Films / Series / Televisie

Review: The Red Turtle

19 april 2017

Eén van de films die vorig jaar hoge ogen gooiden en zelfs genomineerd werd voor een Oscar in de categorie Animatie was The Red Turtle. Hoewel deze eerste lange animatiefilm van de Nederlandse filmmaker Michael Dudok de Wit het felbegeerde beeldje uiteindelijk niet in de wacht sleepte, kon ik vanwege alle lovende recensies natuurlijk niet anders dan deze film ook eens te gaan bekijken.

Eenvoudig, maar krachtig

In The Red Turtle volgen we het leven van een man die om onbekende redenen aanspoelt op een onbewoond eiland. Hij probeert verscheidene malen om de eenzame plek te verlaten, maar faalt keer op keer. Wanneer hij op een dag oog in oog komt te staan met een mysterieuze rode schildpad veranderd zijn leven echter voorgoed.

Het maken van deze bijzondere film is niet over één nacht ijs gegaan en de productie nam maar liefst 2,5 jaar in beslag. Eén van de studio’s die nauw betrokken was bij het maken van de animatiefilm was Studio Ghibli, die veel mensen wel zullen kennen van het briljante Spirited Away en het prachtige The Wind Rises.

The Red Turtle is grootst in zijn eenvoud en weet te ontroeren zonder dat je zelf door hebt waarom het gebeurd. Hoewel het verhaal deels realistisch is, zorgen de dromerige sfeer en symboliek er regelmatig voor dat je het idee krijgt dat je naar een sprookje aan het kijken bent. De opbouw lijkt wat traag, maar die is nodig om de juiste sfeer en emoties op te wekken. Het feit dat er geen enkele dialoog in de film zit is totaal geen gemis en zorgt er juist voor dat je je volledig kan onderdompelen en verliezen in de prachtige animatie, de geluiden van het eiland en de oceaan en de dromerige soundtrack.

Conclusie

The Red Turtle is een bijzonder pareltje dat mij gedurende de tachtig minuten dat de film duurt volledig in zijn greep hield. Ik kan er achteraf niet precies mijn vinger op leggen waarom deze film mij zo ontroerde en betoverde, maar misschien is het voor de verandering ook eens een keer niet erg om gewoon te genieten van het feit dat het zo is.

De film is inmiddels verkrijgbaar op DVD en ik wil The Publicity Company heel erg bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Prachtig gemaakt en uniek pareltje
  • 9/10
    The Red Turtle - 9/10
9/10

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Nostra 19 april 2017 at 18:20

    Inderdaad een prachtige film en knap hoor dat zonder dialogen kan…

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.