Persoonlijk / Lifestyle

Review: Purpuz Planner 2020 -> Een complete planner die tevens gratis te gebruiken is

16 januari 2020

Sinds ik weet dat ik zowel autisme als ADHD heb, is plannen voor mij belangrijker dan ooit. Door mijn autisme wil ik zoveel mogelijk weten waar ik aan toe ben om mijn energie te kunnen sparen en mezelf voor te bereiden op afspraken en taken die eraan zitten te komen. Mijn chaotische ADHD brein schopt de boel echter vaak flink in de war, waardoor ik dingen snel vergeet en moeite heb met dingen afmaken en een overzicht maken van wat er moet gebeuren gedurende een week. Het invullen en werken met een planner is voor mij dan ook inmiddels iets waar ik niet meer zonder kan en waardoor mijn dagen, weken en maanden een stuk overzichtelijker en productiever zijn geworden.

Wat is de Purpuz Planner?

De Purpuz Planner is ontstaan uit een noodzaak om dromen na te jaren en overzicht te creëren. Clen Verkleij, de bedenker van deze planner, heeft na een burn-out een manier bedacht om weer orde in de chaos te scheppen en wilde alles op alles zetten om zijn doelen te behalen, zonder weer terug te vallen in zijn oude, destructieve gewoontes. Daarmee was de Purpuz Planner geboren en ook leuk om te vermelden is dat Clen heel erg begaan is met en persoonlijk betrokken is bij de gebruikers van zijn planner. Hij heeft zelfs op Facebook een groep opgericht met de passende naam ‘Purpuz Clan’, om gebruikers met zowel hem als andere gebruikers in contact te laten komen om tips uit te wisselen over de planner en het gebruik ervan. Ja, dat zal deels een hele handige marketingstrategie zijn en ik vermoed dat er ook nog extra personeel achter deze slimme ondernemer zit, maar na zelf contact te hebben gehad met Clen kan ik alleen maar concluderen dat zijn passie oprecht is. 

-> Link naar de Facebook groep

Wat kan je doen met de planner?

Deze planner is naast een agenda ook een goed uitgedachte manier om zowel kleine doelen als grote dromen op te delen in behapbare en duidelijke taken, die ervoor kunnen zorgen dat je op een realistische en effectieve manier aan de slag kan gaan. Op onderstaande foto zie je de verschillende onderdelen die de planner bevat. Je begint dan ook met het opschrijven van je visie voor het komende jaar (of jaren) en maakt een doel of droom concreet door deze uiteindelijk op te delen in duidelijke stappen die je direct in je weekplanning kan zetten. Het fijne is dat er achterin de planner nog een aantal extra werkbladen, inclusief lege pagina’s, zitten om nog meer doelen uit te werken. 

Extra werkbladen

Ik heb zelf zowel de Purpuz Map als het Purpuz Plan en het Purpuz Pad voor een aantal van mijn doelen al ingevuld. Ik kan het volledige overzicht daarvan helaas niet met jullie delen, want er staan een aantal doelen op die deels iets te persoonlijk zijn, maar ook een groot doel dat ik nog even geheim wil houden. Ik kan jullie echter wel alvast een voorbeeld geven van een uitwerking aan de hand van een grote droom van mij die ik dit jaar in vervulling wil laten gaan.

Op mijn Purpuz Map heb ik geschreven dat ik aan het einde van dit jaar graag mijn familie in Australië zou willen bezoeken. Dit vergt flink wat voorbereiding en ik vind het door mijn ADHD lastig om een concreet plan te maken. Mijn autistische kant wil zoveel mogelijk weten waar het aan toe is en of dit überhaupt een haalbaar doel is, voordat ik mezelf er volledig aan overgeef. Ik heb nog nooit in mijn eentje zo’n verre reis gemaakt en 90% van mijn familieleden  in het verre land heb ik nog nooit in het echt ontmoet, dus dit is voor mij een flinke sprong in het diepe.

Dit doel heb ik dan ook in subdoelen onderverdeeld in het Purpuz Plan, want ik moet geld sparen, kijken wie en wat ik concreet wil gaan zien als ik daar ben, een vliegticket en misschien wel onderdak regelen voor de dagen dat ik er in mijn eentje op uit ga, maar ik moet ook realistisch zijn over wanneer ik zou kunnen, hoe lang precies en welke familieleden wanneer tijd zou hebben voor een bezoekje.

Het Purpuz Pad zorgt vervolgens voor het kleiner maken van de subdoelen. Als voorbeeld neem ik even de reis. Concrete stappen zijn daarbij dat ik pasfoto’s moet maken om vervolgens een nieuwe paspoort aan te kunnen vragen. Daarnaast moet ik een toeristenvisum regelen, een fijne backpack of koffer van iemand lenen, een ticket boeken en een lijst maken met wat er allemaal mee moet. Dit zijn dus kleine concrete stappen die nodig zijn om überhaupt op plek van bestemming te komen en door dit allemaal zo bewust uit te schrijven heb ik al direct meer overzicht gekregen in wat ik nog allemaal moet doen de komende maanden. Dit proces kan je vervolgens herhalen bij alle andere subdoelen, om vervolgens al deze concrete taken in je maand- en weekplanning te noteren om het ook daadwerkelijk te gaan doen. 

Dit alles lijkt voor sommige mensen misschien heel omslachtig en tijdrovend en ja, het kost even wat tijd om alles uit te werken, maar het overzicht dat je er vervolgens voor terugkrijgt zorgt voor zoveel rust en enthousiasme over het te behalen doel, dat het de tijd dat je ermee kwijt bent meer dan waard is. Uiteraard hoef je niet direct heel veel dromen en doelen voor jezelf te verzinnen en uit te werken en kan je gedurende het jaar altijd nog dingen toevoegen en daarmee jezelf ook wat extra tijd geven om uit te vinden wat je écht zou willen doen en bereiken. 

Naast het feit dat deze planner dus zeer geschikt is voor het uitwerken van dromen, dient hij uiteraard ook als praktische planner voor elke dag. Een maand begint met een maandplanning en gaat vervolgens verder met weekplanningen. Elke maand eindigt met twee pagina’s vol vragen om terug te kijken naar die maand, maar laat je ook vooruit kijken om het plannen voor de maand erna wat makkelijker te maken. Wat ik zelf een hele fijne toevoeging vind bij het plannen is dat er ruimte is gemaakt in de weekplanningen om week- en dagdoelen te noteren en ook om in het kort even te reflecteren op je dag. Onderaan de pagina’s is er tevens de mogelijkheid om losse to-do’s te noteren en daarbij is een onderscheid gemaakt tussen privé en werk to-do’s.

Gratis?

Nieuwsgierig geworden? In de titel heb je kunnen lezen dat je deze planner ook gratis kan uitproberen en gebruiken en hoewel dat te mooi om waard te zijn klinkt, is het toch echt waar. Ik geef zelf de voorkeur aan de gebonden planner met harde kaft die ik overal mee naartoe kan slepen en misschien jij ook wel. Voor de twijfelaars, mensen zonder budget of degenen die liever met losse bladen werken of misschien niet het hele jaar door een planner willen gebruiken, kan de gratis te downloaden versie wellicht een uitkomst bieden. Clen biedt op zijn site de mogelijkheid om de complete 2020 planner gratis te downloaden. Ook goed om te weten voor iedereen die de fysieke planner wel in huis haalt of al heeft gehaald is dat je op de website altijd gratis extra werkbladen, voor het uitwerken van nog meer doelen, kan downloaden en printen. 

-> Klik hier voor de gratis versie van de Purpuz planner en de extra gratis te downloaden werkbladen 

Conclusie

Er zijn flink wat planners te verkrijgen, maar dit is wat mij betreft de meest uitgebreide en beste als het gaat om het concreet maken van (lange termijn/uitgebreide) dromen en doelen. Het uiterlijk van de planner (zowel van binnen als buiten) is misschien wat saai en zakelijk, maar is gelukkig gemakkelijk op te leuken en eigen te maken met bijvoorbeeld gekleurde pennen en stickers. De planner is met een prijs van 34,99 euro voor degene met grijze omslag en 39,99 euro voor degene met roze omslag niet heel goedkoop. Maar hij is het, door de uitgebreide inhoud inclusief het feit dat je hem het hele jaar gebruikt, zeker waard!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.