Films / Series / Televisie

Review: Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

11 december 2017

Vandaag een review van de tot nu toe laatste film van de originele Star Wars saga die komende week wordt gevolgd door een achtste deel. Uiteraard schrijf ik deze review zonder spoilers, want ook al zullen veel mensen deze film al gezien hebben, sommige van jullie zullen misschien nog onwetend zijn en er is niks zo vervelend als iemand die op voorhand het verhaal en het plot van een film weggeeft.

Het verhaal

Wat je al wel zou kunnen weten aan de hand van de twee belangrijkste en redelijk spoilervrij trailers en wat ik je dus wel kan en ga vertellen, is dat het verhaal zich 30 jaar na de gebeurtenissen in Return of the Jedi afspeelt. Laten we beginnen met Finn, een Stormtrooper die lid is van The First Order, maar heeft besloten deze te verlaten. Hij komt vervolgens op de planeet Jakku terecht, waar hij een vrouw met de naam Rey tegen het lijf loopt. Deze twee personages raken verwikkeld in een hele reeks zaken en avonturen die ze van tevoren nooit hadden kunnen zien aankomen.

In de trailers heb je ook al kunnen zien dat er een aantal oudgedienden zullen terugkeren en dat we uiteraard ook te maken krijgen met een aantal (nieuwe) slechteriken, waarvan Kylo Ren in eerste instantie het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Meer ga ik je niet over het verhaal vertellen, want dat zou zonde zijn. Het enige wat ik nog wel kan melden over het verhaal is dat het verrassend is en goed in elkaar zit. Ik heb een aantal keren tijdens het kijken van de film onbewust hardop een reactie gegeven, wat altijd een goed teken is, aangezien dat aangeeft dat ik volledig in de film werd gezogen. Hoewel er een aantal dingen wel lopen zoals je verwacht en doen denken aan een eerdere Star Wars film, is dat uiteindelijk totaal niet storend en doet het niks af aan het plezier wat je aan deze film kan beleven.

De uitvoering

Naast het feit dat het met het verhaal dik in orde is, is er op de andere aspecten van de film ook weinig aan te merken. Regisseur J.J. Abrams, de man achter de nieuwere Star Trek films, Mission: Impossible III en de geweldige serie Lost, heeft de verwachtingen meer dan waargemaakt. De film is prachtig geschoten, er zitten adembenemend mooie shots in en de actiescènes zijn spectaculair en soms lekker rauw, met als persoonlijk hoogtepunt een belangrijk lightsaber gevecht.

In tegenstelling tot de drie films die na de originele trilogie verschenen zit deze film niet vol met CGI beelden. Dit zorgt voor een prachtige en geloofwaardige wereld, waarbij je goed kan zien dat bepaalde sets en schepen ook echt door mensen gemaakt zijn in plaats van door de computer. Er is één probleem met deze realiteit, want de twee enige karakters die wel middels CGI en Motion Capture technieken tot leven zijn gebracht vallen daardoor extra op. Hoewel dit jammer is, zorgt dit gelukkig niet echt voor een probleem binnen het grote geheel. De soundtrack is net als in de oude films gemaakt door John Williams wat, naast een extra dimensie voor de kijker, bij de fans zal zorgen voor een vertrouwd gevoel.

De acteurs

Hoewel het leuk is om een aantal oude bekenden terug te zien, stelen de nieuwkomers in deze film toch wel echt de show. Dit waren de eerste grote filmrollen voor zowel John Boyega en Daisy Ridley, die in de film respectievelijk als Finn en Rey te zien zijn. Dit zijn twee acteurs die beide weten te overtuigen in elke scene waar ze inzitten. Hun gezichten spreken vaak boekdelen en daarnaast komt het karakter van Boyega vaak heel grappig uit de hoek.

Kylo Ren is na het zien van de film nog steeds mijn favoriete slechterik. Het geweldige aan hem is, is dat hij geen eendimensionaal karakter is en mij met één bepaalde persoonlijke tekortkoming regelmatig aan het lachen heeft gemaakt. Girls en Paterson acteur Adam Driver speelt de slechterik uitmuntend en geeft het karakter de nodige diepgang die ervoor zorgt dat je meer van hem wilt gaan zien in volgende films. Ex Machina en The Revenant acteur Domhnall Gleeson speelt een andere ‘bad guy’ met de naam General Hux. Een karakter dat we niet heel veel te zien krijgen, maar Gleeson is vooral in één bepaalde scene uit de film wel zeer indrukwekkend en overtuigend. De rol van Game of Thrones actrice Gwendoline Christie als de eerste vrouwelijke Stormtrooper Captain Phasma viel helaas wat tegen, maar naar alle waarschijnlijkheid zal zij in het volgende deel veel vaker te zien gaan zijn.

Van de oudere acteurs viel vooral Harrison Ford als Han Solo heel erg op. Hij is in staat gebleken zijn karakter dezelfde ‘attitude’ mee te geven als in de eerdere films. Het karakter heeft gelukkig geen onnodige bijrol, maar fungeert als een belangrijke factor in het grote verhaal. Ik had mijn bedenkingen bij de nieuwe robot BB-8, maar die twijfels waren volledig onterecht. Naast het feit dat hij er ontzettend schattig uitziet, zijn de makers perfect in staat gebleken de robot relevante emoties te laten tonen. Hij doet niet onder voor legendarische karakters als R2D2 en C-3PO en hij is soms ook echt heel erg grappig.

Het einde zal niet iedereen plezieren, want het laat je achter met heel veel onbeantwoorde vragen. In mijn ogen was dit open einde juist het meest geweldige wat de regisseur had kunnen doen, want ik kijk nu al uit naar het volgende deel dat deze week zal verschijnen.

Conclusie

The Force Awakens is de perfecte blockbuster voor zowel liefhebbers van de oude films, als mensen die de franchise nog niet of pas net hebben ontdekt. Het intrigerende verhaal, de prachtige shots en het uitmuntend acteerwerk zorgen ervoor dat ik deze film ondanks zijn kleine tekortkomingen officieel heb uitgeroepen tot mijn favoriete film van het jaar 2015.

Geweldige Star Wars film die eer doet aan de originele trilogie
 • 9/10
  Star Wars: The Force Awakens - 9/10
9/10

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Paul 17 mei 2017 at 11:19

  We zitten op één lijn! 🙂 Ook mijn favoriet van 2015.

 • Reply Marlies 11 december 2017 at 13:53

  Ok, nu word ik toch wel enthousiast. Ik ben zelf niet de grootste Star Wars liefhebber, maar misschien dat ik deze toch ga kijken.

 • Reply Elke 11 december 2017 at 14:53

  Ok, shame on me maar ik heb deze nog nooit gezien… Dus deze komt zeker op mijn to watch list want je hebt me hier veel te benieuwd naar gemaakt! Zeker omdat het verhaal me top lijkt!

 • Reply Marion 11 december 2017 at 14:54

  Ik heb helemaal niets met Starwars films.

 • Reply Vera 11 december 2017 at 15:01

  Ik ben totaal geen fan van starwars en heb er eigenlijk ook nog niks van gezien. Ben benieuwd hoelang ze nog films gaan maken..

 • Reply Lynn 11 december 2017 at 15:07

  Oeh ja! Ik kan niet wachten!
  Ben een echte scifi geek 🙈

  Xx

 • Reply Hanneke 11 december 2017 at 15:37

  Ik heb werkelijk niks met deze films, heb het geprobeerd maar het trekt me gewoon niet 🙂

 • Reply Suzanna 11 december 2017 at 16:02

  Ik heb afgelopen weekend net nummer 1 Phantom Menace, dus ik hoop dat ik ooit zover kom dat ik ook dit deel kan zien, haha!

 • Reply Eline 11 december 2017 at 16:05

  Zelf ben ik niet zo’n grote fan van Star Wars, omdat ik het gewoon niet goed ken… ondanks dat ik samenwoon met iemand die elke scène uit zijn hoofd kent. Deze week staan er voor manlief twee avonden gepland om de nieuwe film te bekijken. 🙂

 • Reply Sabine 11 december 2017 at 16:42

  Ik ben niet echt fan hiervan. Het is gewoon niet mijn ding, maar ik ken super veel mensen die Star Wars echt geweldig vinden!

 • Reply Malou 11 december 2017 at 17:05

  Deze ken ik nog niet, en ik moet zeggen dat ik sowieso nog niks van Star Wars heb gezien…

 • Reply Kristof 11 december 2017 at 17:20

  Heerlijke film! Heb hem in de cinema al gezien. Het was toen een premiere dus Prinses Leila liep er ook rond 🙂

  Heb gezien dat hij nu ook op Netflix staat dus binnenkort kijk ik hem nog wel eens

 • Reply Wanda 11 december 2017 at 18:12

  Ik heb ooit een poging gedaan voor deel 1 maar het is gewoon niet mijn genre. Ik vind de films wel heel kunstig gemaakt met al die effecten en dergelijke maar het is geen film waar ik voor naar de bioscoop ga.

 • Reply MC Kleuver 11 december 2017 at 18:53

  Dat is een hele goede recensie van deze film! Ikzelf ben heel benieuwd naar de serie. Nog nooit gezien, oeps.

 • Reply sanne 11 december 2017 at 21:45

  Sorry ik heb nog nooit een star wars film gekeken. Is niet echt mijn ding.

 • Reply Melissa Krijns 12 december 2017 at 00:42

  Vind dit dus echt niks aan. Maar mijn vriend wel. Zal het hem even doorgeven

 • Reply Debbythechocoholic 12 december 2017 at 11:12

  Ik ben een echte Star Wars fan! BB-8 vind ik zo een schattige droid, zou hem gerust in huis nemen haha!
  Gisteren ben ik naar The Last Jedi gaan zien (avant première), je MOET hem zien! De film is zo spannend, ik ben fan!

 • Reply Madelon -Meer Met Mama 12 december 2017 at 12:02

  Ik ben zelf eigenlijk helemaal geen star wars fan. Maar ik vind wel dat je een mooie recensie geschreven hebt!

 • Reply Mariëlle | Me-licious 12 december 2017 at 12:14

  Vroeger had ik helemaal niks met starwars en alles wat science fiction was. Nu ik wat ouder word kan ik de films zeker wel waarderen al zullen het nooit één van mijn favorieten worden 😉

 • Reply Sytse - Het Groene Broertje 12 december 2017 at 18:07

  Dit klinkt goed! Ik ben zelf niet zo’n fan, maar mijn meneer wel en ik moet verplicht mee. Zo te lezen is het geen straf!

 • Reply Sytse - Het Groene Broertje 12 december 2017 at 18:08

  Oh wacht, deze heb ik al gezien! Je merkt het, ik ben geen fan. Ik moet naar die nieuwe van meneer. Hahah

 • Reply Marie-Lise (reislustig.be) 12 december 2017 at 21:57

  Oh Wow, ik dacht even dat je all The Last Jedi gezien had 🙂
  Ik deel je mening over Kylo Ren; hij is ook mijn favoriete “slechterik”, en vooral dan ook in zijn dynamiek met Rey. Vrijdag ga ik naar de volgende film, en ik kan niet wachten (al weet ik wel al erg veel spoilers).

 • Reply Armande.net 12 december 2017 at 22:15

  Ik kijk wel altijd, want mijn man is gek op die dingen, maar ik moet bekennen dat ik de draad van het verhaal al jaren kwijt ben. Maar I am enjoying the ride. 😀

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.