniettemin vond ik het heel bijzonder om te weten te komen wat zowel de organisatoren als de theatermakers drijft om deel uit te willen maken van dit rondreizende evenement en te horen hoe het idee ooit is ontstaan en uitgewerkt. Daarnaast had ik er geen idee van dat theatermakers daadwerkelijk hun ideeën moeten pitchen en er zoveel aanvragen zijn dat er elk jaar heel veel artiesten teleurgesteld moeten worden door de organisatie.

Door dit alles is deze documentaire dan ook zeker de moeite waard om te gaan zien voor iedereen die wel eens naar De Parade is geweest of nieuwsgierig is naar wat dit festival zo bijzonder en geliefd maakt.

Een bijzonder kijkje in de keuken van festival De Parade
  • 6/10
    Parade - 6/10
6/10

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jorn de Koning 27 augustus 2017 at 17:56

    Je hebt me weer eens nieuwsgierig gemaakt 🙂

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.