Films / Series / Televisie

Review: These Amazing Shadows

25 september 2017

Ik ben gek op documentaires en als filmliefhebber kon ik niet anders dan These Amazing Shadows gaan kijken. Waarom? Deze documentaire gaat namelijk over het behouden en het belang van het noteren en bewaren van belangrijke hoogtepunten uit de filmgeschiedenis.

These Amazing Shadows belicht een organisatie die van het grootste belang is voor het behoud van de belangrijkste en invloedrijkste films uit de geschiedenis, maar laat ook zien waarom deze organisatie zo belangrijk is. Het National Film Registry is in het leven geroepen om Amerikaanse films, die een belangrijke culturele waarde hebben, te verzamelen op een lijst. Deze lijst wordt elk jaar aangevuld met 25 films die worden bewaard in de Library of Congress. De films die op deze lijst worden gezet zijn uitgekozen door een groep filmliefhebbers die werken voor de United States National Film Preservation Board.

Hoewel een filmbeleving voor ieder mens anders is, valt de waarde van de films op de lijst vaak niet te ontkennen. Of je ze nu leuk vind of niet, ze hebben in ieder geval allemaal op een of andere manier een belangrijke impact gehad. Naast leden van het bestuur komen ook diverse mensen uit het vak aan het woord in de documentaire, waaronder Memento en The Dark Knight regisseur Christopher Nolan, This Is Spinal Tap en When Harry Met Sally regisseur Rob Reiner, maar ook Reservoir Dogs en Lie to Me acteur Tim Roth. Zij vertellen allen over hun favoriete films en fragmenten en laten ons weten waarom het National Film Registry zo belangrijk is. Daarnaast vertellen de leden van het bestuur waarom hun keuze op bepaalde films en scenes is gevallen en wat de betekenis is die zij daaraan hangen.

Het zal niemand verwonderen dat films als Casablanca, The Godfather en Star Wars op de lijst staan, maar er staan ook (korte) films op die je misschien niet zo snel had verwacht. Een bijvoorbeeld hiervan is Michael Jackson’s clip Thriller.

Deze documentaire heeft mij er weer even aan herinnerd waarom ik zo gek ben op films. Ze zorgen namelijk niet alleen voor vermaak, maar ook voor mooie herinneringen en ze dragen bij aan ons begrip over onszelf, het verleden en de wereld. De documentaire laat zien dat films een volwaardig onderdeel vormen van ons cultureel erfgoed. Het is in mijn ogen daarom geweldig dat deze beelden bewaard worden, vooral als je hoort hoeveel films er in het verleden zijn vernietigd nadat ze genoeg geld hadden opgebracht. Het is natuurlijk eeuwig zonde dat er talloze stille films op deze manier verloren zijn gegaan.

Conclusie

These Amazing Shadows is een bijzondere documentaire, waarin iedereen die aan het woord komt met liefde praat over één gedeelde passie; films. Het is een document die je, met een speelduur van maar 88 minuten, meevoert in een prachtige visuele reis door de filmgeschiedenis. Bij het zien van deze documentaire zal je ongetwijfeld een van je favoriete fragmenten uit de filmgeschiedenis voorbij zien komen en even terugdenken aan het moment dat je die film of dat beeld zag.

Een prachtig document over het behoud van de belangrijkste beelden uit de filmgeschiedenis
 • 8/10
  These Amazing Shadows - 8/10
8/10

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jeroen 25 september 2017 at 08:58

  Not Quite Hollywood al gezien?

  https://www.youtube.com/watch?v=UNVGqsAJjwA

  • Reply Jeroen 25 september 2017 at 08:59

   Whoops…
   https://www.youtube.com/watch?v=qdNr_vxOzcA

  • Reply Patricia 25 september 2017 at 10:35

   Nee, maar ziet er wel super interessant en bizar uit 🙂

   • Reply Jeroen 25 september 2017 at 14:01

    Het is een aanrader, een kijkje in de geschiedenis van de exploitatiefilms van Australie. Met natuurlijk de klassiekers Mad Max, Razorback en vele andere filmtitels. Met hilarische momenten zoals method acteur Dennis Hopper die zoveel alcohol op had tijdens de opnamens van Mad Dog Morgan, dat hij zelf was dood verklaard :D. Hij kreeg geloof ik zelfs een bijrijdersverbod :D.

 • Reply Daan 25 september 2017 at 15:56

  Jaaaa! Geweldige documentaire!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.