Films / Series / Televisie

Review: Senna

26 juni 2019

Na, door het zien van de documentaireserie Formula 1: Drive to Survive op Netflix (klik hier voor de recensie), geïnteresseerd te zijn geraakt in de Formule 1, heb ik onlangs een andere documentaire op Netflix over dit onderwerp bekeken. De naam Ayrton Senna is een naam die ik in tegenstelling tot veel andere grootheden binnen de Formule 1 al wel kende en ik wist tevens dat deze Braziliaanse coureur is omgekomen middels een ongeluk tijdens het racen. Dat was echter ook het enige wat ik van hem wist en daarom besloot ik de film Senna te gaan kijken.

Deze veelgeprezen documentaire gaat over de tien jaar dat de gelijknamige coureur actief was in de competitieve wereld van de autosport en is naast een hele persoonlijke inkijk in zijn leven, ook een kijkje achter de schermen van de harde wereld van de competitie. In Senna wordt de wereld waarin hij zat gelukkig niet geromantiseerd, iets waar ik de serie Formula 1: Drive to Survive wel regelmatig op betrapte. Het toont juist de hardheid van de politiek achter de sport en de kritiek die Senna als gepassioneerd rijder had op bepaalde situaties en beslissingen, die naar zijn mening zeer oneerlijk waren en die zijn beoefening van de sport tegenwerkte.

Wat deze film vooral zo boeiend maakt is dat de regisseur voornamelijk gebruik heeft gemaakt van opnames uit zijn privéleven in combinatie met originele archiefbeelden van zijn race carrière. Dit zorgt voor een overzichtelijk, uitgebreid en intrigerend geheel waarbij je het gevoel krijgt Senna steeds beter te leren kennen. Je ziet zijn blijdschap wanneer hij een race wint in zijn geliefde thuisland, je voelt zijn frustratie wanneer hij door zijn teamgenoot en het politieke spel wordt tegengewerkt, maar ook zijn verdriet als zijn auto’s niet functioneren als gewenst en wanneer mede coureurs verongelukken. De passie waarmee hij zijn sport beoefent is soms bijna tastbaar en het is geweldig om zo’n groot talent in actie te zien en zichzelf volledig te geven voor de uiteindelijke overwinning. Het toont daarnaast het grote hart dat hij had voor ZIJN Brazilië, het land dat hem op handen droeg en hem zag als hun grote trots.

De film eindigt uiteraard met het noodlottige ongeluk dat leidde tot zijn dood op de veel te jonge leeftijd van 34 jaar. Een verschrikkelijke uitkomst die achteraf gelukkig wel heeft geleid tot iets goeds, want sindsdien is er alles aan gedaan om de sport veiliger te maken en is Senna tot nu toe de laatste coureur geweest die tijdens een Formule 1 race is overleden.

De vraag bij dit soort specifieke documentaires is natuurlijk altijd of ze ook de moeite waard zijn om te bekijken als je niks hebt met de Formule 1 of sport in het algemeen. In het geval van Senna zou ik zeggen ja, aangezien het niet alleen een verhaal is over racen, maar juist over passie, gedrevenheid, het nastreven van dromen en het strijden tegen onrecht. Senna is dan ook een krachtig portret over een bijzondere man die op veel mensen een blijvende indruk heeft achtergelaten en nog steeds als groot voorbeeld dient voor vele coureurs die vandaag de dag nog volop actief zijn en met gevaar voor eigen leven de raceauto instappen.

Intrigerende documentaire over Formule 1 legende Ayrton Senna
  • 8/10
    Senna - 8/10
8/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.