Films / Series / Televisie

Review: Paterson

6 juni 2017

In Paterson maken we kennis met de gelijknamige buschauffeur, die houdt van de routine in zijn werk en zijn leven in het algemeen. Niet alleen zijn naam is Paterson, ook de kleurloze stad waarin hij rondrijdt draagt deze naam. De film bestrijkt een week van zijn leven, waarin zijn oude vertrouwde routine enigszins wordt onderbroken door een aantal onverwachte gebeurtenissen en de creatieve uitspattingen van zijn vriendin, waar hij ontzettend van houdt. Hoe Paterson omgaat met deze veranderingen is echt hartverwarmend en het maakt van deze film soms een bijna poëtisch liefdesverhaal.

Eenvoudig en nobel

Hoewel het simpele en voor een buitenstaander zelfs saaie leven van Paterson niet veel om handen lijkt te hebben, neemt het karakter alles wat er om hem heen gebeurd in zich op en ziet hij de mooie dingen in het alledaagse. Hij is tevreden met zijn bescheiden bestaan zonder elektronica en uit zijn observaties door het schrijven van poëzie. Zijn teksten onthullen dat hij dieper over dingen nadenkt en meer geniet van alles om zich heen dan dat je in eerste instantie zou denken.

Dit in tegenstelling tot zijn vriendin, die juist vindt dat alles in het leven interessanter moet zijn en worden gemaakt, inclusief zijzelf. Ze gaat soms zo op in haar eigen wereld en haar eigen activiteiten dat ze Paterson bijna dwingt om zijn oude vertrouwde ritme achter zich te laten en in ieder geval te accepteren dat zijn routine wordt doorbroken door haar nieuwe ideeën en creaties. De acceptatie van Paterson richting zijn vriendin, maar zeker ook andersom, is een uiting van de mooie en oprechte liefde tussen de twee. Paterson is een begripvolle jongen die zijn vriendin wil steunen in haar grillen en daarmee vooral ontzettend lief is voor haar.

Conclusie

De soundtrack van deze film is melancholisch en simpel, maar ook boeiend en diepzinnig en daarmee perfect passend. Girls en Star Wars: The Force Awakens acteur Adam Driver is geweldig gecast als de ontwapenende Paterson en hij weet de kwetsbaarheid van zijn karakter uitmuntend neer te zetten. Wat deze film vooral zo bijzonder maakt is zijn eenvoud en het feit dat het je doet beseffen dat schoonheid vaak in de kleine en ogenschijnlijk onopvallende dingen in het leven te vinden is.

De DVD van deze bijzondere film is inmiddels te kopen en bevat uitstekende beeld- en geluidskwaliteit.

Ik wil Remain in Light graag bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Een film die groots is in zijn eenvoud
  • 8/10
    Paterson - 8/10
8/10

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Paul 6 juni 2017 at 13:05

    Klinkt interessant!

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.