Films / Series / Televisie

Review: The Final Girls

23 augustus 2017

Mijn guilty pleasure op het gebied van films zijn van die net niet (en soms juist wel) foute slashers, waarin bij voorkeur tieners de hoofdrol spelen en een gemaskerde moordenaar telkens uit het niets opduikt om één van de karakters om zeep te helpen. Ik kan ontzettend genieten van klassiekers als Halloween, Friday the 13th, Scream en I Know What You Did Last Summer en The Final Girls leek zichzelf op basis van de trailer te presenteren als een soort van ode aan dit populaire genre. Ik kon dan ook niet anders dan deze film gaan kijken en uiteraard deel ik hieronder met jullie mijn bevindingen.

Het verhaal

Deze film begint met de introductie van Max, een jonge meid die haar moeder en tevens beste vriendin verliest tijdens een tragisch auto ongeluk. Haar moeder was actrice en de grote ster in de cult slasher-film ‘Camp Bloodbath’. Wanneer vrienden van Max drie jaar later een filmmarathon rond de horror organiseren is ze door haar verdriet in eerste instantie niet van plan om te gaan. Ze laat zich uiteindelijk toch overhalen, alleen zorgt een bizar ongeluk ervoor dat de groep vrienden oog in oog komt te staan met de cast van de horrorfilm uit de jaren ’80.

Bekende cast

De cast van deze bijzondere film bestaat uit veel bekende koppen uit zowel de film- als de televisiewereld. Zo zijn we Taissa Farmiga, de actrice die vooral bekend werd door haar rol in American Horror Story, als hoofdrolspeelster Max. Haar moeder is een rol van Watchmen actrice Malin Akerman. Beide vrouwen spelen hun rol zeer overtuigend en hun chemie is geweldig. De scenes tussen de twee zijn soms echt hartverwarmend om naar te kijken. Andere bekende koppen in deze film zijn de prachtige The Vampire Diaries hoofdrolspeelster Nina Dobrev en Pitch Perfect en Modern Family acteur Adam Devine.

Uitvoering

De insteek van deze film is naar mijn mening vrij briljant. Gooi een aantal stereotypes midden in een wereld met een cast van een horrorfilm bestaande uit een reeks over de top stereotypes en laat ze het samen opnemen tegen een moordlustige gemaskerde man. De makers lijken hun inspiratie vooral gehaald te hebben uit de klassieker Friday the 13th, maar dat betekend niet dat deze film niet origineel is. In tegendeel, want in deze film wordt er juist gebruik gemaakt van de stereotypes en de ‘regels’ die in dit soort films worden gehanteerd. Hierdoor krijgt het verhaal in The Final Girls een compleet andere wending dan dat je in eerste instantie zou verwachten.

Een leuk detail is dat het script voor de film is geschreven door Joshua John Miller, dit is de zoon van Jason Miller en dit is de man die in 1973 de rol van de priester vertolkte in de klassieker The Exorcist. De liefde voor horror zat er dus waarschijnlijk al vroeg in en is zeker te voelen in The Final Girls, want deze film voelt als een prachtige ode aan de slasher-film.

Er zitten heel veel kleine leuke dingetjes en wendingen in de film die je niet ziet aankomen en die ontzettend origineel bedacht zijn. Ik kan daar helaas niet al te diep op ingaan, anders verklap ik een deel van het verhaal en de uitvoering ervan. Waar ik wel op kan ingang is de heerlijke soundtrack, die een mix is van geluiden en muziek die doen denken aan oude horrorklassiekers en Steven Spielberg sciencefiction films uit de jaren ’70 en ’80.

Conclusie

The Final Girls is zo’n film waarvan je na het zien ervan niet begrijpt waarom deze nooit in de bioscoop is verschenen en er niet meer aandacht aan is besteedt. De film zit goed in elkaar, heeft een bijzondere en originele insteek, bevat een geweldige en afwisselende cast en is grappig en zeer vermakelijk. Hoewel hij niet heel eng is vloeit er gelukkig wel het nodige bloed. Wat mij betreft hebben we hier een nieuwe cultklassieker te pakken waar je als slasher-, maar ook als filmliefhebber niet omheen kan en zeker gezien moet hebben.

Een originele, grappige film die op een geweldige manier gebruik maakt van alle slasher-film clichés
 • 8/10
  The Final Girls - 8/10
8/10

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply tpDaan 24 augustus 2017 at 14:27

  Doet me denken aan zo’n musicalfilm ‘Stage Fright’ uit 2014. Maar als ik jou mag geloven is Final Girls wél gelukt 🙂

 • Reply Michael Minneboo 24 augustus 2017 at 19:13

  Klinkt als de Scream van nu. Final Girl is overigens een term die slaat op een fenomeen in horrorfilms van het laatste meisje dat overblijft en de slachting overleeft. De uitverkorene die het kwaad verslaat. Buffy is een final girl.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.