Films / Series / Televisie

Review: Three Generations

25 april 2017

Three Generations is een film die in eerste instantie About Ray zou gaan heten. Tijdens het kijken van de film wordt je al snel duidelijk waarom er toch voor een andere titel is gekozen en naarmate je verder kijkt besef je je ook dat het jammer is dat de film niet volledig om Ray is gaan draaien.

Het verhaal

In Ray maken we kennis met de transgender tiener Ray, die niet alleen samenleeft met zijn moeder Maggie (Naomi Watts), maar ook met zijn spontane, lesbische oma Dolly (Susan Sarandon) en haar vrouw. Ray weet sinds jongs af aan dat hij in het verkeerde lichaam is geboren en hij kan dan ook niet wachten tot zijn lichamelijke transformatie officieel van start kan gaan. Het proces wordt echter bemoeilijkt door twijfels van de vrouwen om hem heen, maar vooral doordat er vanwege zijn jonge leeftijd tevens permissie moest worden gevraagd aan zijn vader die al lange tijd niet meer in beeld is en geen idee heeft dat zijn dochter eigenlijk een zoon is.

Gemiste kans

Laat ik meteen met de deur in huis vallen, want geen enkel aspect van dit verhaal wordt volledig uitgewerkt. Hierdoor is het geheel uitermate rommelig en voelt het wat afgeraffeld. De band tussen moeder en transgender zoon neemt in het begin de overhand en als deze relatie verder zou worden uitgediept en er had meer geschiedenis van deze karakters worden getoond, dan zou de film een stuk boeiender zijn geweest. De focus is al snel compleet zoek en dat zorgt voor een oppervlakkige dramafilm waarin er weliswaar een aantal zaken worden besproken die bij veel mensen gevoelig liggen, maar waar je uiteindelijk niet echt wordt uitgedaagd om er over na te gaan denken.

Zowel Ray, als moeder, oma, vader krijgen ongeveer evenveel aandacht, waardoor de film soms redelijk saai en vooral heel voorspelbaar wordt. Daarnaast zitten er verhaaltechnisch ook redelijk wat tegenstellingen in, waar ik helaas niet op kan ingaan uit angst voor spoilers. Wat mij betreft is dit een gemiste kans en de enige goede reden om deze film een kans te geven is de geweldig acterende cast. Vooral de jonge actrice Elle Fanning, die eerder al ontzettend veel indruk op mij maakte in The Neon Demon, doet het ontzettend goed en wist mij tot twee keer toe aan het huilen te krijgen. Jammer is dan wel weer dat haar karakter verder niet echt uitnodigt tot compassie, want de tiener is vooral heel erg ongeïnteresseerd als het over dingen gaat die haar niet aangaan.

Hoewel ik het niet met zekerheid kan zeggen vermoed ik dat mensen die zelf transgender zijn weinig steun aan deze film zullen hebben, aangezien de situatie waarin Ray zich bevindt wel heel erg geromantiseerd wordt en de echte zware strijd (op een paar emotionele momenten na) niet echt wordt getoond.

Three Generations in inmiddels verkrijgbaar op DVD en ik wil Remain in Light graag bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Goed geacteerde, maar slecht uitgevoerde en oppervlakkige dramafilm
  • 4/10
    Three Generations - 4/10
4/10

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply De Protagonisten (m) 26 april 2017 at 08:07

    Oew dat valt tegen. Die staat ook nog op ons lijstje.

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.