Films / Series / Televisie

Review: The Mist – Seizoen 1

25 augustus 2017

Ik ben altijd al gek geweest op de boekverfilmingen van Stephen King en The Mist uit 2007 was daar dan ook geen uitzondering op. Toen mij ter oren kwam dat er een serie gemaakt gaan zou worden gebaseerd op dit spannende verhaal, was ik dan ook zeer enthousiast.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik The Mist nooit heb gelezen, maar de gelijknamige film uit 2007 naar horen zeggen redelijk in de buurt komt van het originele verhaal. Met dit feit als uitgangspunt kan ik je alvast vertellen dat deze nieuwe serie heeeel losjes gebaseerd is op het boek en je dus niet hoeft te verwachten dat je een verlengde remake van de film voorgeschoteld krijgt. Integendeel, want naast de mist zelf en een aantal bekende elementen en namen, is dit een volledig nieuw verhaal en dat vind ik stiekem toch wel een beetje jammer. Vooral omdat de uitvoering helaas flink tegenvalt.

Het verhaal

In The Mist maken we kennis met de inwoners van het dorpje Bridgeville, die overvallen worden door een mysterieuze, dodelijke en alles verhullende mist die het normale leven volledig platlegt. We volgen temidden van al deze onzekerheden allerlei verschillende groepen mensen die allemaal hun eigen problemen hebben en om proberen te gaan met de nieuwe situatie. Uiteraard zorgt een tekort aan basisvoorzieningen en angst voor het onbekende voor rare ideeën en uitspattingen en blijkt het grootste gevaar niet altijd in de mist, maar vooral bij de bewoners zelf te liggen.

Onduidelijk

Het grootste probleem van deze serie is dat de uitvoering heel rommelig is. De makers lijken te hebben geprobeerd een serieus drama te creëren met horrorelementen, maar het is regelmatig vooral een tienerdrama met overbodige verhaallijnen en gruwelijkheden die het verhaal niet ten goede komen en niet voor de broodnodige verdieping zorgen.

De diepgang bij de karakters en hun persoonlijke verhalen schiet al snel te kort, waardoor het drama aspect niet helemaal tot zijn recht komt. Je gaat niet echt meeleven met de hoofdrolspelers, omdat het er ten eerste te veel zijn en ze zich ook nog eens op allerlei verschillende plekken bevinden. Omdat iedereen maar beperkte tijd krijgt, is er maar weinig sprake van karakterontwikkeling en worden een aantal acties en reacties al snel voorspelbaar. Daarnaast zorgen een aantal slecht acterende karakters voor een grote afbreuk aan de geloofwaardigheid van de gehele inhoud.

Ook op horrorgebied weet de serie niet te overtuigen, want de meeste gruwelijke momenten zijn middels computer geanimeerde beelden tot stand gekomen en de kwaliteit hiervan schiet helaas flink te kort. Ook de mist komt uit de computer, wat het geheel totaal niet angstaanjagend maakt. Dit in tegenstelling tot de mist uit de gelijknamige film uit 2007.

Pluspunten

Heb ik dan helemaal niks positiefs te melden over deze nieuwe serie? Zeker wel! Ten eerste bevat de serie gelukkig ook een aantal goed acterende individuen, met als hoogtepunt American Horror Story actrice Frances Conroy als Nathalie. Deze vrouw die al snel een duidelijke mening over waarom de mist over het dorpje is heen gevallen en roept daarmee een duidelijke mening bij haar dorpsgenoten op.

Het is ook wel boeiend om te zien wat er met mensen gebeurd die geen idee hebben met wat ze te maken hebben. In een serie als The Walking Dead is het op een gegeven moment vrij duidelijk voor iedereen dat er zombies en slechte mensen zijn en dat het nooit helemaal goed zal gaan komen. De mist echter is een mysterieuze entiteit waarvan niet duidelijk is wat het wil, waar het vandaan komt en of het ooit weer weg gaat. Deze onzekerheid maakt sommige mensen op zijn zachts gezegd gek in hun hoofd en die ontwikkeling is gelukkig soms wel heel boeiend om naar te kijken.

Conclusie

The Mist is vermakelijk en kijkt lekker weg, maar is helaas niet meer dan dat. Het verhaal is na dit eerste seizoen verre van af, dus ik kijk ondanks dat dit eerste seizoen flink tegenviel, toch uit naar een eventueel volgend seizoen.

Het eerste seizoen van The Mist, dat bestaat uit 10 afleveringen, is vanaf vandaag in zijn geheel te zien op Netflix.

Vermakelijk, maar te weinig diepgang
 • 6/10
  The Mist - 6/10
6/10

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jascha 25 augustus 2017 at 22:38

  Altijd leuk om mijn man te snel af te zijn met een nieuwe serie op netflix! Ik kijk alleen geen horror. Maar misschien valt deze wel mee. Het proberen waard denk ik.

 • Reply Dave 25 augustus 2017 at 23:46

  Het boek is zeker ook de moeite van het lezen waard.
  De film kom inderdaad in de buurt van het boek maar op een paar belangrijke punten niet en deze zijn zeker het ontdekken waard.

 • Reply Daan 2 september 2017 at 17:52

  Over boekverfilmingen van Stephen King gesproken, heb je al iets gezien van Mr. Mercedes? Ik heb de eerste vier afleveringen gezien en die zijn best goed!

  • Reply Patricia 8 september 2017 at 11:10

   Niet gezien nog, maar staat bij deze op het to watch lijstje 🙂

 • Reply Roderick 28 februari 2020 at 20:29

  ik vind het verontrustend hoe mensen tegen elkaar kunnen keren en valse conclusies trekken in tijd van honger en angst

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.