Films / Series / Televisie

Review: The Man Who Invented Christmas

24 december 2018

Zoetsappige, voorspelbare en ”gezellige” kerstfilms voor het hele gezin zijn er in overvloed en binnen het genre zijn er ook genoeg romantische komedies te vinden. Daarom was ik blij verrast toen ik een film tegenkwam die EN leuk is voor de feestdagen EN ook nog eens gebaseerd is op een bijzonder waargebeurd verhaal. The Man Who Invented Christmas toont ons namelijk het proces dat schrijver Charles Dickens doormaakte tijdens het schrijven van zijn beroemde boek A Christmas Carol.

Het verhaal

New York 1842 – na het succes van Oliver Twist gaat schrijver Charles Dickens op tour door Amerika, waar hij met open armen door zijn fans wordt ontvangen. Het enthousiasme wordt hem echter al snel teveel en hij verlangt al snel terug naar de rust van zijn thuisland.

Na drie geflopte boeken en weer thuis in Londen heeft Dickens in het najaar van 1843 last van een writersblock en weet even niet meer wat te doen. In zijn zoektocht naar inspiratie grijpt hij alles aan en een verhaal wat een kindermeisje aan zijn kinderen verteld, zorgt voor een idee dat hij langzamerhand uitbouwt tot één van zijn grootste successen. Je ziet vervolgens hoe Dickens binnen een paar weken het verhaal schrijft en we krijgen een kijkje achter de schermen bij het proces daarnaartoe. Een bijzonder kijkje, want zijn verzonnen karakters vergezellen hem letterlijk tijdens het proces en dat gaat nog wel eens ten koste van de relatie met zijn geliefden.

De uitvoering

Hoewel het een waargebeurd verhaal betreft ontkom je natuurlijk niet aan een aantal geromantiseerde elementen, maar deze dragen in deze juist wel weer bij aan de magische stemming. Leuk om te weten is dat A Christmas Carol uitkwam in een tijd dat de kersttradities minder belangrijk waren, maar er wel werd gestart met het versturen van kerstkaarten. Deze ingrediënten hebben er waarschijnlijk mede voor gezorgd dat A Christmas Carol zo aansloeg. Het is echter wel jammer dat deze feiten niet in de film worden besproken, aangezien de titel dan ook een goede uitleg had gekregen. Er wordt wel even kort aangestipt dat kerst inmiddels minder belangrijk is, maar dat is dan ook alles.

Naast het feit dat de inhoud zowel interessant als vermakelijk is, is het acteerwerk goed en zijn de beelden fijn om naar te kijken. Het is leuk om te zien dat Beauty and the Beast en Legion acteur Dan Stevens zichtbaar geniet van het spelen van de fantasierijke schrijver en hij heeft tevens een goede chemie met de rest van de cast.

Conclusie

Hoewel je hem snel weer vergeten bent, is The Man Who Invented Christmas een film die niet zoals de meeste films over A Christmas Carol vooral de inhoud laat zien, maar juist hoe het verhaal tot stand is gekomen. In dat opzicht is de insteek origineel en dat in combinatie met de fijne cast en mooie beelden en sets maakt hem zeker de moeite waard om te gaan kijken.

Voor iedereen die nieuwsgierig is hoe het beroemde A Christmas Carol tot stand is gekomen
  • 6/10
    The Man Who Invented Christmas - 6/10
6/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.