Films / Series / Televisie

Review: Stonehearst Asylum

7 april 2017

Stonehearst Asylum is een thriller die gebaseerd is op het korte verhaal The System of Doctor Tarr and Professor Fether uit 1845 van schrijver Edgar Allan Poe. Poe was een Amerikaanse schrijver en dichter die leefde van 1809 tot 1849 en die met zijn werk van grote invloed is geweest op de huidige horror en fantasie genres.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw in de Victoriaanse tijd in een afgelegen psychiatrische inrichting, oftewel een gekkenhuis zoals ze vroeger werden genoemd. Een net afgestudeerde jonge arts met de naam Edward Newgate (Jim Sturgess) hoopt praktijkervaring op te kunnen doen bij de instelling. Hij wordt na een niet bepaald vriendelijke ontvangst voorgesteld aan Dr. Silas Lamb, een rol van Ben Kingsley, die bereid is Edward de kneepjes van het vak bij te brengen.

Lamb blijkt er echter wat onconventionele methodes op na te houden, wat in eerste instantie nog geen argwaan opwekt bij Edward. Hij vind het echter wel vreemd dat de patiënten in hun wanen worden gelaten en daarin zelfs worden aangemoedigd. Wanneer het oog van de student valt op de knappe patiënte Eliza (gespeeld door Kate Beckinsale en vernoemd naar de moeder van Edgar Allan Poe) is hij direct verkocht. Zij waarschuwt hem echter al meteen dat het verstandig is om zo snel mogelijk te vertrekken. Edward luistert in eerste instantie (uiteraard) niet naar Eliza, maar stelt zijn mening al snel bij als hij een akelige ontdekking in de kelder doet.

Regisseur Brad Anderson heeft al eerder een film gemaakt die zich afspeelde in een (weliswaar verlaten) psychiatrische inrichting, genaamd Session 9. Ook is hij niet onbekend met het maken van duistere thrillers wat wel blijkt uit het verhaal van de uitgemergelde Christian Bale in de bijzondere film The Machinist.

Uitvoering

Hoewel de sfeer van de film heel angstaanjagend en duister is, zorgt het gebrekkige script er helaas voor dat de film niet goed uit de verf komt, wat met zo’n sterrencast toch best jammer is. In het script van Eliza wordt tekst vaak vervangen door moeilijke blikken en veel zuchten en dat is iets wat de film helaas niet ten goede komt. Jim Sturgess (21, Across the Universe) speelt de rol van Edward erg overtuigend en ook Ben Kingsley (Shutter Island, Iron Man 3) komt goed tot zijn recht. Degene die het beste bij zijn rol past is David Thewlis als de krankzinnige Mickey Finn. Thewlis is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Remus Lupin in de Harry Potter-films, maar de acteur heeft tevens rollen gespeeld in grote films als Seven Years in Tibet en Kingdom of Heaven. Andere acteurs die in de film spelen zijn Brendan Gleeson (Gangs of New York, Troy, Edge of Tomorrow) en Michael Caine (Batman Begins, The Dark Knight, The Prestige). De rollen van deze twee laatste topacteurs zijn helaas maar heel klein.

De meeste belangrijke onthullingen zitten helaas al in het begin van film en daarvan zijn er ook al een aantal in de trailer te zien (ga die dus niet kijken!). Tegen het einde aan krijgt het verhaal weer een aantal verassende plotwendingen en wordt de film gelukkig weer een stuk interessanter.

De film is echter wel een beetje verwarrend, want wie zijn nu eigenlijk slechter? Degene die in eerste instantie als slechteriken worden neergezet of alle anderen? Het voelt meer aan als een verhaal waarin slecht tegenover slechter komt te staan met een jonge en onschuldige dokter Edward in het midden die alleen maar probeert om alles tot een goed einde te brengen. Daarnaast zijn de ‘gekken’ in deze film soms echt te overdreven en onrealistisch gek, maar dat is iets wat je wel vaker ziet gebeuren in dit soort films. Er zitten echter wel een aantal grappige dingetjes in die je in eerste instantie misschien niet zo opvallen, maar wel leuk zijn om te benoemen. Voorbeeld hiervan is het gebruik van de Danse Macabre van componist Camille Saint-Saëns tijdens een dansscène. Een muziekstuk wat gezien de titel wel heel goed is gekozen.

Conclusie

Er zitten heel veel bijzondere en mooie shots in de film, de locatie en de kostuums zijn prachtig en er is gelet op alle details. Het verhaal laat helaas te wensen over en ook het grote aantal goede acteurs kan de film niet redden. De film is uiteindelijk niet slecht, maar zorgt niet voor een hoogtepunt binnen het genre.

Goed uitziende, maar matige film die helaas te weinig gebruik maakt van de kwaliteiten van zijn briljante cast
  • 6/10
    Stonehearst Asylum - 6/10
6/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.