Dat de on demand dienst Disney Plus inmiddels gelanceerd is, zal bij een ieder van jullie inmiddels wel bekend zijn. Net als bij diensten als Netflix en Videoland zal je je uiteraard regelmatig gaan afvragen wat je in godsnaam moet gaan kijken, want de onvermijdelijke keuzestress is ook bij Disney Plus aan de orde. Naast de geanimeerde klassiekers vind je op Disney Plus alles van Pixar, alle films en series uit het Marvel Cinematic Universe en de gehele Star Wars saga. De rest van het aanbod bestaat voor het grootste gedeelte uit oudere films en kinder- en tienerseries die door Disney zelf gemaakt zijn. Aangezien ik het aanbod tot nu toe zelf nog wat karig vind en er voor mij weinig op staat wat ik nog niet heb gezien of zou willen zien, was ik extra nieuwsgierig naar de films en series die speciaal voor Disney Plus worden gemaakt. Deze “Originals” zullen de komende jaren nog flink worden uitgebreid met onder andere een reeks Marvel series.
Een bijzonder kijkje achter de schermen
Als liefhebber van documentaires viel mijn oog direct op The Imagineering Story. Deze serie belooft een exclusief kijkje achter de schermen en bijzondere beelden van onder andere de bouw van Disneyland. Dit was de grote droom van de inmiddels overleden Walt Disney, die tevens oprichter is van The Walt Disney Company en voor zijn overlijden deze droom gelukkig nog werkelijkheid zag worden. De dood van Walt Disney in 1966 zorgde op creatief vlak voor een flink verlies binnen het bedrijf. Desondanks hebben alle medewerkers en familieleden van Disney alles op alles gezet om zijn visie voort te zetten. Dit leidde onder andere tot het voltooien van Disney World, het opzetten van het revolutionaire EPCOT project en een uitbreiding van de magische wereld middels een Disneyland in Tokyo.
Deze zesdelige documentaire reeks gaat dan ook niet over het maken en bedenken van Disney karakters en zijn films, maar over de creatievelingen die deze basis gecombineerd hebben met vooruitstrevende technieken om zo ook buiten het witte doek om een magische wereld te creëren middels allerlei parken. Een enorme groep mensen bestaande uit verhalenvertellers, poppenspelers, uitvinders, programmeurs, modelleurs, ontwerpers, maar ook architecten, ingenieurs, illusionisten en art directors, heeft door de jaren heen dan ook flink wat bijzondere en innovatieve creaties voortgebracht. Het was de bedoeling om het publiek te verrassen en onder te dompelen in de wereld van Walt Disney. Hun creaties zorgden niet alleen voor de nodige inspiratie voor toekomstige films, maar ook voor pretpark beheerders van over de hele wereld. Het was namelijk al snel duidelijk dat Disney wat dat betreft een succesformule in handen had. De gedrevenheid van de medewerkers binnen The Walt Disney Company wilden de wereld tonen wat er mogelijk was en is met een juiste visie en werkhouding en het futurisme Tomorrowland in Disneyland was daar in het begin al meteen een goed voorbeeld van.
Magische beelden
The Imagineering Story bevat naast een heleboel informatie een reeks prachtige nostalgische behind the scenes beelden, die mij na elke aflevering benieuwd maakte naar de volgende. Het is daarnaast geweldig om Walt Disney zelf in actie te zien en erachter te komen hoe een enorm project als Disneyland tot stand is gekomen. Uiteraard loopt niet alles gesmeerd en de opening van Disneyland was bijvoorbeeld een redelijk drama. Lessen die gaandeweg worden geleerd worden meegenomen in de serie en vraaggesprekken met “imagineers” zorgen voor extra begrip en kennis over de voortgang en het bedenken van nieuwe creatieve projecten. Het enige puntje van kritiek dat ik heb is dat de serie door Disney zelf is gemaakt. Hoewel een kritische noot niet ontbreekt zal een deel van de inhoud waarschijnlijk wel iets rooskleuriger zijn gebracht dan de gebeurtenissen daadwerkelijk waren. Daarnaast is deze serie natuurlijk één grote reclame voor bestaande Disney parken en projecten. Met dat in mijn achterhoofd heb ik echter niet minder genoten van de beelden en van alle informatie die voor mij in veel gevallen nog compleet nieuw was.
No Comments