Films / Series / Televisie

Review: The Shallows

23 december 2016

Het is inmiddels een flinke tijd geleden dat er een serieuze haaienfilm is verschenen, met als dieptepunt maar liefst drie Sharknado films (waarvan alleen de eerste nog wel te doen was). Ik keek dan ook ontzettend uit naar The Shallows, maar is deze film uiteindelijk ook echt de moeite waard?

Woman vs. Shark

In The Shallows gaat de jonge Nancy op zoek naar het afgelegen strand in Mexico, waar haar inmiddels overleden moeder ging surfen toen Nancy nog niet geboren was. Aangekomen op de juiste plek blijkt de desbetreffende baai een waar paradijs te zijn en kan ze niet wachten om de zee in te gaan met haar surfboard. Haar avontuur verandert al snel in een nachtmerrie wanneer ze wordt aangevallen door een enorme witte haai en er geen enkele mogelijkheid lijkt te zijn om weer aan wal te komen.

Uitvoering

De film is geregisseerd door Jaume Collet-Serra, de man achter Unknown en Non-Stop, twee films waarin acteur Liam Neeson de hoofdrollen vertolkt. Deze regisseur is echter ook verantwoordelijk geweest voor de verrassende horrorfilm Orphan en dat gegeven zorgde bij mij voor redelijke hoge verwachtingen voor The Shallows.

Het verhaal van deze film heeft niet veel om handen en draait vooral om het kat en muis spel tussen de vrouw en de witte haai, wat op zich een goede basis is. Helaas laat de uitvoering van The Shallows soms wat te wensen over en is de film niet altijd even realistisch en daarmee dan ook niet altijd heel overtuigend. Laten we beginnen met het feit dat deze haai een persoonlijke vete lijkt te hebben met de hoofdrolspeelster en dat behoort zeker niet tot het normale gedrag van een witte haai. Daarnaast komt de haai (en een aantal andere dieren) duidelijk uit de computer en dat doet helaas ook afbreuk aan de realistische insteek. De tijden waarin een dierlijke hoofdrol nog (letterlijk) in elkaar geknutseld werd zijn blijkbaar voorbij en er is in deze film dan ook alleen maar gebruik gemaakt van een computer om het angstaanjagende roofdier te creëren. Ook jammer is het teveel aan slow motion beelden in het begin van de film, die ook nog eens vergezeld worden door verschrikkelijke en niet passende dansmuziek. Gelukkig wordt de soundtrack naarmate de film vordert een stuk beter.

Is er dan niks positiefs over deze film te melden? Zeker wel, want Gossip Girl en The Age of Adaline actrice Blake Lively doet het ontzettend goed als Nancy, die zich verdomde goed weet te redden in deze op het eerste gezicht uitzichtloze situatie. Haar angst en pijn voelen echt en dat is gezien het productieproces ook niet verwonderlijk. Tijdens een aantal eenzame scenes op de rots midden in de zee was ze letterlijk een half uur alleen, want om goede shots te maken was het nodig om in een helikopter om de actrice heen te cirkelen. Ze kon zich op dat moment dus erg goed inleven in de situatie van de angstige vrouw die ze moest spelen.

Positief is ook dat de film er ontzettend mooi uitziet en er optimaal gebruik is gemaakt van de prachtige omgeving. De film blijft spannend tot het eind en is gelukkig niet al te voorspelbaar.

Conclusie

Voor mijn gevoel zat er meer in deze film dan dat er is uitgehaald. Ja, er zitten prachtige beelden in The Shallows en de sfeer is bij vlagen zeer dreigend. Dat is mede te danken aan de soundtrack, die tijdens de spannende stukken heel goed is. Het is echter jammer dat een aantal slecht computergeanimeerde scenes het niveau soms flink naar beneden brengen. Jammer is ook dat er in zo’n serieuze haaienfilm voor is gekozen om de hoofdrolspeelster een zo klein mogelijke bikini aan te geven en soms flink in te zoemen op haar billen en borsten. Actrice Blake Lively wordt hierdoor vooral als lekker ding neergezet en veel minder als de stoere vrouw die het op moet nemen tegen een haai. Dat is gezien haar uitstekende acteerwerk toch best jammer.

Ondanks deze negatieve punten heb ik mezelf met deze film ontzettend goed vermaakt, zat ik soms op het puntje van mijn stoel en heb ik genoten van een aantal prachtige shots. Hoewel de film zijn mankementen heeft overtuigd Blake Lively met haar acteerwerk en is The Shallows uiteindelijk zeker de moeite waard om te gaan zien.

Vermakelijke, redelijk spannende en goed geacteerde film
  • 6/10
    The Shallows - 6/10
6/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.