Films / Series / Televisie

Review: Source Code

6 maart 2019

In deze actievolle sciencefiction thriller uit 2011 speelt acteur Jake Gyllenhaal de hoofdrol van Kapitein Colter Stevens, een Amerikaanse oorlogsheld. De film begint met Colter die wakker wordt in een trein. Wat hij daar doet en wie de mensen om hem heen zijn is hem echter totaal onduidelijk, want het laatste wat hij zich herinnert is dat hij bezig was met een helikoptermissie in Afghanistan.

Wanneer een onbekende vrouw (Michelle Monaghan) tegenover hem in de trein tegen hem praat alsof ze hem kent en hij er doormiddel van een blik in de spiegel in het toilet achter komt dat hij in iemand anders zijn lichaam zit, raakt hij lichtelijk (understatement) in paniek. Hij krijgt echter niet de kans om erachter te komen wat er precies aan de hand is, want kort na zijn bizarre ontdekking ontploft de trein met alle passagiers, inclusief hijzelf, erin.

Als hij wakker wordt bevindt hij zich tot zijn grote verbazing in een stalen capsule, waar hij in een stoel zit in zijn militaire outfit. Via een monitor wordt hem door commandant Colleen Goodwin (Vera Farmiga) vertelt over een geheime missie die alleen hij kan en ook moet volbrengen. Hij moet terugkeren naar de acht minuten die voorafgingen aan de terroristische aanslag om erachter te komen wie de bom die hij heeft zien ontploffen heeft geplaatst. Dit om een nieuwe aanslag te voorkomen. Het terugkeren gebeurd via het geheugen van de onbekende man die hij in de spiegel zag. Hij kan zo vaak teruggestuurd worden als nodig is om de dader te ontmaskeren. Zijn band met de onbekende vrouw zorgt er na een aantal keer terugkeren echter voor dat hij beslissingen begint te maken die eigenlijk niet bij zijn missie horen.

Source Code is een verrassende film die een goede opbouw heeft, die tot het eind toe spannend blijft en tevens goed in elkaar zit De ontwikkeling die Colter ondergaat in de film wordt door Gyllenhaal uitermate goed neergezet en zijn verbazing, angst, doorzettingsvermogen, maar ook de wanhoop die zijn karakter voelt speelt hij zeer overtuigend. Daarnaast is de chemie tussen hem en de twee vrouwen in de film geweldig en is het ook fijn om kort even te kunnen genieten van het fijne acteerwerk van Westworld acteur Jeffrey Wright.

Goed uitgevoerde en intense thriller
  • 8/10
    Source Code - 8/10
8/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.