Je maakt jezelf tegenwoordig niet heel erg populair als je ingaat tegen de geluiden die ons voorgeschoteld worden door de mainstream media. De theorieën rondom de problemen die voortkomen uit de globalisering en de bijbehorende klimaatcrisis, worden ook nog eens versterkt door uitspraken en acties van bijvoorbeeld politici en klimaatactivisten.
Hoewel er wel tegengeluiden bestaan, zijn de meeste mensen het erover eens dat de Co2 uitstoot naar beneden moet en de handel in goederen en levensmiddelen zo effectief mogelijk moet gebeuren. De vraag is echter of mens, dier en de planeet zelf daar het zelf ook mee eens zijn en of we wel voldoende en correct worden geïnformeerd over alle veranderingen en nieuwe ontwikkelingen.
Lastig blijft dat andersdenkenden in deze wereld nog wel eens kunnen rekenen op forse kritiek. Het beroemdste voorbeeld is denk ik wel het feit dat mensen eerst heilig geloofde in de theorie dat de aarde plat was. Deze theorie werd als feit benaderd en degene die dit in twijfel trokken werden gezien als gekken. Het zit nu eenmaal in onze natuur om ons te conformeren aan de mening van de meerderheid.
De documentaire
An Unexpected Journey – The Uncertainty Has Settled, zoals deze nieuwe documentaire volledig heet, is geregisseerd door filmmaker en journalist Marijn Poels. Deze man heeft zich de afgelopen jaren ondergedompeld in andere culturen en gebieden waarin conflicten en armoede aan de orde van de dag zijn. Ditmaal start zijn verhaal in een gebied waar zijn schoonouders wonen en waar veel landbouw te vinden is. De effecten van de globalisering en de nieuwe regels op het gebied van het (Europese) klimaatbeleid, hebben hier zijn sporen al flink nagelaten. Veel land wordt inmiddels gebruikt voor het opwekken van groene energie en er is geen aardappel meer te vinden. De politiek, het bedrijfsleven en het milieu lijken daar in eerste instantie om te vragen, maar deze veranderingen zorgen lokaal helaas voor heel veel problemen.
Poels zijn zoektocht gaat vervolgens verder en hij komt in gesprek met wetenschappers van over de hele wereld, die van mening zijn dat de problemen groter en van andere aard zijn dat we op dit moment denken. Of toch juist niet? Want andere onderzoeken ondersteunen juist weer wel de boodschappen die we elke dag te horen krijgen. Zowel bij Poels als bij ons als kijker slaat de twijfel regelmatig toe en wordt je aan het einde vooral uitgedaagd een eigen oordeel te vellen over wat de beste toekomst is voor onze planeet.
Het gemak waarmee Poels de personen in deze documentaire ondervraagd laat zien dat hij weet waar hij mee bezig is en hij ons als publiek een zo breed mogelijk beeld wil proberen te schetsen van de huidige ontwikkelingen op het gebied van zowel globalisering als de klimaatcrisis. De documentaire heeft een goede opbouw, een duidelijke structuur en geeft genoeg stof om na te denken. De inhoud is kritisch en gewaagd en heeft mijn eigen sceptisch houding tegenover de onderwerpen die besproken worden in ieder geval alleen maar versterkt.
Kritische en gewaagde documentaire die aanzet tot nadenken over globalisering en het klimaatbeleid
-
8/10
2 Comments
Heb helemaal gemist dat je deze documentaire ook gezien had. Ik was van tevoren een beetje kritisch wat betreft het onderwerp, maar hij heeft het heel evenwichtig aangepakt.
Helemaal mee eens, het heeft mijn eigen twijfels over het onderwerp in ieder geval flink aangewakkerd 🙂