Films / Series / Televisie

Review: The American Meme

18 december 2018

Soms komt er een documentaire op Netflix voorbij die ik zowel intrigerend als bijna misselijkmakend vind en The American Meme is er zo één. Deze film duikt in het leven van een aantal persoonlijkheden die de afgelopen jaren bizar groot zijn geworden op social media en kunnen rekenen op zowel bergen positieve als negatieve reacties. Zo volgen we onder andere Paris Hilton en de voor mij nog drie onbekenden Josh Ostrovsky (thefatjewish), Brittany Furlan en Kirill Bichutsky (slutwhisperer). Deze influencers praten over hoe hun faam begon, hoe ze tegen de wereld van social media aankijken, hoe ze de toekomst zien en welke positieve en negatieve dingen dit leven ze heeft gebracht.

Hoewel de documentaire zelf goed in elkaar zit en alle aspecten van een controversieel social media leven van de ondervraagde goed worden belicht, zijn het vooral de dingen die er worden getoond over en worden verteld door de bijzondere karakters die bij mij wisselende emoties opriepen. Aan de ene kant is het heel fijn dat dit soort iconen hun volgers een soort van familiegevoel, zelfvertrouwen en gevoel van er mogen zijn kunnen meegeven. Dit ondanks de vaak vrij inhoudsloze uitingen op zowel social media als in het echte leven.

Hoewel ik natuurlijk niet de persoon ben om de dingen die mensen persoonlijk helpen onderuit te halen, voelt de meeste content die deze influencers in deze documentaire laten zien zo leeg. Het enige wat het lijkt te doen is reactie uitlokken en hoewel dat vaak ook hetgeen is wat voor kijkers zorgt, zorgde het bij mij voor een hopeloos gevoel waarin ik mezelf besef dat dit soort onzin ontzettend veel invloed heeft en blijft krijgen en dat een echt talent in veel opzichten totaal niet nodig is om belachelijk beroemd te worden.

Hoewel het aan de ene kant een soort van oneerlijk voelt dat racistische uitingen en vooral veel naakt zorgen voor volgers en de bijbehorende klussen en geld, zorgt een kijkje in de psyche van deze influencers ervoor dat zo’n leven aan de top eenzaam voelt en daarmee juist weer totaal niet aantrekkelijk is. Ik moet er na het zien van deze film dan ook niet aan denken om beroemd te worden en je hele leven in te moeten stellen op wat je volgers willen en van je verwachten. Vooral een kijkje in het leven van de man die onder de naam slutwisperer opereert zorgde bij mij voor een misselijk gevoel en maakte mij een beetje bang voor de toekomst van de jongeren die zich laten meeslepen door de dingen die deze gozer doet en op internet zet.

Conclusie

Deze documentaire is een aanrader vanwege de manier van vertellen en de volledigheid, maar ook vanwege het laten zien van de realiteit achter grote accounts die iets anders tonen dan de werkelijkheid. Ja, we wisten natuurlijk allang dat een groot deel van wat er op social media verschijnt een eenzijdig en geperfectioneerd beeld van de werkelijkheid laat zien, maar deze documentaire gaat een stuk dieper en toont deze werkelijkheid op een soms vrij rauwe en confronterende manier.

Lees ook ->

Review: Bird Box

Review: You – Seizoen 1

Review: Mowgli

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.